کد خبر: 1264101
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۶
در میان مهاجرین افغانستانی چهره‌های نخبه فراوانی در رشته‌های مختلف وجود دارد که این وطنداران نخبه، ثمره مهاجرت به ایران هستند.

جوان آنلاین: مهاجرین افغانستانی مقیم ایران با سابقه بیش از چهار دهه زندگی در ایران، توانسته‌اند به درجات علمی، هنری، ادبی، فرهنگی و اقتصادی بالایی برسند. وجود امنیت در ایران و زمینه‌های موجود آموزشی باعث شده تا استعداد‌های مهاجرین شکوفا شود و در رشته‌های مختلف به افتخارات قابل توجهی برسند. 

به گزارش فارس، نخبگان مهاجر به خصوص در حوزه‌های فرهنگی، هنری و اقتصادی رشد قابل توجهی داشته‌اند که بخش عمده این موفقیت‌ها را مدیون حضور و فعالیت در ایران هستند. نخبگان مهاجر افغانستانی مقیم ایران در حوزه‌های مختلفی مانند علم، فرهنگ، هنر، ورزش، و ادبیات فعالیت می‌کنند و با وجود چالش‌ها و محدودیت‌ها، دستاورد‌های چشمگیری داشته‌اند. 

در ادامه برخی از این نخبگان جامعه مهاجر را معرفی می‌کنیم:

۱. محمدکاظم کاظمیمحمدکاظم کاظمی شاعر، نویسنده و منتقد ادبی افغانستانی است که به خاطر اشعار و آثار ارزشمندش در حوزه ادبیات فارسی شناخته می‌شود. او در سال ۱۳۴۶ در هرات افغانستان، به دنیا آمد و در دهه ۱۳۶۰، به دلیل شرایط ناپایدار کشورش به ایران مهاجرت کرد. کاظمی از آن زمان تاکنون بخش قابل توجهی از زندگی و فعالیت‌های ادبی خود را در ایران گذرانده است. محمدکاظم کاظمی با آثار ادبی خود به عنوان یک شاعر متعهد و اجتماعی شناخته می‌شود. اشعار او اغلب به مسائل مهاجرت، جنگ و درد و رنج مردم افغانستان می‌پردازد و سعی دارد صدای مردم کشورش را به گوش جهانیان برساند. همچنین او به عنوان منتقد و پژوهشگر ادبی، در زمینه ادبیات فارسی و شعر معاصر فعالیت دارد و با تحلیل‌ها و نقد‌های دقیق خود شناخته شده است.

۲. فرشته حسینیفرشته حسینی بازیگر مهاجر افغانستانی مقیم ایران است که به دلیل بازی در چندین فیلم و سریال معروف ایرانی به شهرت رسیده است. فرشته حسینی در ۶ اردیبهشت ۱۳۷۶ (۲۶ آوریل ۱۹۹۷) در تهران به دنیا آمد و در خانواده مهاجر افغانستانی بزرگ شد. وی کار خود را از سنین پایین در تئاتر آغاز کرد و در چندین نمایشنامه و تئاتر به عنوان بازیگر فعالیت داشته است. او در فیلم‌های سینمایی، چون رفتن (۲۰۱۶) به کارگردانی نوید محمودی و شکستن همزمان بیست استخوان (۲۰۱۸) که به مشکلات مهاجران افغان در ایران می‌پردازد، به ایفای نقش پرداخت و برای بازی در این فیلم‌ها مورد تحسین قرار گرفت. همچنین او در سریال قورباغه به کارگردانی هومن سیدی نیز نقش‌آفرینی کرد که توجهات زیادی را به سوی او جلب کرد. فرشته حسینی در زندگی شخصی نیز با نوید محمدزاده، بازیگر شناخته‌شده ایرانی، ازدواج کرده و این رابطه به دلیل محبوبیت هر دو هنرمند، در رسانه‌ها بازتاب گسترده‌ای داشته است. فرشته حسینی نمونه کامل یک دختر مهاجر افغانستانی است که با تلاش و کوشش فراوان توانسته در عرصه بازیگری بدرخشد و توجهات بسیاری را به خود جلب کند.

۳. محسن رضاییمحسن رضایی یک تن از قهرمانان تکواندوی افغانستان است که در شهر مشهد ایران زندگی می‌کند. وی از جمله مهاجران افغانستانی است که با پشتکار و تمرینات سخت، توانسته در ورزش تکواندو به دستاورد‌های مهمی دست یابد. محسن رضایی در رده‌های مختلف مسابقات تکواندو شرکت کرده و چندین مقام قهرمانی و مدال ملی، بین‌المللی و جهانی کسب کرده است. محسن رضایی که بعنوان کاپیتان تیم ملی تکواندوی افغانستان ایفای وظیفه می‌کند، برای اولین بار در تاریخ افغانستان توانست به قهرمانی آسیا برسد.

