جوان آنلاین: سرتیپ «عمر معربونی» کارشناس و تحلیلگر نظامی یمنی در گفتوگو با شبکه المسیره با اشاره به روند تکرار شونده سرنگونی پهپادهای آمریکایی از زمان به قدرت رسیدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور این مسئله را حامل پیامهای متعدد دانست و تأکید کرد: هدف اصلی آمریکا، تضعیف توانمندیها و ساختار فرماندهی یمن و جلوگیری از حمایت آن از نیروهای مقاومت در غزه است، اما با این حال، ادامه عملیات نظامی واشنگتن علیه یمن حاکی از آن است که ترامپ در مقایسه با بایدن در این زمینه شکستخوردهتر بوده است.
معربونی درباره مأموریت پهپاد MQ۹ افزود: این پهپاد نقش مهمی در پشتیبانی لجستیکی و فنی دارد و علیرغم بهرهمندی از فناوری پیشرفته و سیستمهای هوش مصنوعی، نتوانسته است دستاورد مشخصی به سود آمریکا در نبرد یمن ارائه دهد. ما درباره ۲ ناو هواپیمابر مجهز به حدود ۱۸۰ جنگنده پیشرفته صحبت میکنیم، اما نتایج میدانی نشان میدهد که ترامپ در گذشته و حتی در آینده نیز، شکستخوردهتر است.
وی با تمرکز بر ابعاد راهبردی این مسئله، تصریح کرد: یمن با بهرهگیری از قابلیتهای خود در اجرای عملیات هدفمند، توانسته است قواعد نبرد دریایی را بهطور کامل دگرگون کند و سرنگونی یک پهپاد پیشرفته، تأثیری مخرب بر ساختار تاکتیکی عملیات و نیز استراتژی کلی دشمن دارد.
او ادامه داد که توان یمن در ایجاد اختلال در عملکرد ناوهای هواپیمابر و کشتیهای همراه، نشاندهنده تغییری بنیادین در درک و مدیریت جنگ مدرن و نحوه بهکارگیری تسلیحات پیشرفته است.
معربونی در بخش دیگری از سخنان خود به بازتابهای جهانی این تحول اشاره کرد و گفت: وابستگی آمریکا به سلطه جهانی از طریق حدود ۸۰۰ پایگاه نظامی و قدرت دریایی آن، زمانی دچار بحران میشود که کشوری مانند یمن بتواند ناوگان دریایی واشنگتن را بیاثر سازد. این مسئله میتواند الگویی الهامبخش برای کشورهایی مانند روسیه و چین باشد که آمریکا را دشمن و رقیب خود میدانند. روسیه و چین بهطور دقیق عملکرد یمن در این جنگ را زیر نظر دارند و گرایش جدی به بهرهگیری از نظریه نظامی یمن در حال شکلگیری است، امری که باعث تضعیف توان تصاعدی و سلطهجویی آمریکا خواهد شد.
وی با تأکید بر اهمیت قدرت موشکی یمن افزود: نگرانی دوم آمریکاییها این است که اصل بنیادینی در جنگها وجود دارد و آن اینکه هر جا آتش تو برسد، تأثیر تو نیز خواهد رسید. موشکهای یمن اکنون میتوانند به اقیانوس هند، دریای سرخ، مدیترانه و حتی فراتر از آن برسند؛ بنابراین، تأثیرگذاری یمن بر منطقهای فراتر از یک میلیون کیلومتر مربع محرز است.
این کارشناس یمنی همچنین تأکید کرد که سرنگونیهای مکرر پهپادهای آمریکایی نه تنها اعتبار این تسلیحات را زیر سؤال برده، بلکه هزینههای اقتصادی و نظامی فراوانی بر آمریکا تحمیل کرده است و اکنون یمن به بخشی جداییناپذیر از نبرد جهانی تبدیل شده است. با وجود اینکه یمن در حال دفاع از سرزمین خود و حمایت از فلسطین و لبنان است، اما اکنون نقش پیشرو و هدایتگر در نبرد جهانی علیه سلطه آمریکا دارد.
در همین راستا، «حسن علیان» تحلیلگر نظامی یمنی ضمن تأیید این رویکرد، اظهار کرد: در برابر موضعگیریهای اخیر یمن، نیروی دریایی آمریکا؛ از جمله ناوهای هواپیمابر که پیشتر مایه ترس جهان بودند، اکنون در حال گریز از ضربات یمنیها هستند.
وی افزود: دنیا اکنون نظارهگر چالشی است که توسط نیروهای مسلح یمن بر آمریکا تحمیل شده است. این چالش نهتنها جایگاه دریایی آمریکا را زیر سؤال برده، بلکه ارزش و اعتبار پیشرفتهترین پهپادهای آمریکایی را در بازارهای جهانی و حوزه فروش تسلیحات از بین برده است.
علیان معتقد است که تنها گزینه پیش روی آمریکا، توقف تجاوز علیه غزه و یمن است. وی تأکید کرد که ترامپ نیز بهخوبی دریافته است که حملات هدفمند علیه یمن نتوانستهاند موضع این کشور را تضعیف کنند.
به گفته او، دولت بایدن نیز با وجود حمایت کامل از رژیم صهیونیستی، موفق به کنترل واکنشهای یمن نشد و حتی دامنه عملیات بازدارنده این کشور از «ام الرشراش تا حیفا» و از «ام السباع تا پایگاههای استراتژیک آمریکا و رژیم صهیونیستی» گسترش یافته است.
علیان همچنین هشدار داد که ادامه عملیاتهای آمریکا علیه یمن میتواند منجر به تمام شدن موشکهای دقیق و گرانقیمت واشنگتن شود و مقامات نظامی آمریکا نگران این مسئله هستند که وارد جنگی فرسایشی شوند؛ جنگی که هیچ دستاورد ملموسی نخواهد داشت.
وی همچنین گفت: حضور میلیونی مردم یمن در میدانها، پیامی روشن به آمریکا و اسرائیل است مبنی بر اینکه ما پابرجا هستیم و هیچ موشکی ما را مرعوب نمیکند.
به باور او، یمن با پیوند دادن خون مردمش با خون مردم غزه، الگویی رهاییبخش و الهامبخش برای ملتهای مقاومت در جهان ارائه کرده است.
علیان ادامه داد: یمن با بهرهگیری از روشهای نوین و غیرمتعارف در جنگ، موفق به تغییر معادله نظامی در منطقه شده، در حالیکه آمریکا با چالش جدی در اعتبار جهانی و فشار اقتصادی و نظامی مواجه است.