جوان آنلاین: حجتالاسلام و المسلمین سید محمد حسن ابوترابیفرد در خطبه عبادی نماز جمعه این هفته (۲۶ اردیبهشت ماه) تهران، بیان کرد: ضمن عرض تسلیت به مناسب سالگرد شهادت جانسوز پرواز خدمت، یاد جمعی از بهترین خادمان ملت ایران، رئیس جمهور شهید و همراهان ایشان را گرامی میداریم. ۳۰ اردیبهشت ماه روز جمعیت است. موضوع جمعیت امروز مهمترین مسئله امنیتی، اقتصادی و اجتماعی کشور است. بارها با ادبیات گوناگون مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه اظهار کرد: نهاد خانواده رمز پرواز و تعالی جامعه است. باید خانه اوج بگیرد تا اهل خانه به خدا نزدیک شوند. شخصیت و کمال پدر و مادر در خانواده، راه تعالی جامعه را هموار میکند. نهاد خانواده نماد شخصیت، ریاست و مسئولیت دو انسان است. اساس تعالی جامعه بر خانواده است. بانوان پایه و اساس و رکن تعالی جامعه هستند، این مادران هسته که جامعه را میسازند. خانه ساخته شده به دست آنان اوج میگیرد و اهل خانه را به آسمان نزدیک میکند، نهاد خانواده نقش تعیین کنندهای در ساماندهی نظام سنی جامعه و جمعیت ایفا میکند. تغییرات جمعیتی در کنار مسائل مهمی مانند تحولات اجتماعی و فرهنگی، محیط زیست، فناوریها نوین، هوش مصنوعی از محورها اصلی پیشران و تحولات آینده کشور است.
خطیب موقت نماز جمعه تهران، تصریح کرد: ساختار سنی جمعیت افق آینده کشور را تعیین میکند. متاسفانه تغییرات ساختاری حوزه جمعیت در کشور ایران که در نزدیک دو دهه رخ داده است کشور را در موقعیتی قرار داده که باید به عنوان مهمترین و فوریترین مسئله با تلاشی دو چندان به موضوع نخست و دستور کار نهادهای علمی و پژوهشی مرتبط تبدیل شود.
وی در ادامه تاکید کرد: باید همه دستگاه از تمام ظرفیت خود برای اصلاح روند ساختار سنی جمعیت و تغییرات آن استفاده کنند. به امید اینکه با این حرکت مسیر اجرایی شدن سیاستهای کلی جمعیت و قانون حمایت از خانواده را هموار سازد. مسئلهای که باید مورد توجه و اهتمام ملت و مسئولان کشور قرار گیرد تا جامعه را با یک چالش مهم فرهنگی، اقتصادی و احیانا امنیتی روبه رو نکند موضوع مهم سالخوردگی جمعیت ایران است.
وی در ادامه تاکید کرد: کاهش مرگ و میر موالید یعنی نوزادان و افزایش سطح امید به زندگی و کاهش اساسی موالید که به تبع آن کاهش نرخ رشد جمعیت رخ میدهد، دو عامل موثر بر نرخ سالخوردگی است. جمعیت ایران از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۷۰ به حدود دو برابر افزایش پیدا کرده و در طول مدت ۶۰ سال حدود چهار برابر شده است. پایه قدرت ایران بوده است. عوامل موثر بر این تحول رشد موالید در سایه تفکر عالی انقلابی و روح معنوی جامعه و توجه ویژه مادران به فردای کشور بوده است.
وی افزود: افزایش امید به زندگی از حدود ۵۰ سال به نزدیک ۷۸ سال کاز بزرگجمهوری اسلامی بود. این آقایی که در کشور عربی سخن گفته است میداند که در حوزههای مختلف فرهنگی و علمی و زیرساختها اقتصادی در ایران چه اتفاقی رخ داده. میداند این قدرت بزرگ مهمترین مانع در برابرجنایتهای آمریکا است. در طول سه دهه اخیر متاسفانه نسبت جمعیت زیر ۱۵ سال کشور از ۴۵ درصد در سال ۶۵ به حدود ۲۴ درصد کاهش یافته است. در یک دهه اخیر میانگین سنی جمعیت ایران از ۲۵ سال به ۳۱ سال افزایش یافته است. یعنی کاهش موالید و حرکت به سوی سالخوردگی. نگاه به آمار تولد نوزادان هشدار جدی برای آینده کشور است. در سال ۱۳۶۵ ایرانی هر خانواده ایرانی به طور متوسط بیش از شش فرزند داشت.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: این عدد در سال ۱۳۷۱ به چهار فرزند و در سال ۱۳۷۸ به کمتر از سه فرزند و در سال ۱۳۸۵ به زیر سطح جانشینی رسید. یعنی کاهش جمعیت و کمتر از دو فرزند. آیا این نگرانی نیست؟ آیا مقامات کشور نباید به عنوان نخستین مساله کشور به این موضوع بپردازند؟