جوان آنلاین: مسعود نجاری هنرمند نقاش که در سالهای اخیر نامش را به عنوان کیوریتور روی پوستر بسیاری از نمایشگاههای هنری دیده ایم، درباره دغدغه خود برای برگزاری نمایشگاه با محوریت زنان گفت: احاطه نیروهای قویتر بر اراده زنان، موضوعی است که در چند دهه اخیر در بسیاری از جوامع پیگیری شده است. این مسئله تا حدودی در کشور ما هم خود را نشان داده و امروزه میبینیم که زنان ایرانی برای تحکیم و تثبیت ارادههای خود، حتی از انجام سختترین کارها و مشاغل دریغ نمیکنند.
وی افزود: هنر یکی از شاخههایی است که میتواند بازتابهایی از این جریان را منعکس کند. زنان ایرانی نشان داده اند که هیچ سدی نمیتواند آنها را از رسیدن به مقصدشان باز دارد. به همین دلیل فعالیت برای نمایش این ارادهها هم همانقدر شگفت انگیز و جذاب است. در همین راستا وقتی هنرمند نمایشگاه «بامداد ۰۰:۰۰» از من خواست که کیوریتور نمایشگاه ایشان باشم با کمال میل پذیرفتم. همچنین در نمایشگاه تصرف عدوانی هم که همین چند روز پیش در نگارخانه شکوه برگزار شد، دغدغههای بانوان را محور کار قرار دادیم.
این کیوریتور در پاسخ به اینکه نگاه عمیق کیوریتوری به مسائل تا چه حد در تفکر هنرمندان هم دیده میشود، توضیح داد: با اینکه کار کیوریتور همزمان با پایان کار هنرمند آغاز میشود، اما حرفه کیوریتوری خود میتواند هنری باشد که در آن نمایشگاه فقط عنوانش با هنرمند فرق میکند.
وی ادامه داد: مسئولیتی که در مرحله ارائه آثار بر عهده کیوریتور است، باعث میشود حتی به عواطف و احساسات فردی و جمعی مخاطبان هم توجه کند و در برخی از مواقع، نظم انجمادی از پیش تعیین شده و حاکم بر محیط هنر را تا حدودی دست مایه تغییر قرار دهد. در اصل بستر پردازش ایده توسط کیوریتور از اتمسفر محل زیست او استخراج میشود؛ بنابراین ممکن است در بسیاری از مواقع دغدغه هنرمند و کیوریتور به هم نزدیک باشد.
نجاری در پاسخ به اینکه آیا ممکن است مداخله کیوریتور باعث جهت دهی به اثر هنرمند شود یا خیر گفت: بدون شک داشتههای ذهنی و رگههای احساسی، منجر به خلق اثر هنری میشود. کار کیوریتور هم در یک بازه زمانی صورت نمیگیرد، بلکه او ایدههای خود را در بستر مدیومهای قابل اجرا و با بهره گیری از هنرمندی که در آن مدیوم سابقه فعالیت داشته باشد، اجرا میکند. در واقع پژوهش کیوریتور است که مشخص میکند ایده او برای ارائه یک نمایشگاه، از آثار خلق شده بیرون میآید یا اینکه از لحظه شروع کار و آغاز خلق اثر باید در کنار هنرمند باشد و او راحمایت و هدایت کند. در هر صورت کیوریتور از مداخله گری در کار و اثر هنرمند اجتناب و پرهیز میکند.
گفتنی است مسعود نجاری در نمایشگاه تصرف عدوانی، علاوه بر خلق اثر، آثار ۸ تن از هنرمندان جوان در رشتههای نقاشی، عکس و پیکره را خوانش و مدیریت کرد.