جوان آنلاین: تروئیکای اروپایی بار دیگر زمزمههای فعالسازی سازوکار ماشه را برای تحت فشار قرار دادن تهران و کشاندن آن به میز مذاکره مطرح کرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز گفت که اصولاً اروپاییها جایگاه اخلاقی و حقوقی برای توسل به این ابزار ندارند و هشدار داد در صورت هرگونه اقدام در این زمینه، ایران پاسخ مقتضی و قاطع خواهد داد. اسماعیل بقایی یادآور شد که اگرچه مسیر دیپلماسی بسته نیست، اما ایران زمانی در مسیر مذاکره قدم میگذارد که مطمئن باشد، این مذاکره مؤثر است.
به گزارش «جوان»، جلسه سخنگوی وزارت امور خارجه، روز دوشنبه در شرایطی برگزار شد که اسماعیل بقایی را پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و شماری از همکاران وی همراهی میکردند. در آغاز جلسه، کولیوند به تشریح ابعاد گسترده جنایات صهیونیستها با پشتوانه امریکا در ایران و به خاک و خون کشیده شدن غیرنظامیان و امدادگران در جریان ۱۲ روز جنگ تحمیلی را تشریح کرد که موجی از تألم را در میان خبرنگاران حاضر به دنبال داشت. در ادامه، بقایی به پرسشهایی پاسخ گفت که عمدتاً حول آینده مسئله هستهای ایران، آن هم در فضای پرتنشی که غرب با جنگافروزی و پیمانشکنی ایجاد کرده است، میچرخید. سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا ایران پیششرطهایی را برای مذاکره مطرح کرده است، گفت: «دیپلماسی نباید عرصه کار نمایشی و خدعه کردن باشد. در دیپلماسی و مذاکره جدی بودیم و با حسننیت وارد شدیم ولی همانطور که همه شاهد بودند قبل از دور ششم رژیم صهیونیستی در قالب یک تقسیم کار با امریکا مرتکب تجاوز نظامی علیه ایران شد.» بقایی تأکید کرد: «مادامی که نسبت به اثربخشی دیپلماسی و روند مذاکره اطمینان حاصل نکنیم، وارد چنین روندی نخواهیم شد.» سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی در ارتباط با اخبار منتشر شده در ارتباط با دیدار استیو ویتکاف مذاکرهکننده امریکایی و سید عباس عراقچی در آینده نزدیک گفت: «در این خصوص هیچ تاریخ، مکان و زمانی تعیین نشده است.» بقایی گمانهزنیها درباره تغییر واسطه در دور جدید مذاکرات احتمالی را هم تأیید نکرد و درباره اعلام آمادگی سه کشور اروپایی برای گفتوگو، تصریح کرد: «این موضوع در حال بررسی است، فعلاً تاریخ دقیق را نمیتوانم عرض کنم، ولی با این سه کشور در ارتباط مستمر هستیم. ادعاهای دلسوزانه اروپاییها نسبت به امنیت منطقه و کشورهای آن را بههیچوجه صادقانه نمیدانیم.»
اروپاییها دوبار فکر کنند
اسماعیل بقایی در بخش دیگری از این نشست، درباره تهدیدهای اروپاییها به استفاده از سازوکار ماشه که این روزها کم و بیش مطرح میشود، گفت: «آنچه به سازوکار پسگشت (ماشه) معروف شده، هیچ مبنای حقوقی و سیاسی ندارد و الان با توجه به تحولاتی که در این چند هفته حادث شد بیش از پیش توسل به چنین سازوکاری بیمبنا و فاقد هرگونه مبنای حقوقی، اخلاقی یا سیاسی است.» بقایی ادامه داد: «طرفهای اروپایی که مدام درصدد استفاده ابزاری از این امکان هستند، خودشان مرتکب نقض فاحش و اساسی تعهدات خود براساس برجام شدند و نتوانستند به تکالیف خود عمل کنند و هیچ جایگاه حقوقی و اخلاقی برای توسل به این سازوکار ندارند.» وی گفت: «با توجه به حملهای که به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران رخ داد، اساساً متوسل شدن به سازوکار برجام فاقد موضوعیت است و نتیجه اینکه تهدید به استفاده از سازوکار پسگشت یک کار سیاسی و اقدامی در راستای تقابل با ایران است و طبعاً با واکنش متناسب و مقتضی ایران مواجه خواهد شد.» بقایی بیان کرد: «در طی این سالها، رژیم امریکا تحریمهای چندلایهای را علیه ملت ایران وضع کرده به بهانههای مختلف و تحت عناوین متعدد و ملت ایران نشان دادند که با توسل و اتکا به توانمندیهای خودشان حتماً در برابر این امواج فشار حداکثری مقاومت میکنند و حاضر نیستند از حقوق حقه خود کوتاه بیایند.» سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: «اگر تعهداتشان را اجرا میکردند ایران هم متوسل به حق خودش طبق برجام برای کاهش تعهداتش نمیشد. اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی به عنوان طرفهای برجام باید پاسخگوی قصورهای خود باشند که نتیجهاش شرایط فعلی شده است. توسل به این سازوکار به این معناست که کشورهای اروپایی برای خودشان نقشی قائل نیستند و حتماً باید بیش از دو بار فکر کنند در مورد اقداماتی که تهدید به انجامش میکنند.»
