جوان آنلاین: امسال جایزه صلح نوبل در حالی اعطا شد که بیش از یک سال از نسلکشی وسیع رژیمصهیونیستی در غزه میگذرد و شمار قربانیان تجاوزات این رژیم علیه نوار غزه به ۴۲هزارو۱۲۶شهید و تعداد مجروحان به ۹۸هزارو۱۱۷تن افزایش یافته است. جنگ غزه به سیصدوهفتادویکمین روز خود رسیده و اشغالگران قدس نه فقط همچنان به جنایات خود در این باریکه ادامه میدهند بلکه دامنه جنگ را به لبنان و سوریه نیز کشاندهاند.
نیمنگاهی به سابقه دریافتکنندگان و نامزدهای جایزه صلح نوبل نشان میدهد این جایزه چندان آبرویی در دنیا ندارد و برخلاف آنچه از نامش برمیآید، لزوماً به افرادی که برای برقراری صلح تلاش میکنند نرسیده است، آنچنان که بسیاری از جنایتکاران تاریخ بشر جزو برندگان یا نامزدهای دریافت جایزه نوبل بودهاند، اما این بار جنایات رژیمصهیونیستی در غزه صدای برگزارکنندگان و برندگان جایزه صلح نوبل را هم درآورده است، به گونهای که رئیس مؤسسه تحقیقات صلح استکهلم گفته است: «به دلیل جنگهای ویرانگر و برای اینکه پیامی مبنی بر ناتوانی نهادهای ناظر بر نظم جهانی ارسال شود، کمیته صلح نوبل امسال نباید به هیچکس جایزه بدهد.»
برنده جایزه نوبل صلح سال۲۰۲۴ هم اوضاع و شرایط نوار غزه را به ۸۰سال پیش شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن بعد از بمباران اتمی تشبیه کرد.
طبق اظهارات دی اسمیت که یکی از برجستهترین مقامات جهان در مورد جایزه صلح نوبل است، علاوه بر جنگ در خاورمیانه، درگیری در اوکراین، سودان، غرب آفریقا، هائیتی، میانمار و جاهای دیگر نیز در جریان است. وی پیشنهاد کرده بود کمیته نوبل امسال از اعطای این جایزه خودداری کند تا نقص در سیستم حاکم بر جهان را برجسته کند.
جامعه جهانی از نهادهای بینالمللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل به خاطر ناتوانی در حلوفصل بحران غزه و جلوگیری از جنایات رژیمصهیونیستی طی ماههای گذشته تحت شدیدترین انتقادها قرار گرفته است. جایزه صلح نوبل سال۲۰۲۴، اما به جنبش اجتماعی نجاتیافتگان حمله اتمی امریکا به ژاپن موسوم به «نیهون هیدانکیو» که برای دنیایی عاری از سلاح اتمی تلاش میکند، تعلق گرفت.
با اعطای جایزه صلح نوبل امسال به نیهون هیدانکیو، کمیته نوبل نروژ میخواهد از همه بازماندگانی که با وجود رنج جسمی و خاطرات دردناک، استفاده از تجربه پرهزینه خود را برای پرورش امید و مشارکت برای صلح انتخاب کردهاند، تقدیر کند.
برخی برنگان جایزه صلح نوبل، اما جهانیان را شگفتزده کردهاند. آدولف هیتلر شروعکننده ویرانگرترین جنگ جهانی تاریخ، دونالد ترامپ عامل جنگ، ترور و تحریم در جهان، وینستون چرچیل نخستوزیر انگلیس در جنگ جهانی دوم، هنری کیسینجر مغز متفکر امریکا در جنگهای مختلف، شیمون پرز از عاملان کشتار غیرنظامیان فلسطین، اسحاق رابین عامل کشتار مردم فلسطین، جرج بوش عامل کشتار چندصدهزار انسان، اوباما عامل تحریم علیه ایران، بمباران و حمله به غیرنظامیان در کشورهای مختلف و نتانیاهو از عاملان کشتار مردم کشورهای غرب آسیا از جمله افرادی هستند که طی سالهای مختلف نامزد یا برنده صلح نوبل شدهاند. همچنانکه چهرههای پرحاشیهای همچون شیرین عبادی یا نرگس محمدی هم از برندگان ایرانی این جایزه هستند.
پیش از این نامزدهای احتمالی دریافت جایزه نوبل صلح۲۰۲۴ شامل دبیرکل سازمان ملل، آنروا و دیوان بینالمللی دادگستری اعلام شده بودند. گوترش نماد اصلی سازمان ملل است، مهمترین وظیفه دیوان بینالمللی دادگستری نیز این است که اطمینان حاصل کند قوانین بینالمللی بشردوستانه در سطح جهانی اعمال میشود.
این دیوان از اسرائیل خواسته است اطمینان حاصل کند هیچ نسلکشیای در غزه در پروندهای که اسرائیل مکرراً آن را بیاساس خوانده است، انجام نمیشود. همچنین آژانس پناهندگان فلسطینی سازمان ملل (UNRWA) هم از نامزدهای جایزه نوبل اعلام شده بود؛ نامزدهایی که البته گمانهزنی درباره آنها با واکنشهای تندی از سوی رسانههای صهیونیستی مواجه شده بود.
هر چند برنده نهایی جایزه نوبل هیچ یک از این افراد نیست، اما برنده نهایی واقعیتی عمیق را از پشت تریبون این جایزه فریاد زد، آن واقعیت این بود که به رغم آنکه ۸۰ سالی میشود در دنیا از سلاحهای هستهای استفاده نشده، اما اوضاع و شرایط نوار غزه مانند ۸۰سال پیش شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن بعد از بمباران اتمی است. این نشان میدهد اگرچه تلاش علیه گسترش و استفاده از سلاحهای هستهای در دنیا لازم است، اما سالهاست در سایه این شعار جنایتهایی مشابه استفاده از سلاح هستهای در مناطقی همچون غزه در حال رخ دادن است و جامعه جهانی با بزرگ کردن کابوس استفاده از سلاحهای هستهای مانع دیدهشدن این جنایات هولناک شده است؛ جنایاتی که فقط از سلاح هستهای در آن استفاده نشده، اما هزاران کشته و مجروح داشته است، درست شبیه استفاده از سلاح هستهای!