جوان آنلاین: حدود دو ماه مانده تا بهقدرترسیدن رسمی دونالد ترامپ در کاخ سفید، بهتدریج افراد مدنظر این رئیسجمهور منتخب چه از سوی خود او و چه از سوی رسانهها مطرح میشوند.
به گزارش فارس، تابهحال برخی گزینهها از جمله ریاست سیا، وزرای امور خارجه و دفاع و همچنین سفیر آمریکا در سازمان ملل معرفی شدهاند. نوع گزینش افراد توسط رئیسجمهور منتخب ایالات متحده تا به همینجا بخش زیادی از سیاستهای احتمالی این رئیسجمهور را روشن کردهاند. موضعگیریهای گزینههای معرفیشده ترامپ و همچنین کارنامه کاری آنها از چندین مسئله حکایت دارد: حمایت از اسرائیل و اقدام علیه ایران و چین.
گزینههای ضدایرانی رئیسجمهور منتخب آمریکا
دونالد ترامپی که کارنامه سیاهی از اقدامات علیه ایران و همچنین بهشهادترساندن سردار سلیمانی را به نام خود ثبت کرده است؛ در دوره دوم خود نیز گزینههایی ضدایرانی را انتخاب کرده است.
وزرای دفاع، خارجه، رئیس سیا و همچنین سفیر ایالات متحده در سازمان ملل از جمله افرادی هستند که پیشتر مواضع تندی علیه ایران داشتهاند.
پیت هگزا فرد موردنظر ترامپ برای وزارت دفاع کسی است که در مصاحبههای پیشین خود بر جنگ دیرینه آمریکا و ایران تأکید و تصریح کرده بود که اسرائیل باید جلوی ایران را بگیرد. وی همچنین مدعی شده بود که اگر اسرائیل نبود الان ایران بمب اتمی داشت. وزیر دفاع احتمالی ایالات متحده افزوده بود که «باید اجازه دهیم اسرائیل به تأسیسات هستهای آنها (ایران) حمله کند».
مارکو روبیو دیگر چهره احتمالی کاخ سفید است که بر لزوم حفظ گزینه نظامی علیه ایران و تشدید تحریمها تأکید داشته است. این گزینه وزارت خارجه، موضعگیریهای شدیدی علیه ایران داشته است و به اذعان رویترز، جزو تندروترین گزینههای ترامپ بهحساب میآید. روبیو پیشازاین بر لزوم حفظ گزینه نظامی علیه ایران و تشدید تحریمها تأکید کرده است. فرد منتخب رئیسجمهور آمریکا برای سمت سفیر ایالات متحده در سازمان ملل هم جبههگیریهایی علیه ایران داشته است. وی پیش از منتشرشدن خبر انتخابش بهعنوان سفیر، در توییتی تصریح کرده بود «آمریکا آماده بازگشت به سیاست فشار حداکثری رئیسجمهور ترامپ بر ضد ایران است». جان راتکلیف، رئیس جدید سیا هم از تندروترین و افراطیترین افراد حزب جمهوریخواه برای دشمنی با ایران به شمار میرود. راتکلیف از جمله مقامهای دولت ترامپ بود که با تصمیم دولت بایدن برای حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی مخالف بود.
مقابله واشنگتن با پکن
دونالد ترامپ، رئیسجمهور انتخابی مردم آمریکا در طول تبلیغات ریاستجمهوری خود بارها در مقابل چین موضع گرفته است. رقابتهای تجاری واشنگتن و پکن از مهمترین دلایل این تقابل بوده است. به اذعان بیبیسی، بسیاری از محافظهکاران در ایالات متحده معتقدند که چین بزرگترین تهدید برای تسلط جهانی آمریکا هم در بُعد اقتصادی و هم در بُعد نظامی به شمار میرود. ترامپ با انتخاب افرادی که در گذشته در تقابل با چین بودهاند؛ از تلاشش برای کاهش نفوذ جهانی پکن در سطح جهان پرده برداشته است. وی مایک والتزی را به سمت مشاور امنیت ملی انتخاب کرده است که پیشتر اعلام کرده بود آمریکا با چین «در جنگ سرد» هستند. والتز همچنین از اولین کسانی بود که خواستار تحریم بازیهای المپیک زمستانی پکن در سال ۲۰۲۲ شده بود.
سفیر انتخابی ترامپ در سازمان ملل الیزه استفانیک هم چین را به «مداخله آشکار و مخرب در انتخابات» متهم کرده بود. وی مدعی شده بود که هکرهای تحت حمایت چین سعی در جمعآوری اطلاعات از تلفنهای رؤسای پیشین جمهور آمریکا داشتهاند. مارکو روبیو گزینه وزارت خارجه ایالات متحده هم از جمله اصلیترین منتقدان پکن است. وی در سال ۲۰۲۰ به دلیل انجام اقدامات ضد چینی خود در حمایت از معترضان هنگکنگی، از سوی دولت چین تحریم شد. علاوه بر این، پیشبینی میشود رئیسجمهور منتخب ایالات متحده با وضع تعرفههای سختگیرانهتر شرایط را برای واردات چین دشوارتر کند.
تداوم حمایتهای آمریکا از رژیم صهیونیستی
«اسرائیل تابهحال دوستی مثل من نداشته است» این جمله ترامپ، هسته مرکزی سیاستهای آتی این سیاستمدار در مورد رژیم صهیونیستی و غرب آسیا خواهد بود. رئیسجمهور منتخب ایالات متحده از انتخاب یک مسیحی «عاشق اسرائیل» بهعنوان سفیر جدید آمریکا در سرزمینهای اشغالی خبر داده است. مایک هاکابی، گزینه مدنظر ترامپ، حامی سرسخت شهرکسازی و الحاق کرانه باختری به فلسطین اشغالی به شمار میرود.
«در واقع چیزی به نام فلسطینی وجود ندارد» این جملهای است که سفیر انتخابی ترامپ در فلسطین اشغالی در سال ۲۰۰۸ در بحبوحه مبارزات انتخاباتی خود مطرح کرده است. به اذعان رسانههای آمریکایی، مایک هاکابی با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل رابطه نزدیکی دارد. او بهشدت حامی شهرکنشینان اسرائیلی و آماده برای بسیج حمایتها از گروههای یهودی خواهان نابودی الاقصی است. هاکابی در سال ۲۰۱۵ مدعی شده بود که ارتباط تاریخی اسرائیل با کرانه باختری قویتر از ارتباط تاریخی ایالات متحده با منهتن است. وی در سال ۲۰۱۹ نیز با حمایت از رژیم صهیونیستی تصریح کرده بود که اسرائیل حق الحاق بخشهایی از کرانه باختری را دارد.
رسانههای اسرائیلی همچنین از ملاقات وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی و مغز متفکر نتانیاهو در سیاستهای خارجی ران درمر در روزهای اخیر با دونالد ترامپ خبر دادهاند. انتقال پیامهای نخستوزیر اسرائیل به رئیسجمهور منتخب آمریکا و همچنین ارائه برنامههای رژیم صهیونیستی در مورد غزه، لبنان و ایران در دو ماه آینده از مهمترین محورهای ملاقات ترامپ و وزیر راهبردی اسرائیل ذکر شده است.
به اذعان مقامات آمریکایی، در دیدار درمر و ترامپ، اسرائیل به دنبال مشخصشدن این مسئله بوده است که ترامپ مایل است چه مسائلی تا پیش از بهقدرترسیدن وی در کاخ سفید حلوفصل شود و چه مسائلی باید به بعد موکول شود. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود نیز بیتالمقدس را بهعنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخته بود. رئیسجمهور منتخب آمریکا در شرایطی قصد دارد یک حامی الحاق کرانه باختری به فلسطین اشغالی را بهعنوان سفیر آمریکا در سرزمینهای اشغالی منصوب کند که مسئولان اسرائیلی از جمله نخستوزیر و وزیر دارایی این رژیم در روزهای اخیر در اظهاراتی بر تصمیم اسرائیل برای این الحاق تأکید کردهاند.