در شرایطی که رئیسجمهور امریکا میکوشد تداوم کمکهای این کشور به اوکراین را هر طور شده تضمین کند، شواهد حاکی از آن است که تشدید شکاف میان دموکراتها و جمهوریخواهان، آینده ارسال کمکهای واشنگتن برای کییف را در معرض خطر قرار داده است.
از زمان آغاز جنگ، واشنگتن ۱۱۳ میلیارد دلار کمک مالی، امنیتی و بشردوستانه به دولت اوکراین ارسال کرده است. کمک به اوکراین، تنشهایی را در داخل امریکا رقم زده تا جایی که روزنامه گاردین هفته گذشته نوشت که پس از آنکه در قانون بودجه موقت اخیر دولت امریکا موضوع کمک به اوکراین گنجانده نشد، برکناری کوین مک کارتی، رئیس مجلس نمایندگان هم به عدم قطعیت درباره آینده کمکهای واشنگتن به کییف میافزاید. با این حال، رهبران مجلس سنای امریکا وعده دادهاند که قانون تداوم کمکهای امنیتی و اقتصادی به اوکراین را طی هفتههای آتی تضمین کنند. مایکل مک کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و جیم ریش، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا که هر دو جمهوریخواه هستند، از جو بایدن، رئیسجمهور امریکا خواستند راهبرد دولت خود برای کمک به اوکراین را روشن کند. در نامهای که در وبگاه کمیته روابط خارجی منتشر شده است، این دو جمهوریخواه گفتند که عمیقاً نگرانند که دولت بایدن در مسیر راهبردی مبنی بر چگونگی کمکهای امریکا به اوکراین شکست خورده باشد. مک کال و ریش تأکید کردند: «تعهد به حمایت از اوکراین تا زمانی که جنگ طول بکشد، یک راهبرد مشخص نیست.» این دو نماینده ارشد کنگره به سرعت بسیار کند ارائه سیستمهای تسلیحاتی حیاتی به اوکراین اشاره کردند. علاوه بر این، آنها اصرار داشتند که از دیپلماسی مداوم دولت بایدن با مسکو مطلع شوند. این در شرایطی است که بایدن اخیراً در پاسخ به این پرسش که آیا نگران است ایالات متحده نتواند قولهای خود را در مورد ارائه کمک به اوکراین به دلیل بینظمی موجود در کنگره امریکا جامه عمل بپوشاند، گفت: «این موضوع من را نگران کرده است، اما با این وجود مطمئن هستم که اکثریت نمایندگان هر دو حزب در هر دو مجلس کنگره و سنا پیشتر اعلام کردهاند که از ارائه کمکها به اوکراین حمایت میکنند.» رئیسجمهور امریکا روز سهشنبه نیز طی تماس با متحدان ایالات متحده به آنها اطمینان داد که کمکهای این کشور به کییف بدون وقفه ادامه خواهد یافت. بایدن پیشتر اعلام کرده بود که یک منبع جایگزین برای ادامه ارائه کمک به اوکراین وجود دارد، اما از توضیح بیشتر در این مورد خودداری کرده بود. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان به خبرنگاران در برلین گفت: پیام رئیسجمهور امریکا این بود که به طور قطع در آینده میتوان به ایالات متحده در این زمینه اعتماد کرد.
اذعان برلین به تنش در واشنگتن
کمک به اوکراین در سفر فرانک والتر اشتاین مایر، رئیسجمهور آلمان به امریکا هم مطرح شد. اشتاین مایر در آستانه روز آلمانی - امریکایی و در دیدار با جو بایدن با اشاره به جنجالهای اخیر در امریکا بر سر ادامه کمکها به اوکراین و برکناری کوین مککارتی گفت: «ما متوجه تنشهای سیاسی در واشنگتن شدهایم. امیدوارم که راهکار و توافقی میان دموکراتهای جو بایدن و جمهوریخواهان شکل بگیرد. البته رئیسجمهور امریکا گفته که درخصوص رسیدن به یک توافقی مطمئن است.» اشتاین مایر با اشاره به تعهد برلین به تداوم کمکها به کییف هم تأکید کرد: «آلمان کشوری قابل اعتماد است. ما به حمایت از اوکراین در این جنگ ادامه میدهیم تا برای آزادی و دموکراسی خود مبارزه کند. من و رئیسجمهور بایدن این سیگنال مشترک را ارسال میکنیم که واشنگتن و برلین به حمایت از اوکراین ادامه خواهند داد.» وی ضمن توصیف دوستی آلمان و امریکا به عنوان «دوستی عمیق و محکم» گفت: «امریکا امیدوار است که آلمان نه تنها در این مسیر در کنار واشنگتن بایستد بلکه امیدوار است دیگران را متقاعد کند به حمایت از اوکراین ادامه دهند.» رئیسجمهور امریکا، جولای گذشته از کنگره این کشور خواسته بود ۲۴ میلیارد دلار کمک بیشتر را در رابطه با اوکراین تصویب کند. طرفداران اوکراین از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات امیدوار بودند به عنوان بخشی از یک لایحه هزینه تبدیل به قانون شود، اما کاخ سفید روز سهشنبه اعلام کرد که سطح بودجه موقت فعلی حدود دو ماه دیگر ادامه خواهد داشت که این امر به معنای این است که تا دو ماه آینده امکان تصویب کمک بیشتر به اوکراین در کنگره امریکا وجود نخواهد داشت. کاخ سفید در گذشته از یک ابزار مالی به نام «برنامهریزی مجدد وجوه» برای جابهجایی وجوه در حسابهای پنتاگون برای رفع نیازهای فوری استفاده میکرد. هم اکنون پنتاگون ۶/۱ میلیارد دلار برای تأمین منابع مالی تسلیحات ارسال شده به اوکراین در اختیار دارد، اما دولت بایدن این اختیار را دارد که با استفاده از ابزار مالی «برنامهریزی مجدد وجوه» این مبلغ را تا ۴/۵ میلیارد دلار افزایش دهد.