تعطیلات عید نوروز و ایام تابستان، دو زمان طلایی برای حضور گروههای جهادی جهت خدمترسانی به مردم در استانهای مختلف کشور است. برخی استانها مثل خراسانجنوبی و سیستان و بلوچستان به واسطه مرزی بودن و اینکه یکی از استانهای کمبرخوردار به شمار میآیند، هر سال در طول سه ماه فصل تابستان و تعطیلات عید نوروز میزبان جهادگرانی هستند که از اقصی نقاط کشور گردهم میآیند تا برای محرومیتزدایی و کمک به نیازمندان و خانوادههای کمبرخوردار از تمام توان و تخصصشان استفاده کنند. در کنار اینگونه استانها، مناطق دیگری هم هستند که با بهرهمندی از جهادگران خودشان به رفع مشکلات و کمبودها میپردازند. زنجان از جمله این استانهاست که جهادگرانش در قالب ۷۰۰ گروه از چند روز مانده به سال جدید به روستاهای کمبرخوردار رفتند تا با اولویت تأمین لباس و پوشاک و سبدهای معیشتی برای خانوادههای نیازمند به ارائه خدمت بپردازند.
امسال هم زنجانیها مثل دیگر استانها شاهد حضور و خدمت جهادگرانی بودند که جشن عید خود را در کنار هموطنان کمبرخوردار برگزار کردند. بر همین اساس ۷۰۰ گروه جهادی جغرافیامحور و محلهمحور در ایام نوروز در عرصههای مختلف ایفای نقش کردند تا نشان دهند شاد کردن دل همنوعان، اصل دین و دینداری است. گروههای جهادی حاضر در زنجان با در نظر داشتن نیاز خانوادههای کمبرخوردار در ایام عید، تصمیم گرفتند توزیع پوشاک و بستههای کمک معیشتی را در دستور کار خود قرار دهند. مسئول بسیج سازندگی استان زنجان با بیان اینکه گروههای جهادی در بازههای زمانی مختلف اقدام به خدمترسانی به مستضعفین میکنند، میگوید: «این گروههای جهادی در حوزههای عمرانی، فرهنگی، اجتماعی، اشتغالزایی، آموزش، بهداشت، سلامت، علمی و کشاورزی فعالیت میکنند.» فرشاد پیری با اشاره به اینکه گروههای جهادی در حوادث غیرمترقبه مانند سیل و زلزله نیز حضوری تأثیرگذار دارند، ادامه میدهد: «هر حادثهای رخ دهد، جهادگران آماده به خدمت هستند و گروههای جهادی در زمان همهگیری ویروس کرونا در مناطق شهری، روستایی و حاشیه شهر اقدامات بسیار خوبی داشتهاند و به افراد کمبرخوردار کمکهای قابل توجهی کردهاند.»
وی با اشاره به برگزاری یک دهه اردوی جهادی نوروزی در زنجان تصریح میکند: «امسال نیز مانند سنوات گذشته قرارگاه جهادی نوروزی در بسیج سازندگی استان راهاندازی شد.»
تشکیل قرارگاههای جهادی برای برنامهریزی بهتر
اردوهای جهادی نوروزی در استان زنجان نزدیک به یک ماه به طول انجامید. از قبل از ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۰ گروههای جهادی یکییکی خود را به مناطق مورد نظر میرساندند و اکثر آنها تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۱ و بعضی از گروهها هم هنوز مشغول به خدماترسانی هستند.
مسئول بسیج سازندگی استان زنجان با بیان اینکه با توجه به سازماندهیهای انجام شده گروههای جهادی در قالب گروههای جهادی جغرافیامحور و محلهمحور در سراسر استان ایفای نقش کردند، میگوید: «یکهزار و ۲۶۷ گروه جهادی در سامانه اطلس ثبت شده و عمده این گروهها محلهمحور هستند.»
وی با بیان اینکه علاوه بر تشکیل قرارگاه جهادی نوروزی استان در شهرستانها نیز قرارگاه جهادی نوروزی شهرستانها تشکیل شد، ادامه میدهد: «این قرارگاهها از موازیکاری گروههای جهادی جلوگیری میکنند و موجب هماهنگی بیشتر گروههای جهادی با همدیگر میشوند.» به گفته پیری، امسال ۷۰۰ گروه جهادی در ابعاد مختلف مثل جغرافیامحور و محلمحور وارد میدان شدند که اولویت آنها تا قبل از شروع سال تأمین پوشاک و البسه و همچنین آمادهسازی بستههای کمک معیشتی برای خانوادههای هدف بود. وی با بیان اینکه ۲۰۵ گروه جهادی از بین ۷۰۰گروه جهادی فعال در عید نوروز به صورت جغرافیامحور ارائه خدمات کردند، میگوید: «جهادگران متخصص به صورت ویژه در حوزههای آب شرب، آب کشاورزی و مسکن محرومین فعالیت داشتند که خروجی کار آنها قابل تقدیر است.»
