جوان آنلاین: این تصمیم در حالی اتخاذ شده که دولت ترامپ هفته گذشته در پی کنارگذاشتن خبرگزاری آسوشیتدپرس از رویدادهای خبری کاخ سفید، در دادگاه بازنده شد؛ روندی که نشانهای روشن از تلاش فزاینده دولت آمریکا برای کنترل روایت رسانهای، حذف صداهای مستقل و شکلدهی یک الگوی گزینشی در دسترسی رسانهها به کانون قدرت است.
به گزارش فارس، اکنون خبرگزاریهای بینالمللی از جمله رویترز و بلومبرگ، در این بایکوت بیسابقه دیگر جایگاه دائمی خود را در میان خبرنگارانی که در «پرس پول» حضور داشتند و اخبار مربوط به کاخ سفید را پوشش میدادند، نخواهند داشت. ترکیب «پرس پول» (Press Pool) معمولاً شامل حدود ۱۰ رسانه است که رئیسجمهور را در تمام سفرها و برنامههایش همراهی میکنند؛ چه در دیدارهای دفتر بیضیشکل که طی آن رئیسجمهور سخن میگوید یا به سؤالات پاسخ میدهد، چه در سفرهای داخلی و خارجی. بر اساس سیاست جدید، خبرگزاریهای بینالمللی جایگاه سنتی خود را در این گروه کوچک از دست میدهند و وارد چرخهای بزرگتر با حدود ۳۰ رسانه مکتوب دیگر خواهند شد.
درحالیکه خبرگزاریهای بینالمللی به دلیل مأموریتشان برای ارائه فوری اطلاعات به سایر رسانهها و مخاطبان، معمولاً بهصورت روزانه و دقیقتر از بیشتر رسانهها، اخبار رئیسجمهور و کاخ سفید را پوشش میدهند.
سایر رسانهها—بهویژه رسانههای محلی که در واشنگتن دفتر ندارند—به گزارشها، ویدئوها و فایلهای صوتی این خبرگزاریها برای پوشش سریع و دقیق متکی هستند. بازارهای مالی نیز بهشدت به گزارشهای آنی خبرگزاریها از اظهارات رئیسجمهور وابستهاند.
سخنگوی رویترز در بیانیهای گفت: پوشش خبری رویترز روزانه از طریق هزاران رسانه در سراسر جهان که مشترک خدمات رویترز هستند، به میلیاردها نفر میرسد. دسترسی عمومی به اخبار مستقل، بیطرفانه و دقیق برای دموکراسی حیاتی است و هرگونه اقدامی از سوی دولت آمریکا برای محدودکردن دسترسی به رئیسجمهور، این اصل را—هم برای مردم و هم برای رسانههای جهانی—تهدید میکند.
این سخنگو افزود که رویترز همچنان متعهد است که پوشش خبری کاخ سفید را بهگونهای بیطرفانه، دقیق و مستقل ادامه دهد. آسوشیتدپرس نیز اعلام کرد که اقدام دولت، لطمهای جدی به مردم آمریکاست. اما بلومبرگ هنوز به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ نداده است.
سخنگوی آسوشیتدپرس، لورِن ایستون، در بیانیهای گفت: ما عمیقاً ناامیدیم که دولت تصمیم گرفته بهجای اینکه آسوشیتدپرس را نیز مجدداً به جمع خبرنگاران همراه بازگرداند، دسترسی تمام خبرگزاریها را محدود کرده است؛ خبرگزاریهایی که پوشش سریع و دقیقشان از کاخ سفید، هر روز میلیاردها نفر را مطلع میکند.
پس از آنکه خبرگزاری آسوشیتدپرس از بهکاربردن نام «خلیج آمریکا» برای خلیج مکزیک—مطابق خواست ترامپ—خودداری کرد، از ماه فوریه از پوشش رویدادهای کاخ سفید کنار گذاشته شد.
