جوان آنلاین: از مهمترین عوامل بازدارنده که نقش مهمی در تعیین قدرت یک کشور ایفا و بقای هر جامعه را تضمین میکند، وحدت و انسجام ملی است. عوامل متعددی در شکلگیری وحدت ملی یا از بین بردن آن دخیل هستند. عوامل درونی شامل اشتراکات فرهنگی، زبانی، مذهبی، تاریخی و همچنین اهداف و آرمانهای مشترک بوده و عوامل بیرونی نیز شامل تهدیدات مشترک، منافع متقابل و نیاز به همکاری برای مقابله با چالشهاست.
کشور ایران بعد از انقلاب اسلامی و با رهنمودهای مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به دنبال محوریت، استقلال و اقتدار در ابعاد مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و تمدنی است و به نظر میرسد انسجام اجتماعی ملی ایران اسلامی میتواند به عنوان مهمترین مؤلفه، تأثیرگذاری مطلوب و نقش مهمی در ساختار و کارکردهای الگوهای جدید سیاسی- اجتماعی داشته باشد؛ امری که در بیانات، افکار و اندیشههای مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) به روشنی ملموس است.
امنیت ملی متأثر از وحدت است
قاعدتاً هر نظام اجتماعی، برای بقا و تداوم حیات اجتماعی خویش، نیازمند آن است که شناخت کاملی از ملت خویش داشته باشد و دشمن خود را نیز به خوبی بشناسد تا در مواقع لزوم با بسیج همگانی مردم بتواند تهدیدها را مهار سازد و با آنها مقابله کند، از این رو برقراری وحدت و پیوند عمیق میان قشرهای مردم یکی از ضروریات انکارناپذیر جامعه قلمداد میشود که به طور خاص باید مسئولان به آن توجه کنند. مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت این مهم فرمودند: «من بر روی وحدت ملی تأکید بیشتری دارم، به خاطر اینکه امنیت هم ناشی از وحدت است، اگر وحدت نباشد، امنیت ملی هم به خطر میافتد و ایجاد ناامنی میشود.»
ایشان در جایی دیگر با تعریف وحدت میفرمایند: «دشمن دو نقطه اساسی را هدف گرفته: یکی وحدت ملی، یکی امنیت ملی. وحدت ملی مهم است، نگذارید وحدت را به هم بزنند. وحدت یعنی چه؟ یعنی در مسائل اساسی کشور، آنجایی که پای منافع ملت در میان است، اختلافات مذهبی، اختلافات سیاسی، اختلافات گروهی، اختلافات قومی باید به کنار گذاشته بشود، همه باید در کنار هم باشند، اقوام مختلف در کنار هم، مذاهب مختلف در کنار هم، آنجایی که یک جهتگیری مشخصی هست، این وحدت مهم است؛ و امنیت، آن کسانی که امنیت ملی را تهدید میکنند دشمن ملتند، برای دشمن کار میکنند، چه خودشان بفهمند، چه نفهمند. گاهی کاری میکنند، نمیفهمند چه کار میکنند! پس بنابراین، این دو نقطه مهم است. دشمن این دو نقطه را، یعنی وحدت را و امنیت را، آماج حمله خودش قرار داده که باید در مقابلش ایستاد.»
