جوان آنلاین: شاخص بورس تهران مدت هاست که روزهای خوبی را سپری نمیکند و بسیاری از سرمایه گذاران حقیقی از بازار بورس خارج شده اند و اقبال سرمایهگذاران بلندمدت هم نسبت به سرمایه گذاری در بورس کم شده است.
بالارفتن هزینههای شرکتهای بزرگ که باعث کاهش سود شرکتها شده است باعث شد که مدتها بازار را دچار افتهای قیمتی کرد. ورود به فصل تابستان و گرمای شدید نیز باعث قطعی برق شرکتهای بزرگ شد که تولیدات شرکتهای بورسی را با کاهش مواجه کرد.
بهاعتقاد کارشناسان اصلیترین دلیل بنیادی ریزش بورس، کاهش حاشیه سود شرکتها در سال گذشته است. در دو سال گذشته بهای تمامشده شرکتها با توجه به تورم افزایش داشته، اما میزان فروش شرکتها و درآمدی که محقق میکنند به آن سرعت افزایش نداشته است. حاشیه سود شرکتها در پایان سال ۹۹ که بالغ بر ۳۴ درصد است در آخرین محاسبات ما به ۱۳ درصد کاهش یافته است.
اخذ تصمیماتی در بخشهای مختلف بدون در نظر گرفتن اثرات آن بر بازار سرمایه دیگر دلیلی بود که منجر به تعمیق رکود بازار در ماههای اخیر شد، بهطور مثال وقتی نرخ سود بانکی توسط بانک مرکزی به بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند، مشخصاً کف p به e بازار را کاهش میدهد که این امر اثراتی بر بازار سرمایه و همچنین اثراتی بر تأمین مالی بنگاههای اقتصادی و اثراتی بر سیستمهای بانکی دارد.
لازم به ذکر است این اثرات در سال گذشته بر بازار سرمایه شدید بود تا حدی که در برخی برههها نرخ سود بدون ریسک به ۳۶ درصد هم رسیده بود که منجر به فشار عرضه در بازار سرمایه و سوق سرمایهها به صندوقهای درآمد ثابت شد.
از سوی دیگر ریسک سیستماتیک و هیجانی سیاسی که مدتی است بازار را درگیر کرده است باعث شد که روز گذشته بازار با افت سنگین قیمت در بسیاری از نمادها مواجه شود و امروز با دستور العمل سازمان بورس دامنه نوسان کاهش پیداکرد تا اندکی از هیجانات کاسته شود.
به گزارش خبرنگارجوان آنلاین، بر اساس ارقام درج شده در پایگاه اطلاعرسانی مدیریت فناوری بورس تهران، شاخص کل بورس اوراق و بهادار تهران امروز با ۱۰۸۵ واحد کاهش به ۲ میلیون و ۵ هزار و ۶۰۸ واحد و ارزش روز بازار به ۶ هزار و ۵۵۳ هزار میلیارد تومان رسید.
شاخص قیمت (وزنی- ارزشی) با ۲۱۲.۴۲ واحد افت به ۳۹۲ هزار و ۵۹۷ واحد رسید. شاخص کل (هموزن) با ۸۳۳.۲ واحد کاهش به ۶۳۷ هزار و ۳۲ واحد رسید. شاخص قیمت (هموزن) با ۴۴۶ واحد کاهش به ۳۴۱ هزار و ۳۶۱ واحد رسید.
شاخص آزاد شناور با ۲۴۳۱. واحد افت به ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار و ۵ واحد رسید. شاخص بازار اول بورس با ۱۴۹۱.۶۷ واحد کاهش به یک میلیون و ۵۴۱ هزار و ۹۰۵ واحد و شاخص بازار دوم با ۲۰۵ واحد افت به رقم ۳ میلیون و ۸۱۴ هزار و ۸۰۵ واحد رسید.
نماد فملی، فولاد، تاپیکو و خودرو بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بورس ایران داشت و وبانک و نوری و بوعلی بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس داشت.
در بازار فرابورس ایران شاخص کل فرابورس ۳.۶۳ واحد کاهش به رقم ۲۰ هزار و ۷۴۴ واحد رسید.
معاملهگران فرابورس تعداد ۴ میلیارد و ۶۱۸ میلیون برگ سهم در قالب ۹۶ هزار و ۳۸۸ فقره به ارزش ۹ هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان با مجموع اوراق بدهی دولت داد و ستد کردند.