جوان آنلاین: در بحبوحه تشدید تنشها میان ایران با محور امریکا و اسرائیل که منطقه را در آستانه تحولات تازهای قرار داده، چین با موضعی قاطع در کنار تهران ایستاده است. رئیسجمهور چین در دیدار با عراقچی با بیان اینکه ایرانیها در برابر خارجیها زانو نزدهاند، گفت: «تحریمها به شما آموختند چگونه یک ملت بسازید و ما اینجا هستیم تا آینده را با شما بسازیم.» همین مقاومت سبب شده به اذعان شی جین پینگ، تهران به عنوان شریک راهبردی برای پکن در نظم جدید بینالملل باشد نه عروسک خیمهشببازی. پکن همچنین حمایت خود را از ایران در صیانت از حاکمیت ارضی و مقاومت در برابر سیاست زورگویی ابراز کرد.
با وجود تحرکات سیاسی و نظامی کشورهای غربی برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی، دوستان و متحدان ایران نیز با تأکید دوباره بر تقویت همکاریهای راهبردی، حمایت خود را از تهران در برابر زیادهخواهیهای غرب اعلام کردهاند. در این میان، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران که برای شرکت در نشست وزرای خارجه اعضای سازمان همکاری شانگهای به چین سفر کرده است با مقامات این کشور درباره روابط دوجانبه دیدار و گفتوگو کرد.
اکانت توئیتری «China in English» روز چهارشنبه نوشت: «شی جین پینگ رئیسجمهور به وزیر خارجه ایران گفت، تحریمها به شما آموختند چگونه یک ملت بسازید و ما اینجا هستیم تا آینده را با شما بسازیم». این حساب توئیتری در پیام دیگری به نقل از شی تأکید کرد: «درحالی که دیگران زانو زدند، ایران محکم ایستاد، به همین دلیل است که چین تهران را به عنوان یک شریک میبیند، نه یک عروسک خیمهشببازی». این درحالی است که در سالهای اخیر، ایران و چین با امضای توافقنامه راهبردی ۲۵ ساله، سعی کردهاند روابط دوجانبه را در حوزههای مختلف تقویت کنند.
عراقچی در چین، علاوه بر شی با «وانگ یی» وزیر خارجه چین نیز گفتوگو کرد. وانگ یی روز چهارشنبه در دیدار با عراقچی گفت که چین به حمایت از ایران در صیانت از حاکمیت ارضی و کرامت آن، مقاومت در برابر سیاست قدرت و زورگویی، دفاع از حقوق و منافع قانونی از طریق مذاکرات سیاسی و پایبندی به اصول همسایگی خوب و دوستی به منظور ارتقای مداوم و توسعه روابط با کشورهای همسایه ادامه خواهد داد.
به گزارش تسنیم، وانگ یی گفت که چین و ایران بیش از نیم قرن است که روابط دیپلماتیک دارند و روابط میان دو کشور آزمون تحولات بینالمللی را تاب آورده و همواره ثبات و توسعه سالم را حفظ کرده است. او به همتای ایرانی خود گفت: چین مایل است با ایران برای تعمیق اعتماد دوجانبه، تقویت همکاری، توسعه تبادلات، ارتقای توسعه باثبات و طولانیمدت روابط چین- ایران همکاری کند.
در این دیدار، وزرای خارجه ایران و چین همچنین با بررسی آخرین وضعیت اجرای توافقات و طرحهای همکاری فیمابین در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری، در مورد فرصتها و ظرفیتهای توسعه مناسبات بهخصوص با استفاده از فرصت ریاست چین بر سازمان شانگهای و مشارکت فعال ایران در رویدادهای آتی این سازمان رایزنی کردند.
در شرایط کنونی، حمایتهای چین از تهران نشان دهنده تلاش پکن برای تقویت موازنه قدرت در برابر هژمونی غرب، تثبیت نقش خود در معادلات ژئوپلیتیکی منطقه و تکیه بر شریکی استراتژیک برای حفظ منافع بلندمدت در غرب آسیا است.
اشتراکنظر در مسئله هستهای
از آنجا که بحث هستهای ایران این روزها نقل محافل جهانی است، چینیها در این مورد به خصوص نیز بار دیگر از مواضع اصولی جمهوری اسلامی و اصل صلحآمیز بودن برنامه هستهای حمایت کردند. وانگ یی در این باره گفت: «چین همواره با استفاده از زور یا تهدید به زور مخالف بوده و از حلوفصل اختلافات از طریق گفتمان و رایزنی حمایت کرده است. چین برای تعهد ایران نسبت به تولید نکردن تسلیحات اتمی اهمیت قائل است، به حق ایران برای استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای احترام میگذارد، قدردان تلاشهای ایران در راستای صلح به روشهای دیپلماتیک است، از ایران در حفظ شتاب گفتوگوها با تمامی طرفین حمایت میکند و حاضر است نقش سازندهای در پیشبرد حلوفصل مسئله هستهای ایران و ثبات غرب آسیا ایفا کند.»
چین همواره از برنامه صلحآمیز هستهای ایران حمایت کرده و تأکید داشته که این برنامه در چارچوب قوانین بینالمللی جریان دارد. مقامات چینی بارها هرگونه فشار یا تهدید از سوی کشورهای غربی علیه این برنامه را رد کردهاند و تحریمهای اعمالشده را ناعادلانه و مانعی در مسیر گفتوگو و دیپلماسی دانستهاند. پکن معتقد است تنها از طریق تعامل سازنده و احترام متقابل میتوان به راهحل پایدار در پرونده هستهای ایران دست یافت.
همصدایی راهبردی چین با ایران، در زمانی رخ میدهد که امریکا و اروپاییها این روزها سطح تنش با جمهوری اسلامی را به بالاترین سطح خود رساندهاند. وبگاه آکسیوس دیروز مدعی شد که وزرای خارجه امریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس پایان آگوست را به عنوان ضربالاجل نهایی برای توافق هستهای با ایران تعیین کردهاند. این کشورها مدعی شدهاند که در صورت عدم رسیدن به توافق در تاریخ مذکور برنامهریزی برای تحریم مجدد ایران در شورای امنیت به اجرا درخواهد آمد.