انسجام ملی، سپر تدافعی کشور
وقتی مردم یک کشور یکپارچه باشد، دشمنان نمیتوانند به راحتی با ایجاد شکاف و تفرقه، امنیت آن را تهدید کنند، به ویژه که در ایران تکثر اقوام و ادیان، دستاویز نقشههای دشمنان شده و آنها از این طریق، تلاشهای وافری را برای ایجاد تفرقه و در ادامه ایجاد ناآرامی و تنش در کشور به کار بستهاند. علاوه بر آن، انسجام ملی باعث میشود نیروهای نظامی و امنیتی حمایت همهجانبه از سوی مردم داشته باشند و در مواقع بحران کارآمدتر عمل کنند. رهبر معظم انقلاب نیز راهکار وحدت را در هوشیاری در برابر توطئههای تفرقهانگیز دشمن و ایجاد نهضتی درونی در برابر این توطئهها دانستند. ایشان در فرمایشاتی اشاره میکنند: «همین وحدت با ارزشی که به برکت آن، شماتوانستهاید این همه پیروزی را به دست بیاورید، دشمنهایی در کمین دارد. باید هوشیار باشید و نگذارید اختلافات به وجوداید. در آنجایی که بهانه اختلاف هست و دشمن میتواند آنجا مستمسکی برای اختلاف درست کند، بیشتر مواظب باشید. در مسئله مذهب و اختلافات مذهبی که قرنهای متمادی دشمنان از آن سوءاستفاده کردند، بیشتر باید مواظب باشند. هم شیعه باید مواظب باشد، هم سنی.»
ابتداییترین نقشه دشمن برای کشور، از بین بردن وحدت است
هنگامی که کشور دچار چنددستگی شده و جدال بین گروهها و سطوح تصمیمگیری نظام روی دهد، تمرکز از روی دشمن برداشته شده و قوای داخلی صرف تنازعات داخلی میشود، از این رو دشمن به راحتی میتواند از این فضا به نفع خود استفاده کند و با استفاده از پدیده نفوذ ساختاری در کشور، اراده خود را به طور نامحسوس به کشور تحمیل کند. با گذر زمان نیز دشمنان با تشدید اختلافات داخلی و شیوع بیاعتمادی، زمینه فروپاشی سیاسی کشور را فراهم کنند و در نهایت به طور مستقیم، عنان تصمیمگیری کشور را به دست گیرند.
در همین رابطه رهبرمعظم انقلاب فرمودند: «راهبرد چیست؟ ایجاد اختلاف، ایجاد بیاعتمادی، بیاعتمادی دستجات سیاسی نسبت به همدیگر، گروههای مردمی نسبت به همدیگر، بیاعتمادی مردم به حکومت، بیاعتمادی حکومت به مردم، بیاعتمادی این به آن، این سازمان با آن سازمان که به هم بیاعتماد باشند، به هم بدبین باشند. وقتی بیاعتمادی به وجود آمد، امید به آینده هم از بین خواهد رفت.» با توجه به اهمیت وحدت، هر کسی که ناآگاهانه یا آگاهانه به تفرقه یا دامن زدن به اختلافات بپردازد، در زمین دشمن بازی کرده است، به خصوص که در برهه کنونی و ستیز با رژیم منحوس صهیونیستی و امریکا نیاز به وحدت، بیشتر احساس میشود و مردم نیاز به همیاری و تقویت روحیه همدلی دارند. بر همین اساس رهبر معظم انقلاب اشاره مهمی داشتند که: «هر کس در زمینه خدشه به اتحاد ملت حرکتی انجام بدهد برای دشمن و در نقشه دشمن کار کرده، در زمین دشمن بازی کرده، این را همه توجه داشته باشند! منبری باشد، مداح باشد، روحانی باشد، دانشگاهی باشد، نویسنده باشد، شاعر باشد، هر کسی باشد.».
اما وحدت تنها در میان مردم وجود ندارد و تمامی ارکان جامعه باید انسجام خود را در برابر دشمنان حفظ کنند. در همین رابطه رهبر معظم انقلاب فرمودند: «توصیه مؤکد اینجانب اتحاد کلمه است، مسئولان کشور و دستاندرکاران مسائل عمده کشور اتحاد کلمه داشته باشند، ملت عزیزمان، اتحاد کلمهشان را حفظ کنند. بحمدالله همین اتحاد کلمه ملت ایران توانستهاست بسیاری از مشکلات را از پیش پا بردارد، بعد از این هم بایستی این اتحاد کلمه وجود داشته باشد، مسئولان هم هماهنگ و همصدا با هم حرکت بکنند، نیروهای مسلح هم به وظایف مهمی که دارند و میدانند [عمل کنند]و به معنای واقعی کلمه انشاءالله به تولید قدرت ادامه بدهند.»