پیری با بیان اینکه بسیج دانشجویی در عید نوروز امسال برای ارائه خدمات بیشتر، قرارگاه جهادی نوروزی را راهاندازی کردند، عنوان میکند: «بسیج دانشجویی در منطقه اولیای ماهنشان و حاشیه شهرها به خدمترسانی پرداختند.»
عید دیدنی جهادگران مهمان
با توجه به شیوع بیماری کرونا در تعطیلات عید نوروز ۱۴۰۰ و تابستان سال قبل، خراسانجنوبی فقط میزبان گروههای جهادی خودش بود و خدمات جهادگران در بحث مقابله با کرونا و ضدعفونی معابر در سطح شهرها و روستاها انجام شد و گروههای جهادی مهمان مانند سالهای گذشته در استان حضور نداشتند.
در سال جاری جهادگران خراسانجنوبی و گروههای جهادی از استانهای دیگر و بهخصوص از دانشگاههای تهران، تعطیلات عید نوروز را با حضور در مناطق مرزی و محروم گذراندند و ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی به مردم استان در زمینههای مختلف خدماترسانی کردند. در همین رابطه، مسئول بسیج سازندگی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه در طول تعطیلات عید امسال، ۸۷ گروه جهادی با یکهزار و ۱۷۶جهادگر در استان خراسانجنوبی خدماترسانی کردند، میگوید: «از این تعداد گروه جهادی، چهار گروه جهادی دانشجویی مهمان از دانشگاههای تهران در شهرستانهای زیرکوه، سربیشه و نهبندان حضور داشتند.»
مهدی هنری با تأکید بر اینکه گروههای جهادی مهمان از ۲۸ اسفند تا ۱۲ فروردین در استان بودند و در زمینههای فرهنگی، عمرانی، بهداشت و سلامت، هنری، علمی، توزیع بستههای معیشتی و طرح شهید سلیمانی فعالیت کردند، ادامه میدهد: «امسال در تمام نقاط استان گروههای جهادی محلات را داشتیم که همراهی جهادگر خانم و خدماتی که در زمینههای بهداشت و درمان و مباحث فرهنگی ارائه کردند حائز اهمیت بود.»
از خیریهها تا هیئت مذهبی همه پای کار
در کنار بسیجیانی که اقدام به تشکیل گروههای جهادی میکنند، دیگر اقشار هم پای کار آمدند و برای کمک به رفع محرومیت از کشور از هیچ کاری دریغ نمیکنند. درست مثل گروههای حاضر در آذربایجانغربی. به گفته مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) استان، هماکنون ۶۰۰ گروه جهادی در قالب مؤسسات خیریه، سازمانهای مردمنهاد، هیئتهای مذهبی، گروههای دانشجویی و اهالی رسانه در این منطقه از ایران مشغول به فعالیت هستند. رضا عزتی با بیان اینکه همافزایی میان گروههای جهادی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در آذربایجانغربی موجب شده تا در راستای محرومیتزدایی در روستاها و برخی از شهرهای استان اقدامات خوبی صورت گیرد، میافزاید: «در تلاش هستیم تا از ظرفیتهای گروههای جهادی در رفع مشکلات موجود به خوبی استفاده کنیم، زیرا معتقدیم وقتی این جوانان متخصص پای کار میآیند با یکدلی و اتحاد خود، مسئولان را هم مجاب به همراهی میکنند.»
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص شعار سال ۱۴۰۱ تصریح میکند: «گروهای جهادی در خصوص تولید و اشتغال دغدغههای زیادی دارند و سالهاست که در همین مسیر فعال هستند و خروجی کارشان مثمرثمر است.»
مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در آذربایجانغربی اضافه میکند: «امروز گروههای جهادی با روحیه بسیجی و تفکر انقلابی در مسیر تحقق آرمانها و اهداف والای انقلاب اسلامی گام برداشته و در تمامی عرصهها حضور فعال و چشمگیر دارند.»