بازرسان در تأسیسات هستهای ایران چکار دارند؟
کاظم غریبآبادی معاون حقوقی و بینالملل هم یکشنبه شب و در جریان یک گفتوگوی تلویزیونی درباره تحولات جاری درباره مسئله هستهای موضعگیری کرد. وی با بیان اینکه «ما به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کردیم که با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی، تصمیمگیری نهایی برای هر نوع از همکاریهای ایران با آژانس بر عهده شورای عالی امنیت ملی ایران است»، گفت: «در حال حاضر هیچ بازرسی از آژانس در ایران وجود ندارد.» وی در مورد اظهارات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس در ارتباط با بازدید از تأسیسات ایران ادامه داد: «بیشترین گزارشهای بازرسی آژانس در مورد تأسیساتی بود که امریکا به آنها حمله کرد، آنها اکنون این تأسیسات ما را زدهاند و با توجه به این شرایط بازرسان میخواهند آنجا چکار کنند؟» غریبآبادی درباره آینده مذاکره احتمالی هم تصریح کرد: «ارسال پیامها برای از سرگیری مذاکرات از سوی واشینگتن بعد از توقف جنگ نیز ادامه داشت. این پیامها در حال بررسی است تا با یک تصمیم مناسب برسیم.» این دیپلمات ارشد ایران اضافه کرد: «پیشنهاد آنها برای مذاکره و گفتوگو است، همانطور که اشاره کردم ما یک سری اصولی برای گفتوگو داریم و هر وقت تصمیمی در مورد این پیشنهادات گرفته شد، در چارچوب آن عمل میکنیم.» وی با تأکید بر اینکه ایران زیر بار زیادهخواهیهای طرفهای مقابل نمیرود و زیادهخواهیها را نخواهد پذیرفت، ادامه داد: «ما به طرف مقابل اعتماد نداریم، همواره باید بیاعتماد باشیم و با بیاعتمادی هم مذاکره میکنیم.»
نمای نزدیک
واکنش عراقچی به لفاظی نخستوزیر صهیونیستها
نتانیاهو با کمک «باباجان خود» از جنگ با ایران فرار کرد
وزیر امور خارجه در شبکه اجتماعی ایکس در واکنش به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیرصهیونیستها با اشاره به ناکامی وی در غزه نوشت: «در ایران، او خیال میکرد میتواند بیش از ۴۰ سال دستاورد صلحآمیز هستهای را پاک کند. نتیجه نهایی اینکه هر یک از دهها دانشمند ایرانی که مزدورانش به شهادت رساندند، بیش از صد شاگرد توانمند تربیت کردهاند. آنها به نتانیاهو نشان خواهند داد که چه تواناییهایی دارند.» عراقچی ادامه داد: «اما تکبر او به اینجا ختم نمیشود. پس از شکست مفتضحانه در رسیدن به هر یک از اهداف جنگیاش علیه ایران و پس از آنکه مجبور شد برای کمک به «باباجان»اش فرار کند، زمانی که موشکهای قدرتمند ما سایتهای محرمانه رژیم اسرائیل را با خاک یکسان کردند که هنوز هم نتانیاهو انتشار خبر آن را سانسور میکند، حالا برای امریکا تعیین تکلیف میکند که در مذاکرات با ایران چه بگوید و چه نگوید.» سیدعباس عراقچی افزود: «جدا از مسخرهبودن این تصور که ایران چیزی را از یک جنایتکار جنگی تحت تعقیب بپذیرد، سؤال اجتنابناپذیر این است که نتانیاهو دقیقاً چه چیزی مصرف کرده؟ و اگر هیچ چیز مصرف نکرده، موساد دقیقاً چه چیزی علیه کاخ سفید در دست دارد؟»