جوان آنلاین: چشمهای خونین ایران به بندر رجایی بندرعباس دوخته شده است، جایی که آتش و انفجارهای دو روز قبل آن، خانوادههای بسیاری را سوگوار و دلهای مردم را به آنها نزدیک کرد. همزمان با وقوع حادثه، دولت تمام تلاش خود را برای مهار بحران به کار گرفت، امروز را عزای عمومی و کشورهای بسیاری هم خود را در غم این فاجعه با مردم همراه کردند.
جنگ و حادثه؛ اولی را از سر گذراندهایم و از میان آسیبهای آن رشد کردهایم. جنگ گزینهای ناگزیر بود که با آن درگیرمان کردند، اما عمده حوادث پس از آن گزینههایی نیستند که نتوان جلویش را گرفت، شاید به همین دلیل است که این روزها عکسهای مشابهی از خرمشهر و بندرعباس در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشود. عکسهایی که در آن نماد مقاومت توی ذوق میزند. در وقوع این اتفاقها بیشتر حادثهها مثل حادثه معدن طبس، از سر یک بیاحتیاطی اتفاق میافتد و ۵۲ خانواده را تا پایان عمرشان داغدار میکند، برای همین ما حادثهها را از سر نگذراندهایم، بلکه از درون یک اتفاق به اتفاقی دیگر پرتاب شدهایم. از حادثه اتوبوس دختران نخبه کرمانی به آغوش قربانیان چهارشنبهسوری و از آنجا به کشتههای سفرهای نوروزی و حالا دو روز است آتشی در بندرعباس روشن شده که شعلههایش همچنان وجودمان را میسوزاند و داغ آن را بر دلمان میگذارد. بیش از همه، وجود خانوادههای ۴۰ هموطن بیگناهی که در این حادثه جان باختند و مشخص نیست پیکر سوخته چند نفر دیگر میان خاکسترهای حادثه پیدا و شمار جانباختگان بیشتر و بیشتر شود. همینطور آنهایی که عزیزانشان روی تخت بیمارستانها با مرگ دست به گریبانند و هزار و ۲۴۱ عضو خانوادهای که در این حادثه جراحت برداشتند. با این حال این اتفاقها خواسته یا ناخواسته دلهای مردم را کنار هم نگه داشته است، هرچند حساب آنهایی که کوتاهیشان منجر به جانباختن مردم بیگناه میشود از دیگران جدا میماند. همین حس همدردی است که سبب میشود وقتی برای مجروحان حادثه نیاز به خون اعلام میشود، صفهای اهدای خون در مراکز انتقال خون شهرهای دور و نزدیک تشکیل میشود و ساعتی بعد از آن دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گزارش میدهد ظرفیت پذیرش در انتقال خون بندرعباس تکمیل و جایی برای نگهداری خون وجود ندارد. در شهرستان رشت هم ۵۰۰ نفر از کسانی که در نوبت انتقال خون قرار گرفتند، شمارههای تماسشان را در اختیار امدادگران قرار دادند تا در صورت نیاز به فوریت خونهایشان را اهدا کنند.
عطش آتش
دیروز خورشید که در بندرعباس طلوع کرد، آتشنشانان هنوز با آتش سرکش دست به گریبان بودند، انگار حریق با نوشیدن آن همه آب، هارتر شده بود، برای همین گروهی از امدادگران در حال دور کردن کانتینرهای حاوی کالا از حوالی آتش بودند و گروهی از آتشنشانان هوافضا از آسمان، دل آتش را سرد میکردند. هواپیماهای ایلیوشین سپاه و بالگردهای آتشنشانی این نیرو در چندین عملیات نقش مهمی در خاموش کردن بخش اعظم آتش داشتند. با این حال انگار آتش خیال سرد شدن ندارد و وزش باد مهار آتش را دشوارتر میکند. جلال ملکی، سخنگوی آتشنشانی تهران که همراه تیمی از آتشنشانان زبده در حال امداد است از آتش ترکیبی حرف میزند و به «جوان» میگوید: «وقتی به محل رسیدیم، حجم زیادی از آتش در محل نگهداری کانتینرها دیده میشد. انفجارهایی هم رخ میداد که ناشی از داغ شدن کانتینرها و حبس حرارت بود. آتشسوزی از نوع آتشسوزیهای ترکیبی است، یعنی پارچه، لوازم خودرویی، قیر، پارافین، محصولات غذایی و کامپیوتری، مواد نفتی و شیمیایی و حتی گوشت و ماهی هم وجود دارد.»
