کد خبر: 1294850
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۲۰
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی:
مطالعه خلیج‌فارس دارای دو بعد تاریخی و بعد امروزی است

جوان آنلاین: رئیس شورای راهبردی روابط خارجی معتقد است باید گفت‌و‌گو‌های جدی بین ایران و کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس شکل گیرد. 
 
به گزارش فارس، سیدکمال خرازی که روز پنج‌شنبه در همایش «خلیج‌فارس در پرتو تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی» شرکت کرده بود، گفت: مطالعه خلیج‌فارس دارای دو بعد تاریخی و بعد امروزی است. در زمان رژیم گذشته، به دلیل اینکه شاه به عنوان ژاندارم خلیج‌فارس انجام وظیفه می‌کرد، نوعی رابطه توأم با ترس بین ایران و کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس وجود داشت. با وقوع انقلاب، نوع دیگری از نگرانی در میان آنها شکل گرفت که ناشی از نگرانی از تسری انقلاب اسلامی بود. این نگرانی‌ها تحولات مهمی از جمله جنگ عراق علیه ایران را به همراه داشت. وی ادامه داد: پس از پیروزی ایران در جنگ، اواخر دوران مرحوم هاشمی‌رفسنجانی، گام‌های مؤثری برای جبران روابط تیره‌ای که بین ایران و کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس به وجود آمده بود، برداشته شد. 
وی افزود: پس از جنگ، به همت دانشمندان و نیرو‌های مسلح و تدبیر فرماندهی معظم کل قوا، موفق شدیم موجبات اقتدار کشور را فراهم کنیم؛ اقتداری که امنیت داخلی، تمامیت ارضی و جلوگیری از هرگونه تجاوز به کشور عزیزمان را تأمین می‌کند. 

 باید باب گفت‌و‌گو  با همسایگان خلیج‌فارس را باز کنیم
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد: در سایه اقتدار نظامی، باید به استفاده از قدرت نرم بپردازیم تا روابط سالمی بین ایران و کشور‌های دیگر برقرار شود. از طرفی، تحولات ژئوپلتیکی و تغییرات ژئواستراتژیکی در منطقه، شرایطی را فراهم آورده است که ما بتوانیم قدرت نرم را برای گفت‌و‌گو با کشور‌های دیگر در منطقه به کار بگیریم. به ویژه در راستای تحولات ژئوپلتیکی و زیاده‌خواهی‌های اسرائیل که به خصوص پس از عملیات ۷ اکتبر به وضوح مشاهده می‌شود. خرازی افزود: اگر امروز اسرائیل به این شکل در غزه رفتار می‌کند و می‌خواهد غزه را به طور کامل تحت سلطه خود درآورد، نشانه‌ای از سیاست دیرین صهیونیست‌ها برای سلطه‌طلبی از نیل تا فرات است. رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با تأکید بر اینکه سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران استفاده از قدرت نرم است، اظهار داشت: این سیاست شامل توسعه همکاری‌های اقتصادی با کشور‌های منطقه است. 
وی با ابراز نگرانی از تلاش اسرائیل برای سلطه بر منطقه خلیج‌فارس بر شکل‌گیری گفت‌و‌گو‌های جدی بین ایران و کشور‌های عربی منطقه تأکید کرد و افزود: به نظر می‌رسد در سایه عقلانیت و بلوغی که کشور‌های منطقه پیدا کرده‌اند، باید گفت‌و‌گو‌های منطقه‌ای بین ایران و مجموعه کشور‌های عربی محقق شود. ایران همواره خواهان چنین گفت‌و‌گو‌هایی بوده است. 
خرازی با اشاره به «طرح هرمز» تصریح کرد: این طرح و طرح مودت که اخیراً مطرح شده است می‌تواند باب این گفت‌و‌گو‌ها را بگشاید. با توجه به ضرورتی که در منطقه برای کار جمعی و گفت‌و‌گو‌های سازنده احساس می‌شود، باید در پی تحقق این امر بود. مجمع کشور‌های ایران، عراق و کشور‌های شش‌گانه عرب خلیج‌فارس می‌تواند بدون دخالت خارجی، در زمینه توسعه منطقه، چه از نظر امنیتی، چه از نظر اقتصادی و چه از نظر همکاری‌های فرهنگی گام بردارد. 

