سرویس بین الملل جوان آنلاین: زلزله ۴۶۰ موشکی که حماس اواسط ماه نوامبر با آنها سرزمینهای اشغالی را هدف قرار داد، ائتلاف حاکم بر رژیم صهیونیستی شامل حزبهای لیکود، خانه یهود، کولانو، شاس و یهودیت متحد توراتی را از هم گسست، ائتلافی که بنیامین نتانیاهو بعد از انتخابات پارلمانی مارس ۲۰۱۵ آن را با ۲۱ وزیر در کابینه خود شکل داد. سران این پنج حزب دیروز در بیانیهای بر سر انحلال پارلمان به توافق رسیدند: «صرفنظر از مسئولیتهای مالی و ملی، ما متفقاً تصمیم گرفتیم که کنست را منحل و انتخابات زودهنگام برگزار کنیم. البته این ائتلاف در طول دوره انتخابات پابرجا خواهد ماند.» ظاهر اختلافات ائتلاف حاکم بر سر مسائل بودجه است، به خصوص که بنیامین نتانیاهو در ابتدای جلسه دیروز گفته بود اگر سران کابینه نمیتوانند بر سر تصویب یک قانون [لایحه استخدام یهودیان ارتدکس افراطی]توافق کنند، پس همان بهتر که انتخابات زودهنگام برگزار شود، ولی در اصل اختلافات شش حزب ائتلاف بر سر مسائل امنیتی است که بعد از عملیات نیروهای ویژه اسرائیلی در غزه و پاسخ محکم مقاومت غزه به آن به شکل گرفته است. ۱۲ نوامبر ۲۰۱۸ بود که نیروهای ویژه اسرائیل برای ترور یکی از رهبران حماس وارد غزه شدند، ولی عملیات آنها لو رفت و سربازان اسرائیلی با پوشش هوایی جنگندههای اسرائیلی از غزه خارج شدند. بلافاصله بعد از این عملیات، طرف فلسطینی در اقدامی بی سابقه، بیش از ۴۶۰ راکت و خمپاره به سمت اسرائیل شلیک کرد که هرچند تلآویو با عملیات محدود آن را پاسخ داد، ولی در داخل اسرائیل، پاسخ نتانیاهو به این عملیات ضعیف خوانده شد. دو روز بعد از این عملیات، هزاران شهرکنشین اطراف غزه با برپایی تظاهرات در تلآویو و بستن خیابانهای اطراف علیه نتانیاهو شعار دادند و خواستار استعفای او شدند و درخواست سیاستمداران برای کنارهگیری نتانیاهو هم افزایش پیدا کرد. «گادی آیزنکوت» رئیس ستادکل نیروهای مسلح رژیم صهیونیستی روز یک شنبه (۲۳ دسامبر) با هشدار درباره وخیمتر شدن اوضاع در نوار غزه گفت، تصمیم اجرای عملیات نظامی بزرگ علیه این منطقه باید بر اساس منطق و نه احساسات، صورت گیرد. دیروز هم ایهود باراک، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی در گفتوگو با روزنامه عبریزبان «معاریو» گفت: «جنبش حماس در نوار غزه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی را مانند عروسکی قرار داده و دولت وی علیه ملت اسرائیل کار میکند و به مسئولیتهای خود عمل نمیکند.» ایهود باراک تأکید کرد: نتانیاهو تسلیم حماس شده تا این جنبش به اسرائیل حمله نکند، اما جنبش حماس تنها زبان زور را میفهمد. حماس دشمن است و باید کاری در برابر آن انجام داد و برای سرنگونی آن تلاش کرد.
کرانه باختری، محور جدید مقاومت
چند هفته بعد، عملیات نیروهای فلسطینی در کرانه باختری، منطقهای که به دلیل کنترل امنیتی اسرائیل بر آن، طی سالهای اخیر در مقایسه با غزه بسیار آرامتر بوده، بر حجم انتقادات علیه نتانیاهو افزود. در یک عملیات فلسطینیها در کرانه باختری که ۲۲ آذرماه انجام شد، سه نظامی اسرائیلی کشته و یک تن به شدت مجروح شد. در اقدامی کم سابقه، شش وزیر کابینه اسرائیل شامل سرهنگ «نفتالی بنت» وزیر آموزش، سرهنگ «آیلت شاکد» وزیر دادگستری، سرلشکر «یواف گالانت» وزیر ساختوساز، سرگرد «اوری آریل» وزیر کشاورزی، «یارین لِوین» وزیر گردشگری و «زئیو الکین» وزیر محیط زیست، در تظاهرات علیه آنچه سیاستهای سهلگیرانه بنیامین نتانیاهو درباره کرانه باختری نامیدند، شرکت کردند. در حالی که منابع امنیتی به شدت درباره امنیت رژیم صهیونیستی در اثر تحولات کرانه باختری و غزه هشدار میدهند، صلاح رئیس جنبش حماس در خارج روز یک شنبه گفت که کرانه باختری میدان نبرد بزرگ است که نوید نابودی اشغالگران را میدهد.
از پرونده ارتشا تا توقف معامله قرن
«گادی آیزنکوت» رئیس ستادکل نیروهای مسلح رژیم صهیونیستی که آخرین روزهای حضور در این سمت را طی میکند، حین سخنرانی در اندیشکده میانرشتهای «هرتزلیا» گفته که «اسرائیل بازه وسیعی از گزینههای در دسترس برای مقابله با غزه را دارد. سؤال اینجاست که آیا عملیات نظامی بزرگی را (علیه غزه) آغاز کنیم یا گزینه دیگری را انتخاب کنیم.» وی همچنین اذعان کرد که ساکنان شهرکها و مناطق صهیونیستنشین نزدیک نوار غزه احساس امنیت ندارند و طی ماهها و سالهای گذشته در حس ترس و ناامنی مداوم زندگی کردهاند.» احساس ناامنی در میان اسرائیلیها باعث شده که سران احزاب ائتلافکننده با نتانیاهو سرانجام از این ائتلاف خارج شوند. نتانیاهو که چهارمین دوره نخستوزیری خود را سپری میکند، اکثریت بسیار شکنندهای را در کنست (پارلمان اسرائیل) در اختیار دارد و برخی عدد و رقمها میگویند که کابینه او در حال حاضر فقط ۶۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست را در اختیار دارد. تحقیق در سه پرونده مربوط به نتانیاهو به ظن ارتشا و کلاهبرداری در اسرائیل در جریان است که جایگاه او را به شدت تضعیف کرده است.. برخی منابع اسرائیلی دیروز گفتند که انحلال کنست که به مفهوم فروپاشی کابینه نتانیاهو، اعلام معامله قرن رئیسجمهور امریکا را نیز به خطر میاندازد، به خصوص که ححتی در داخل اسرائیل نیز صدای مخالفتها با این طرح بلند شده است. سرهنگ «نفتالی بنت» وزیر آموزش رژیم صهیونیستی روز یکشنبه اعلام کرد که به دلیل وجود بندی در طرح صلح رئیسجمهور امریکا مبنی بر لزوم ایجاد دولت فلسطینی مستقل، حزب وی با این طرح مخالفت میکند. بنت که رهبری حزب «خانه یهود» را برعهده دارد، در یک مصاحبه رادیویی گفت: «طرح معامله قرن ترامپ، شامل یک دولت فلسطینی، البته تحت شروط خاصی، است. ما با آن طرح مخالفت میکنیم.»