جوان آنلاین: با تائید خبر شهادت مظلومانه سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، در حمله هوایی رژِیم صهیونیستی به بیروت در روز جمعه - ۶ مهر ماه ۱۴۰۳ -، پس از ۳۲ سال رهبری، سوالات زیادی درباره جانشین احتمالی او مطرح شده است.
اگرچه فرایند انتخاب رهبران در گروههایی مشابه حزبالله به شدت محرمانه است، اما شیخ سید «هاشم صفیالدین» پسرعموی مادر سید حسن نصرالله و پدر داماد سردار شهید قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، به عنوان یکی از نامزدهای اصلی برای رهبری این تشکل شناخته میشود.
صفیالدین از نظر ظاهر و ماهیت تا حد زیادی شبیه شهید نصرالله است و از سال ۱۹۹۴ به عنوان جانشین بالقوه او مورد توجه قرار گرفت. او از قم به بیروت رفت و ریاست شورای اجرایی حزبالله را بر عهده گرفت. او تحت نظارت عماد مغنیه، فرمانده امنیتی پیشین حزبالله، فعالیتهای خود را ساماندهی کرد.
صفیالدین «مرد سایه» حزب الله!
صفیالدین بهعنوان «سایه» نصرالله و دومین مرد مهم در حزب الله به شمار میآید. او در طول سه دهه، تمامی امور حساس روزمره، از مدیریت مؤسسات حزب تا مدیریت مالی آن را بر عهده داشته است.
گمانهزنیها درباره جانشین حسن نصرالله در حزبالله لبنان
در گزارش الشرق الاوسط آمده است: صفیالدین، که از سال ۲۰۱۷ در لیست ترور آمریکا قرار دارد، یکی از شخصیتهای مهم حزبالله است که روابط نزدیکی با جناح نظامی و اجرایی حزب الله دارد. همچنین او روابط بسیار خوبی با تهران دارد و سالها در حوزه علمیه قم تحصیل کرده است. پسر او، رضا، در سال ۲۰۲۰ با زینب سلیمانی، دختر شهید حاج قاسم سلیمانی، ازدواج کرد.
کار شیخ صفیالدین در حزبالله چه بود؟
شیخ صفی الدین ۱۶ سال پیش از سوی یک روزنامه ایرانی به عنوان جانشین شهید سید حسن نصرالله مطرح شد. اما به گفته برخی کارشناسان، این تصمیم مدتها قبل از آن اتخاذ شده بود. یک مقام سابق حزبالله در سال ۲۰۱۱ بیان کرده بود که انتخاب صفیالدین حدود دو سال پس از انتخاب نصرالله بهعنوان دبیرکل در سال ۱۹۹۲ انجام شده است.
تاریخ انتخاب او به زمانی برمیگردد که شهید شیخ حسن نصرالله در سال ۱۹۹۴ صفیالدین را از قم به بیروت فراخواند تا بهعنوان مدیر اجرایی حزبالله فعالیت کند و کنترل کامل بر تمامی جنبههای مدیریتی حزب الله را بهدست آورد.
گمانهزنیها درباره جانشین حسن نصرالله در حزبالله لبناناطلاعات کمی درباره شیخ صفیالدین وجود دارد؛ او مدت زیادی در سیاست لبنان ناشناخته باقی مانده بود تا اینکه به دلیل تدابیر امنیتی اطراف شهید سید حسن نصرالله، او بهعنوان نماینده نصرالله در مراسمهای حزب، بهویژه در تشییع پیکر شهدای حزب الله که در لبنان یا در جنگهای سوریه به شهادت رسیدند، ظاهر شد.
براساس اطلاعات محدود موجود، صفیالدین در سال ۱۹۶۴ در جنوب لبنان به دنیا آمده است. او از خانوادهای با نفوذ اجتماعی است و یکی از مشهورترین نمایندگان منطقه در دهههای ۶۰ و ۷۰ به نام محمد صفیالدین از این خانواده برخاسته است.
صفیالدین قبل از رفتن به قم برای تحصیل علوم دینی، از دختری در یک خانوادهای مذهبی خواستگاری کرد. او در نهایت با دختر سید محمد علی امین، عضو هیئت شرعی در شورای اسلامی شیعه لبنان، ازدواج کرد.
پس از ازدواج صفیالدین به قم رفت. برخی از آشنایان خانواده اش میگویند که او یکی از سه نفر مورد توجه عماد مغنیه، مسئول امنیتی حزبالله، بوده که در سال ۲۰۰۸ در دمشق به شهادت رسید. این سه نفر شامل سید حسن نصرالله، نبیل فاروق و خود صفیالدین بودند.
۳ چهره مهم در حزبالله
این سه نفر قرار بود از رهبران برجسته حزبالله در اوایل دهه ۹۰ میلادی شوند. شهید سید حسن نصرالله دبیرکل شد، صفیالدین بهعنوان مدیر اجرایی حزب عمل کرد و فاروق بهعنوان فرمانده عملیاتی منطقه جنوبی، که برای حزب بسیار مهم است، منصوب شد. صفیالدین مدیریت شورای اجرایی حزب را بر عهده دارد.
نگاه شیخ صفیالدین به تاثیر حوزههای نجف و قم در لبنان
سالهای اقامت صفیالدین در قم تأثیر زیادی بر افکار سیاسی او گذاشته است. او یکی از حامیان نظریه ولایت فقیه است. او در نوشتههایش به تجارب روحانیون شیعه در قم و تأثیر آن بر تفکر سیاسی شیعیان در لبنان اشاره کرده و میگوید: «فضای فکری اسلامی شیعه لبنان بهطور کلی به محصولات فکری نجف تمایل داشته و از ویژگیهای قم کمتر بهرهمند بوده است، اما پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، موفقیتی بزرگ برای اندیشه اسلامی به شمار میرود».
او همچنین اظهار میدارد: «نظریه ولایت فقیه یکی از مهمترین نظریههایی است که امام خمینی با دلایل شرعی و عقلانی ارائه داد و میتواند بهعنوان راهحلی جامع برای مشکلاتی که جنبشهای اسلامی با آن مواجهاند، مطرح شود».
پیشتر، رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که برآوردهای صورت گرفته حاکی از آن است که «هاشم صفی الدین» رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان در تجاوز وحشیانه این رژیم به ضاحیه جنوبی بیروت به شهادت نرسیده است.