وی به عنوان یک ورزشکار افغانستانی که در خارج از کشورش زندگی می‌کند، با چالش‌های متعددی روبه‌رو بوده، اما همچنان به تلاش خود ادامه داده و با وجود محدودیت‌ها، توانسته به موفقیت‌های چشمگیری دست یابد. فعالیت‌های محسن رضایی نمونه‌ای از موفقیت‌های مهاجران افغانستانی در ایران است و نشان‌دهندهٔ ظرفیت‌ها و استعداد‌هایی است که در جامعه مهاجر وجود دارد.

۴. دکتر شریفه حقجودکتر شریفه حقجو یکی از پزشکان و متخصصان برجسته در رشته گوش، حلق و بینی (ENT) است که اصالتاً افغانستانی بوده و به دلیل تخصص و مهارت‌های بالای خود در این زمینه در ایران و افغانستان شناخته می‌شود. وی تحصیلات پزشکی و تخصص خود را در رشته گوش و حلق و بینی در ایران تا مرحله فوق تخصص به پایان رسانده است. دکتر حقجو با تجربه و دانش گسترده خود، به درمان و معالجه بیماری‌های مرتبط با گوش، حلق و بینی پرداخته و در جراحی‌های مرتبط با این تخصص نیز توانایی بالایی دارد. دکتر حقجو بعنوان اولین زن افغانستانی است که توانسته در مقطع فوق تخصص گوش و حلق و بینی و قاعده جمجمه تحصیل کند. وی طی سال‌ها در افغانستان و ایران بیماران زیادی را مداوا کرده است. دکتر شریفه حقجو بعنوان یک تن از نخبگان مهاجر افغانستانی که در ایران تحصیل کرده است، نمونه بارز توانمندی و ظرفیت مهاجرین است.

۵. زینب حسینی زینب حسینی، دانشجوی نخبه افغانستانی است که رتبه یک کنکور کارشناسی ارشد ایران را کسب کرده است. این دانشجوی نخبه مهاجر افغانستانی در رشته زمین شناسی رتبه یک و در گرایش هیدرپژئولوژی رتبه چهارم را کسب کرده و وارد دانشگاه خوارزمی تهران شده است. خانواده زینب حسینی چهل سال قبل به ایران مهاجرت کرده و در ایران رشد کرده است.
این دانشجوی نخبه در کنکور کارشناسی ارشد ایران که یکی از سخت‌ترین آزمون‌های کنکور در سطح منطقه است، موفق به کسب چندین رتبه تک رقمی و دورقمی شده و به یک چهره موفق در میان جامعه مهاجر تبدیل شده است. زینب حسینی و تعداد زیادی از دانشجویان نخبه مهاجر پس از تکمیل تحصیلاتشان می‌توانند مصدر خدمت به مردم افغانستان باشند. قابل ذکر است که عده زیادی از مقامات سیاسی در دولت سابق افغانستان همین دانشجویانی هستند که در ایران تحصیل کرده و مدارج عالی علمی را طی کرده‌اند.

۶. برادران محمودیبرادران محمودی یعنی نوید و جمشید محمودی، دو برادر فیلمساز افغانستانی مهاجر مقیم ایران هستند که با آثار درخشان خود در سینمای ایران و افغانستان به شهرت رسیده‌اند. این دو برادر که اصالتاً اهل افغانستان هستند، در کودکی به دلیل جنگ و شرایط دشوار، همراه خانواده خود به ایران مهاجرت کرده و در همین کشور رشد و بالندگی یافتند. جمشید محمودی به عنوان کارگردان و نویسنده فعالیت می‌کند و نوید محمودی تهیه‌کننده و نویسنده است. آنها با همکاری یکدیگر آثاری خلق کرده‌اند که عموماً به موضوعات مهاجرت، هویت، رنج و مشکلات اجتماعی مهاجران افغانستانی در ایران و مسائل فرهنگی و اجتماعی مردم افغانستان می‌پردازد. از مهم‌ترین آثار برادران محمودی می‌توان به فیلم‌های «چند متر مکعب عشق»، «رفتن» و «شکستن همزمان بیست استخوان» اشاره کرد. این فیلم‌ها در جشنواره‌های داخلی و بین‌المللی مورد تحسین قرار گرفته و جوایز متعددی کسب کرده‌اند. فیلم چند متر مکعب عشق، که داستانی عاشقانه در بستر زندگی مهاجران افغان را روایت می‌کند، به ویژه در جشنواره فیلم فجر و جشنواره‌های خارجی با استقبال زیادی مواجه شد.

آثار برادران محمودی به دلیل واقع‌گرایی، نگاه انسانی و عمیق به مسائل مهاجران و کیفیت بالای ساخت، مخاطبان زیادی را جذب کرده و در جامعه سینمایی ایران و افغانستان جایگاه ویژه‌ای برای آنها به وجود آورده است. این دو برادر، نه تنها صدای مهاجران افغانستانی در ایران، بلکه صدای بسیاری از مردمی هستند که به دلایل مختلف مجبور به مهاجرت و ترک وطن خود شده‌اند. وطندارانی که در این نوشتار معرفی شدند تنها بخشی از نخبگان مهاجر افغانستانی مقیم ایران هستند. این چهره‌های برجسته، نمونه‌های عینی از رشد استعداد‌های درخشان در میان جامعه مهاجر افغانستانی مقیم ایران است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار