جمهوری اسلامی ایران طی سالهای اخیر با حضور در ائتلافهای منطقهای و همکاریهای بینالمللی یکی از بازیگران پیشرو حوزه مقابله با یکجانبهگرایی و گسترش چندجانبهگرایی است؛ برگزاری رزمایش مرکب دریایی ایران، روسیه و چین یکی از جنبههای این اقدام است.
به گزارش فارس، هفتمین رزمایش مشترک «کمربند امنیت دریایی۲۰۲۵» با میزبانی ایران و مشارکت ناوگروههایی از روسیه و چین، همراه با حضور ناظرانی از ۱۲کشور جهان، در منطقه سوم نبوت نیروی دریایی ارتش واقع در شمال اقیانوس هند برگزار شد.
در این رزمایش، حدود ۲۰تمرین تخصصی طراحی و اجرا شد که شامل عملیات رهگیری و انهدام اهداف هوایی در شرایط روز و شب، اجرای تمرین «Photo Ex»، عملیات اطفای حریق از سوی تیمهای امدادی و تمرین ویژه آزادسازی کشتی ربودهشده با مشارکت تیمهای ویژه از ایران، روسیه و چین بود.
مقابله با یکجانبهگرایی در جهان
ایران، روسیه و چین سالهاست همکاریهای مشترکی با یکدیگر دارند که یکی از جنبههای این همکاریحوزه دفاعی- نظامی است. همانگونه که هفتمین سال متوالی است که رزمایش مرکب را با یکدیگر برگزار و مراحل مختلفی را تمرین کردند. اجرای این رزمایش یک گام بزرگ در حوزه مقابله با یکجانبهگرایی است چراکه هر سه کشور طی سالیان گذشته پیشرو مقابله با یکجانبهگرایی غرب به ویژه امریکا هستند. کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه طی روزهای اخیر در نشستی سهجانبه با حضور نمایندگان روسیه و چین شرکت کرد. وی با اشاره به رایزنیهای مثبت و سازنده با طرفهای حاضر در این نشست، از دستیابی به تفاهمات مهم و ارزشمند در زمینه تقویت همکاریهای سهجانبه در موضوعات بینالمللی خبر داد. غریبآبادی تأکید کرد: یکی از محورهای اصلی این مذاکرات، ضرورت همراهی سه کشور در مقابله با تحریمهای یکجانبه و سلطهطلبانه امریکا بوده است. وی همچنین بر اهمیت برگزاری چنین ساختارهای سهجانبه تأکید کرد و آن را اقدامی ارزشمند در جهت ایجاد مسیری روشن برای مقابله با یکجانبهگرایی زیانبار امریکا دانست.
هشدار قاطعانه به غرب
برگزاری رزمایش مشترک نظامی ایران، چین و روسیه همزمان با مذاکرات سهجانبه این کشورها در پکن، حاوی پیامی مهم برای واشینگتن است. این اقدام نشان میدهد تهران علاوه بر دیپلماسی فعال در حوزه نظامی نیز در کنار شرکای راهبردی خود آماده مقابله با تهدیدات است. همچنین همکاری نظامی چین و روسیه با ایران بیانگر این واقعیت است که امنیت خلیج فارس و منطقه دیگر تنها در اختیار غرب نیست و بازیگران جدیدی در معادلات امنیتی نقشآفرینی میکنند.
«ایجاد سازمانهای همکاری جهانی» راهکار مقابله با یکجانبهگرایی
یکی از موضوعات مهم حوزه روابط بینالملل طی سالهای اخیر بحث مقابله با یکجانبهگرایی و سوقدادن جهان به سمت چندجانبهگرایی است. جهان در دهههای گذشته براساس ارزشهای سازمانهای وسیع همچون ناتو در بلوک غرب و پیمان ورشو در بلوک شرق اداره میشد و هر کدام از کشورها برای قدرتگرفتن باید در یکی از بلوکها قرار میگرفتند که موجب ایجاد یک نظم خاص شده بود. این نظم برقرارشده در آن دوران با پیروزی انقلاب اسلامی به مرور قدرت خود را از دست داده و با تشکیل سازمانهای مختلف همچون شانگهای و بریکس دیگر جهان مانند گذشته تحت یک نظم یکجانبه اداره نمیشود و به سوی چندجانبهگرایی رفته است. آیتالله شهید سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور فقید کشورمان ۲۶شهریور۱۴۰۰ در بیستویکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای گفت: این سازمان به خوبی نشان داده است میتواند با اتکا بر ظرفیتهای اقتصادی، سیاسی، ارزشی و جمعیتی خود به نیروی پیشران چندجانبهگرایی جهانی تبدیل شود.
رایزنیهای ایران برای مقابله با یکجانبهگرایی
ایران همواره به عنوان یکی از مخالفان اصلی یکجانبهگرایی در نظام بینالملل تلاش کرده است با توسعه همکاریهای منطقهای و بینالمللی در برابر سیاستهای سلطهطلبانه ایستادگی کند. کشورمان از طریق ایجاد ائتلافهای چندجانبه مانند همکاری با چین و روسیه در حوزههای اقتصادی، نظامی و دیپلماتیک به دنبال تقویت نظم چندقطبی است. همچنین ایران با حضور فعال در سازمانهایی مانند شانگهای و بریکس، مسیر جدیدی برای مقابله با تحریمها و فشارهای یکجانبه باز کرده است. در حوزه سیاسی و اقتصادی، ایران با تقویت پیوندهای تجاری با کشورهای همسو، تلاش کرده است اثرگذاری تحریمهای یکجانبه را کاهش دهد. مشارکت در پیمانهای تجاری غیردلاری و گسترش همکاریهای انرژی از جمله اقداماتی است که تهران برای کاهش نفوذ اقتصادی غرب انجام داده است. در کنار این اقدامات، ایران با برگزاری رزمایشهای نظامی مشترک و تقویت همکاریهای دفاعی، پیام روشنی به قدرتهای یکجانبهگرا مخابره کرده و نشان داده است در برابر فشارهای خارجی، به جای انفعال، مسیر تعامل و مقاومت هوشمندانه را برگزیده است.