وزارت دفاع امریکا در تازهترین بیانیه خود ادعای جدیدی را در خصوص آثار و تبعات حمله وقیحانه این کشور به تأسیسات هستهای کشورمان مطرح کرده است. در این بیانیه ادعا شده است:
«ارزیابیهای اطلاعاتی نشان میدهد حمله ماه گذشته واشینگتن به تأسیسات هستهای ایران، برنامه هستهای ایران را تا دو سال عقب انداخته است.»
در این خصوص دو نکته اساسی وجود دارد که نمیتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد:
نخست اینکه تاکنون سه روایت گوناگون از سوی منابع امریکایی در قبال بمباران فردو مطرح شده که در تعارض مطلق با یکدیگر هستند. ترامپ مدعی نابودی کامل فردو و از بین رفتن توان هستهای ایران شده است! گزارش اولیه پنتاگون (که به صورت محرمانه به رسانههای امریکایی درز پیدا کرد) نشاندهنده عدم آسیبدیدگی جدی زیرساختهای فردو و امکان ازسرگیری فعالیت این نیروگاه طی چند ماه آتی بود. بنابراین ارزیابی جدید که از سوی شان پارنل، سخنگوی پنتاگون اعلام شد، با گزارش محرمانه پنتاگون که به رسانهها درز کرده بود متفاوت به نظر میرسد. این گزارش درز کرده برخلاف نظر دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، میگفت برنامه هستهای ایران در حملات ایالات متحده، «نابود نشده» است. پارنل بدون ارائه شواهد یا مدارک جدید مواضع جدید پنتاگون را مطرح نموده و همین مسئله بر شدت ابهامات موجود در قبال خروجی عملیات تجاوزکارانه امریکا به خاک ایران در نزد تحلیلگران و سیاستمداران امریکایی افزوده است. اتخاذ سه موضعگیری متفاوت (آن هم از سوی یک ساختار دولتی واحد) در نوع خود قابل تأمل است!
نکته دوم معطوف به قدرمتیقن گزارشها و ادعاهای صورت گرفته از سوی ترامپ و پنتاگون است. تجمیع این گزارشها با یکدیگر همگان را به این نتیجه رسانده که ادعای ترامپ در خصوص نابودی زیرساختهای هستهای فردو و نطنز بسیار اغراقآمیز بوده در مغایرت با ارزیابیها و دادههای اطلاعاتی پنتاگون قرار دارد. بیدلیل نبود که رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه قاطعانهای که به مناسبت پیروزی بر دشمن امریکایی و صهیونیستی منتشر فرمودند، صراحتاً از شکست امریکا در رسیدن به اهداف خود در این تجاوز آشکار سخن گفتند. در یک جمعبندی کلی، امریکا هزینه جنگ را به بدترین نحو ممکن پرداخته، اما ما به ازای متناسب را در قبال صرف چنین هزینههای هنگفتی به دست نیاورده است. این همان حقیقتی است که ترامپ از افشای آن شدیداً وحشتزده و مضطرب به نظر میرسد! تکرار مکرر ادعای نابودی تأسیسات هستهای ایران از سوی رئیسجمهور امریکا انعکاسی از همین ترس مزمن است. افشای ناتوانی امریکا در نابودی تأسیسات هستهای ایران به اندازهای برای ترامپ هولناک است که میتواند تبدیل به پاشنه آشیل سیاست امنیتی و منطقهای واشینگتن شود. با این حال ترامپ بخواهد یا نخواهد با چنین سرنوشت و پدیدهای مواجه میشود. نتیجه این مواجهه چیزی جز در هم شکستن منظومه سیاست خارجی نامتوازن کاخ سفید نخواهد بود.