صدای انفجار
ملکی درباره شنیده شدن صدای ممتد انفجار از فاصلههای دور هم عنوان میکند: «نیمهشب شنبه ارتفاع دود به چندده متر میرسید. وضعیت خوبی نبود، ولی حدود ساعت ۱۵ یکشنبه با فداکاری آتشنشانان آتش تحت کنترل قرار گرفت. با توجه به اینکه تعداد زیادی از کانتینرها روی هم ریختهاند باید آنها کنار بروند تا به درونشان هم دسترسی پیدا کنیم. در اینجا مواد آتشزای زیادی وجود دارد و در کانتینری که یک مکان بسته است هر چیزی باشد با گرم شدن احتمال انفجار وجود دارد. بنابراین صدای انفجار و تخریب و افتادن آوار از بالا به پایین چیز عجیبی نیست.» در جریان مهار آتش، نیروهای آتشنشانی از کرمان، هرمزگان، تهران، بوشهر و استان فارس تلاش خود را برای مهار آتش به کار گرفتند.
امداد از روسیه
مواد شیمیایی که به آن اشاره میشود، میتواند هم منجر به بحران زیستمحیطی شود و هم موجهای انفجار زیادی را ایجاد کند، موجهای انفجاری که خودروهای پارک شده در مسافتهای طولانی را تخریب میکند و ساختمانهایی تا ۵ کیلومتر دورتر را به لرزه درمیآورد. با این حال ظهر روز گذشته و در حالی که اعلام شده بود آتش تا پایان روز مهار میشود، برآوردهای میدانی نشان میدهد نیاز به مداخله خارجی برای کنترل وضعیت وجود دارد و مهار آتش احتمالاً تا پاسی از شب به درازا بکشد. پس از آن خبر میرسد چند هواپیمای روس برای کمک راهی بندرعباس خواهند شد. سفارت روسیه در تهران اعلام کرد به دنبال درخواست شرکای ایرانی خود، پوتین دستور اعزام فوری چندین هواپیمای حاوی نیروهای متخصص وزارت شرایط غیرمترقبه روسیه را صادر کرده است. این تیمهای امدادی متشکل از کارشناسان باتجربه هستند که برای کمک در عملیات مهار آتشسوزی اعزام خواهند شد.
رئیسجمهور در میدان
روز گذشته رئیسجمهور هم راهی بندرعباس شد. دکتر پزشکیان پس از بازدید هوایی میگوید آمده تا از نزدیک حادثه را بررسی کند: «از لحظه اول حادثه؛ استاندار، هلال احمر، وزیر کشور، وزیر راه، ارتش، سپاه و آتشنشانی وارد منطقه شدند. آنها شبانهروز تلاش میکنند مشکل را حل کنند. از آنها قدردانی میکنیم. به بندرعباس آمدم تا از نزدیک بررسی کنم و اگر مسئلهای هست که به تعامل نیاز دارد یا باید دولت آن را پیگیری کند، انجام دهیم. تلاش میکنیم به خانوادههای اشخاص فوت شده و مصدومان رسیدگی شود.» وی پس از حادثه سری هم به یکی از مراکز درمانی زد و وضعیت مجروحان حادثه را بررسی کرد. سخنگوی دولت اعلام کرد امروز کشور در سوگ بندرعباس در عزای عمومی است.
علت حادثه و آخرین وضعیت
در حال حاضر هنوز علت اصلی حادثه اعلام نشده است. با این حال وزیر کشور گفته علت هرچه باشد، به مردم گزارش میشود. محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت مجلس هم درباره وضعیت مجروحان و فوتشدگان میگوید: «وضعیت مجروحان حادثه نشان میدهد هزار و ۲۴۱ نفر به مراکز درمانی منتقل شدهاند که ۹۹۴ بیمار ترخیص شدند و ۲۴۰ بیمار همچنان بستری هستند. از این ۲۴۰ بیمار بستری، ۳۷ نفر در بخش مراقبتهای ویژه هستند، پنج نفر سوختگی با درجه بالا دارند که احتمال فوت آنها وجود دارد و شش نفر هم به بیمارستانهای دیگر اعزام شدهاند. از شب حادثه ۱۲۶ عمل جراحی روی مجروحان انجام شده و از بین مصدومانی که در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند، احتمال فوت وجود دارد. براساس آخرین آمار ۳۶ نفر در جریان حادثه فوت شدهاند که ۱۸ نفر قابل شناسایی و بقیه به دلیل سوختگی شدید قابل شناسایی نیستند و نیاز به تست دیانای دارند تا شناسایی شوند. شمار افراد ناپدید شده هم مشخص نیست، چراکه برخی پیکرها به صورت مجهولالهویه هستند و شدت سوختگی مانع شناسایی آنها شده است، از همینرو احتمال میرود تعدادی از مفقودان هم جزو کشته شدگان باشند.»