 لزوم به‌کارگیری دیپلماسی کنشگر و قدرت نرم
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به لزوم به کارگیری قدرت نرم در کنار قدرت سخت بیان کرد: امروز که به این اقتدار دست یافته‌ایم، باید به قدرت نرم در سایه قدرت سخت بپردازیم و دیپلماسی کنشگر را در پیش گیریم؛ دیپلماسی‌ای که خود طرح و برنامه داشته باشد و دیگران را به صحنه بکشاند و با همکاری آنها تحولی ایجاد کند. ما در مرحله‌ای هستیم که باید در زمینه دیپلماسی غیررسمی و عمومی، سرمایه‌گذاری جدی و با زبانی جدید صحبت کنیم. انقلاب اسلامی پیام‌های روشنی دارد که می‌توانیم از آنها بهره‌برداری کنیم. همچنین باید از فرهنگ و ادب ایرانی خود استفاده کنیم تا لطافت هنری و ادبی خود را به دیگران نشان دهیم. 
خرازی ایجاد توازن بین اسلامیت، ایرانیت و عرفان شیعی را رویکردی راهبردی دانست و تصریح کرد: این امر می‌تواند تصویر جدیدی از کشورمان نه تنها در منطقه، بلکه در سطح جهانی ایجاد کند. زمان آن فرارسیده است که از قدرت نرم که در ایران بسیار ارزشمند است، بهره‌برداری و توانایی‌های خود را در این زمینه تقویت کنیم. در زمینه دیپلماسی، نیاز به کنشگری داریم که مستلزم تحلیل دقیق وقایع و اطلاعات صحیح است. ما به تحلیلگرانی نیاز داریم که بتوانند آینده را نه بر اساس خیالات، بلکه بر پایه واقعیت‌ها پیش‌بینی کنند. 
وی وجود سیاستمداران بزرگ ایران در طول تاریخ را که با پیش‌بینی‌های صحیح خود، هدایتگر جامعه بودند، یادآور شد و افزود: امروزه نیز به چنین سیاستمدارانی نیاز داریم که بتوانند با شناخت عمیق از وضعیت، مسیر آینده را ترسیم کنند. 
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی نقش‌آفرینی اندیشکده‌ها را مهم ارزیابی و تأکید کرد: هر یک از مؤسسات و اندیشکده‌ها باید به سهم خود در ارائه تحلیل‌های دقیق و راه‌حل‌های مبتنی بر آن تحلیل‌ها کمک کنند تا ان‌شاءالله بتوانیم تحولی ایجاد کنیم. 

 اجلاس گفت‌و‌گو‌های ایرانی- عربی برگزار می‌شود
خرازی به برگزاری اجلاس مجمع تهران در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی در آینده‌ای نزدیک اشاره کرد و گفت: این اجلاس بسیار مهم است و کشور‌های زیادی در آن شرکت خواهند کرد. این محفل، فرصت بسیار خوبی است تصویری جدید و راهبردی از ایران به نمایش بگذاریم. همچنین هفته آینده نیز اجلاس گفت‌و‌گو‌های ایرانی- عربی برگزار خواهد شد که جمعی از کشور‌های عربی به همراه محققان و اندیشمندان ایرانی در آن شرکت خواهند کرد، در این نشست‌ها در زمینه‌هایی که بین ما و کشور‌های عربی مشترک است، گفت‌وگویی صورت خواهد گرفت. 
وی همکاری بین ایران و کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس را بسیار فراتر از مسائل اقتصادی دانست و تصریح کرد: همکاری در زمینه انرژی، علم و فناوری، فرهنگ و میراث مشترک کشور‌های منطقه و همچنین همکاری در زمینه سیاسی و نظامی از جمله این حوزه‌هاست. سرنوشت آینده این منطقه در گرو همکاری کشور‌های منطقه است و ایران آماده همکاری‌های گسترده است.

برچسب ها: اعراب ، خلیج فارس ، سیاست
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار