دکتر ایرج گلابتونچی، دبیر و عضو سندیکاری ساختمانی ایران در گفتگو با «جوان» تشکلی که امروز به نام «سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران» شناخته میشود با بیش از ۷۰ سال قدمت، کهنسالترین تشکل صنفی کشور است. به هر حال سندیکای شرکتهای ساختمانی که در سال ۱۳۲۶ بهطور رسمی ثبت گردید، در طول حیات خویش حتی یک روز هم از فعالیت بازنایستاده است. این تشکل مانند هر سازمان صنفی و اجتماعی دیگر فراز و نشیبهایی داشته، ولی هیچگاه در حمایت از آبادانی و سازندگی کوتاهی نکرده است. در جلسهای که با رهبر انقلاب داشتیم، مطالب مثمرثمری در رابطه با تولید و بهویژه صادرات خدمات فنی و مهندسی مطرح شد. در این جلسه گزارشی از پتانسیل و ظرفیتهای خدمات فنی و مهندسی خدمت مقام معظم رهبری ارائه شد، این صنف با بیش از ۷۰ سال قدمت در حوزه امور عمرانی داخل و خارج از کشور فعالیت دارد و ۵۶ هزار و ۵۰۰ شرکت مهندسی حوزه ساختمانی در کشور داریم که از این تعداد ۵۳ هزار شرکت پیمانکاری و ۳ هزار و ۵۰۰ شرکت مهندس مشاور هستند که توان بالایی در انجام پروژههای داخلی و خارجی دارند.
برای حل مشکلات و برخی محدودیتها در بخش صدور خدمات فنی ومهندسی، نیازمند یک فرماندهی واحد هستیم. ۷۰ درصد ظرفیت این شرکتها آماده به کار است. بر این باوریم که با فعال شدن ظرفیت این شرکتها با همراهی دولت شاهد توسعه صدور خدمات فنی و مهندسی حوزه ساختمان خواهیم بود. معتقدیم ظرفیت خدمات پیمانکاری فنی و مهندسی کشور رقمی حدود ۲۰۰ میلیارد دلار در سال است، بهطور نمونه تنها بازار عراق دارای ظرفیت ۱۰۰ میلیارد دلاری در حوزه خدمات فنی و مهندسی است که اگر تنها ۱۰ درصد آن را اخذ کنیم، ارزآوری خوبی برای کشور دارد. این در حالی است که علاوه بر صدور دانش خدمات فنی و مهندسی و مشاورهای، بخشهای وابسته مثل مصالح و مواد کاربردی در حوزه عمرانی نیز با تحول روبهرو میشوند.
دولت باید موانع موجود را رفع کند، ۱۰ تا ۱۲ وزارتخانه و نهاد در این حوزه کار میکنند و برای برطرف کردن مشکلات و موانع و افزایش سهم ایران از بازار مهندسی دنیا باید فرماندهی واحد در زمینه خدمات فنی و مهندسی و صدور آن داشته باشیم.