محرومیت سنگین برای فونسکا بار دیگر ثابت کرد قوانین حرفهای فوتبال با کسی شوخی ندارند، خصوصاً وقتی پای بحثهای اخلاقی باشد. بیشک سرمربی لیون تصورش را هم نمیکرد برخوردش با داور مسابقه تاوانی اینچنین سنگین داشته باشد. او برای فراموش کردن ناکامیهای این فصل میلان را به مقصد فرانسه ترک کرد تا روزهای متفاوتی را روی نیمکت لیون تجربه کند، اما یک اشتباه در جریان دور رفت مرحله یکهشتم لیگ اروپا برابر استوابخارست او را چنان نقرهداغ کرد که شاید به زودی ناچار به بستن چمدانهایش و ترک فرانسه شود!
رفتار فونسکا با داور مسابقه بعد از دریافت کارت قرمز و اخراج از کنار زمین بازی به معنای ایجاد رعب و وحشت برای بنوآ میو بود، به همین دلیل او را مستحق برخوردی جدی دانسته و حکم به محرومیتی شش ماهه برای این مربی داده است؛ محرومیتی سنگین که میتواند به معنای پایان کار فونسکا بعد از تنها پنج بازی در لیون باشد. اما برای کمیته انضباطی فوتبال فرانسه آنچه اهمیت دارد رعایت قوانین و عدمارتکاب رفتارهایی اینچنینی است، نه حضور چند هفتهای فونسکا در لیون یا مسائلی از این دست. در واقع فونسکا و هر مربی و بازیکن دیگری در فوتبال فرانسه و اروپا موظف به رعایت قوانین هستند و کوچکترین تخطی از آن میتواند برای آنها گران تمام شود؛ درست مانند اتفاقی که بعد از برتری لیون مقابل بخارست برای فونسکا رخ داد.
او صرفاً به دلیل عدمکنترل خشم خود سرش را به سر داور بازی چسباند. نه بیشتر، با وجود این، اما او حتی حق انجام چنین کاری را هم نداشت و بابت آن با چنان جریمه سنگینی مواجه شد که بیشک نه فقط پشت دست خود را داغ خواهد کرد که تجربه و درس عبرتی خواهد شد برای همتایان خود روی نیمکت دیگر تیمها که در صورت کوچکترین اشتباهی باید خود را آماده شدیدترین برخوردها کنند. تصمیم کمیته انضباطی فوتبال فرانسه با حمایت وزیر ورزش این کشور مواجه شده است؛ حمایتی که نشان میدهد رعایت موازین اخلاقی در فوتبال حرفهای دنیا از کسب هر نتیجهای بالاتر است. بیتردید، اما آنچه باعث بازدارنده بودن اینچنین جرایمی میشود، رعایت قوانین از سوی قانونگذار است. بیشک اگر فدراسیون فوتبال فرانسه یا کمیته انضباطی آن خود یک پای اینگونه ناهنجاریها بود، هرگز نمیتوانست چنین احکامی را صادر کند و اگر میکرد هم انتظاری به تأثیرگذار بودن آن نبود. در واقع رعایت سفت و سخت قوانین حرفهای است که باعث میشود فونسکا بابت کوچکترین اشتباهی چنان نقرهداغ شود که درسی باشد برای سایرین؛ رویهای که ژاپنیها نیز برای طی کردن درست مسیر حرفهای در ورزش الگو قرار دادهاند.
درست چند روز قبل از آنکه حکم کمیته انضباطی فوتبال فرانسه در خصوص محرومیت ۹ ماهه فونسکا از همراهی لیون سر زبانها بیفتد، کمیته انضباطی والیبال ژاپن بابت توهین نژادپرستانه، محرومیتی ۱۰ جلسهای برای ماسی موزای قطر، پاسور لهستانی باشگاه توکیو گریت بیرز درنظر گرفت. هرچند این بازیکن بعد از توهین به میگل لوپز، بازیکن اوزاکای بلوتئون سریعاً به واسطه دریافت کارت قرمز از زمین مسابقه اخراج و پس از پایان بازی نیز اعلام شد از سوی مقامات لیگ ژاپن از بازی بعد محروم شده است، اما داستان به اینجا ختم نشد و کمیته انضباطی والیبال این کشور نیز علاوه بر محرومیتی سنگین برای این بازیکن، باشگاه او را نیز یکمیلیون ین جریمه کرد تا دیگر هیچ بازیکنی اجازه چنین رفتارهایی را در جریان مسابقات به خود ندهد. در اصل ژاپنیها با اعمال چنین محرومیتی نشان دادند برای حرفهای شدن هرچه بیشتر ورزش خود از قوانین بازدارنده و سفت و سخت ورزش دنیا الگوبرداری میکنند؛ دقیقاً همان کاری که ورزش ایران کوچکترین باوری به انجام آن ندارد.
درحالی طی دو هفته اخیر شاهد دو برخورد جدی با متخلفان در ورزش اروپا و آسیا بودیم که برکسی پوشیده نیست طی هفتهها و ماههای اخیر رفتارهای زشت و زننده بسیاری در جریان مسابقات مختلف ورزشی ایران رخ داده است، از والیبال گرفته تا فوتبال و حتی کشتی و بسکتبال! اما جرایم نقدی و بریدن یکیدو جلسه محرومیت تعلیقی نهایت کاری بوده که آقایان مسئول برای عدمتکرار این رخدادهای تأسفبار انجام دادند. شاید به همین دلیل هم است که شاهد عدمتکرار این رفتار زننده در ورزش کشور نیستیم چراکه نه قوانین آنطور که باید بازدارنده است و نه مسئولان امر خود به رعایت اینچنین قوانینی اهتمام میورزند. در چنین شرایطی که مسئولان خود در زمره متخلفان و قانونگریزان هستند، نمیتوان انتظاری برای اجرای قوانین یا رعایت آن داشت چراکه اینجا کار از بیخ و بن مشکل دارد؛ داستان فراتر از اشتباهات یکیدو بازیکن و مربی است.