آسوشیتدپرس با طرح شکایت، این اقدام را تلافیجویانه و مغایر با متمم اول قانون اساسی دانست. هفته گذشته، یک قاضی فدرال با تأیید این ادعا رأی داد که دولت نمیتواند صرفاً به دلیل دیدگاه رسانهها، مانع دسترسی آنها به فضاهای خبری کاخ سفید شود.
تا پیش از دولت کنونی آمریکا، سه خبرگزاری آسوشیتدپرس، بلومبرگ و رویترز بهصورت استاندارد عضو گروه خبرنگاران همراه بودند. پس از کنارگذاشتن آسوشیتدپرس، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید، کرولاین لیویت، گفت تیم او تصمیم خواهد گرفت که «چه کسانی از دسترسی محدود و بسیار ویژه به فضاهایی مانند هواپیمای ریاستجمهوری و دفتر بیضی بهرهمند شوند».
تا پیش از آن، این تصمیمها توسط انجمن خبرنگاران کاخ سفید – متشکل از خبرنگاران پوششدهنده اخبار رئیسجمهور – گرفته میشد. بر اساس راهنماییهایی که یک مقام کاخ سفید روز سهشنبه به رویترز ارائه داد، لیویت این اختیار را خواهد داشت که هر روز اعضای گروه همراه را تعیین کند، «تا اطمینان حاصل شود که پیام رئیسجمهور به مخاطبان هدف میرسد و رسانههایی با تخصص موضوعیِ متناسب در رویدادها حضور دارند».
این مقام افزود که رسانهها صرفنظر از «دیدگاه محتوایی» شان میتوانند واجد شرایط حضور در گروه همراه باشند. ترامپ در ادامه فشارها بر رسانهها، با طرح شکایتهای میلیاردی علیه خبرنگاران و شبکههای خبری، دامنه حملاتش را گسترش داده است.
او از CBS بابت تدوین مصاحبهاش با کامالا هریس ۲۰ میلیارد دلار خسارت خواسته و از روزنامه Des Moines Register هم به دلیل نظرسنجی نادرست شکایت کرده است.
شبکه ABC نیز بهتازگی برای مختومهکردن شکایت ترامپ در پرونده گزارش نادرست درباره پرونده تجاوز رئیسجمهور آمریکا بهای. جین کارول، ۱۵ میلیون دلار پرداخت کرده است. در همین راستا، تحقیقات کمیسیون فدرال ارتباطات از رسانههایی، چون Comcast، PBS و NPR نیز آغاز شده است.
همچنین گزارشی از نیویورکتایمز فاش کرده است که کاخ سفید قصد دارد بودجه فدرال اختصاصیافته به رسانههای عمومی—از جمله شبکههای تلویزیونی و رادیویی—را قطع کند. اقدامی که در صورت موافقت کنگره بودجه ۱.۱ میلیارد دلاری که به شرکت رسانههای عمومی (CPB) تعلق گرفته و از مالیات مردم تأمین میشود، پس گرفته خواهد شد.
در صورت قطعیشدن این اقدام کاخ سفید، شرکت تأمینکننده بودجه رسانههای عمومی در آمریکا ممکن است با حذف کامل دو سال بودجه مواجه شود؛ رقمی که عمدتاً به شبکههایی مثل NPR، PBS و ایستگاههای محلیشان اختصاص دارد.
اگرچه NPR و PBS بخش عمده درآمدشان را از کمکهای مردمی و حمایت مالی تأمین میکنند، اما ایستگاههای محلی بهشدت به این بودجه دولتی وابستهاند.
پیشنهاد بازپسگیری بودجه شبکههای تلویزیونی و رادیویی بخشی از بستهای موسوم به «درخواست بازپسگیری» است که در صورت تأیید کنگره، بودجههای تصویبشده قبلی را لغو میکند، اما در صورت رد آن، بودجه طبق برنامه پرداخت خواهد شد.