کد خبر: 1229730
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۳:۲۰
نظر و گذری بر «امریکا و تجزیه قومی در ایران»
ایران به عنوان کشوری با سابقه تمدنی کم‌نظیر، همواره در گستره سرزمینی خود، با تعدد فرهنگ‌ها و قومیت‌های گوناگون مواجه بوده‌است. وضعیتی که در ادوار مختلف روابط بین‌الملل به مثابه یکی از پایه‌های ثابت راهبرد‌های مشترک بسیاری از دولت‌های سلطه‌گر، در تقابل با ایران مورد استفاده قرار گرفته است
 شاهد توحیدی
جوان آنلاین: اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، همانگونه که از نام آن پیداست به نقش دولت امریکا در پروژه تجزیه قومی ایران پرداخته است. این تحقیق توسط جواد حقگو انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در معرفی این کتاب، موضوعات ذیل را مطرح ساخته است:
«ایران به عنوان کشوری با سابقه تمدنی کم‌نظیر، همواره در گستره سرزمینی خود، با تعدد فرهنگ‌ها و قومیت‌های گوناگون مواجه بوده‌است. وضعیتی که در ادوار مختلف روابط بین‌الملل به مثابه یکی از پایه‌های ثابت راهبرد‌های مشترک بسیاری از دولت‌های سلطه‌گر، در تقابل با ایران مورد استفاده قرار گرفته است. تفرق اقوام و تنوع مذهبی در راهبرد‌های فروپاشی یک نظام سیاسی، همواره به عنوان یک مؤلفه مؤثر و کلیدی با کارکرد سیاسی و نظامی، مورد توجه واقع شده‌است. اقوام ایرانی نیز از این قاعده مستثنی نبوده، بلکه به دلیل ویژگی‌های خاص جغرافیایی، تاریخی و سیاسی حاکم بر آن، همواره جایگاه کلیدی خود را در راهبرد‌های بیگانگان حفظ نموده‌اند. نگاهی به چالش‌های قومی صدسال اخیر به ویژه در دوره‌های بعد از تحولات مشروطه، جنگ‌جهانی دوم و انقلاب اسلامی ایران نشان می‌دهد که گرایش‌های قومی در ایران همواره مورد توجه قدرت‌های خارجی قرار گرفته و از اصلی‌ترین ابزار اعمال فشار آنان بر حکومت مرکزی بوده است. در اغلب بحران‌های جدایی طلبانه و چالش‌های قوم گرایانه، علایق و گرایش‌های قومی دست‌مایه دخالت نیرو‌های بیگانه در سرنوشت کشور و تضعیف حاکمیت ملی توسط گروه‌های قومی به نفع قدرت‌های غربی و شرقی بوده است. ظهور جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظامی معترض به نظم و شرایط ناعادلانه حاکم بر نظام بین‌الملل، وضعیتی را به ارمغان آورد تا بسیاری از دولت‌های سلطه‌گر به ویژه دولت ایالات‌متحده، نتوانند با نظام نوظهور ایران روابط دوستانه برقرار نمایند. بنابراین از همان آغازین روز‌های پس از انقلاب ایران، دولت امریکا با اتخاذ تدابیر گوناگون به تقابل همه جانبه با ملت ایران پرداخت. اقدامات این دولت در مواجهه با حکومت اسلامی ایران، مجموعه‌ای از رفتار‌های سخت تا نرم را تشکیل داده است. اقدام برای تهاجم نظامی، کودتا، براندازی، هجمه گسترده‌سیاسی، اقتصادی و فرهنگی علیه منافع ملت ایران، از جمله این اقدامات بوده‌است. دامن‌زدن به مسائل قومی در ایران و تلاش برای تحریک برخی از نخبگان فریب خورده ازجمله ابزار‌های دیگری است که به‌خصوص در سال‌های اخیر از سوی دولت امریکا مورد توجه قرار گرفته است. این ابزار که به‌ویژه در سال‌های پس از وقوع حادثه ۱۱ سپتامبر مورد توجه سیاست‌گذاران امریکایی قرار گرفته، امروزه شرایط مخاطره آمیزی را برای امنیت‌ملی جمهوری اسلامی ایران ایجاد نموده است. از آنجا که شرایط امروز ایران از جهت قدرت دولت مرکزی را، نمی‌توان با ادوار تاریخی پس از مشروطه، پس از جنگ دوم جهانی و پس از انقلاب‌اسلامی قیاس نمود، لذا منشأ غالب اقدامات نرم و ضدامنیتی نهاد‌های گوناگون در داخل و خارج از مرز‌های کشور از یک‌سو و اقدامات سخت خشونت‌آمیز صورت پذیرفته در نواحی جنوب شرقی، جنوب‌غربی و شمالغربی کشور از سوی دیگر را، باید در متغیر‌های بیرونی جست‌وجو کرد. در این کتاب، نویسنده محترم ضمن واکاوی علل و عوامل دخیل در ظهور بحران‌های قومی در ایران و به تصویر کشیدن نمایی از وضعیت جامعه متکثر ایرانی از آستانه ورود به هزاره سوم مسیحی تا به امروز به بررسی نقش دولت امریکا در پیدایش و گسترش تمایلات و اقدامات جدایی طلبانه قومیت‌های مرزنشین ایرانی در طول سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۱ پرداخته است...».
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار