کد خبر: 976046
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۸ - ۰۱:۳۰
سال‌های سال است که هر وقت نوبت به برداشت محصولی می‌رسد، صدای کشاورزان هم بلند می‌شود. محصولاتی که بعد از یک سال رنج و تلاش و ریختن سرمایه‌ها بر روی زمین، به ثمر نشسته و حالا گروه دلالان لاشخور چشم طمع به آن دوخته و کشاورزان بی‌دفاع هم چاره‌ای جر رها کردن و بی‌خیال شدن دسترنجشان ندارند.
زيبا احمدی
سرويس ايران جوان آنلاين: باز هم فصل برداشت محصول، باز هم حضور پررنگ دلالان و بی‌توجهی دولت، باز هم ضرر کشاورز و باز هم هدر رفت نعمات الهی. انگار هیچ سازمان و نهادی، خود را مسئول رسیدگی به امور کشاورزان و باغداران نمی‌داند و حالا هم که وقت برداشت مرکبات در استان‌های شمالی شده، باز هم روی درخت ماندن محصولات این مناطق خبر ساز شده است. از حیف و میل شدن میوه‌های پاییزه و زمستانه شمال کشور همین بس که مسئولان خودشان رسماً اعلام کرده‌اند از حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن پرتقال مازندران ۷۰۰ هزار تن آن هدر می‌رود.

سال‌های سال است که هر وقت نوبت به برداشت محصولی می‌رسد، صدای کشاورزان هم بلند می‌شود. محصولاتی که بعد از یک سال رنج و تلاش و ریختن سرمایه‌ها بر روی زمین، به ثمر نشسته و حالا گروه دلالان لاشخور چشم طمع به آن دوخته و کشاورزان بی‌دفاع هم چاره‌ای جر رها کردن و بی‌خیال شدن دسترنجشان ندارند.

مسئولان کماکان آمار می‌دهند
با فرا رسیدن پاییز و زمستان نوبت به محصولات مناطق شمال کشور می‌رسد که جای خود را در بازار میوه و تره‌بار باز کنند. از پرتقال و نارنگی گرفته تا لیمو شیرین و کیوی و میوه‌های دیگر. اما هنوز بوی نوبرانه‌ها از مغازه‌ها نرفته که فریاد باغداران ثابت کرد مسئولان امر در بی‌توجهی به وضع کشاورزان ایران هیچ تبعیضی قایل نیستند و همه را به یک اندازه نادیده می‌گیرند. باغداران به هیچ عنوان به دنبال گران شدن محصول خود نیستند، بلکه می‌گویند: «نگذارید محصولات بگندند و هدر بروند.» حرف‌های آن‌ها وقتی معنی پیدا می‌کند که بدانیم سالانه رقمی بالاتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی در مرکبات شمال صورت می‌گیرد که یک سوم آن، یعنی حدود ۳ هزار میلیارد تومان آن در اثر درست نگهداری نشدن یا مواردی مثل روی درخت ماندن و پوسیدن و یخ زدن هدر می‌رود.

البته این ۳۰ درصد هدر رفت محصولات، فقط مختص شمال کشور نیست و بر اساس آمار‌های موجود، یک سوم از کل ۱۳۰ میلیون تن محصولات کشاورزی ایران در طول سال به ضایعات تبدیل و به زباله‌دان ریخته می‌شود. محصولاتی که در یک ضرب و تقسیم ساده می‌تواند نزدیک به ۵۰۰ کیلوگرم سهم هر ایرانی شود. بی‌شک یکی از پیش پا‌ترین کار‌هایی که می‌تواند تمام محصولات را به نوعی در چرخه مصرف نگه دارد بهره‌مندی از صنایع تبدیلی است. با اینکه مدیر صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی مازندران معتقد است «بیشترین صنایع تبدیلی در حوزه زراعی و کمترین آن مربوط به حوزه شیلات این استان است، مدعی شده شالیکوبی، سورتینگ میوه و مرکبات و سردخانه نیز در این دسته‌بندی قرار دارند که در این راستا بیش از ۲۰ هزار اشتغال ایجاد شده است.»، اما گزارش‌های میدانی نشان می‌دهند با این آمار و ارقام نمی‌توان به جایی رسید و آنچه مهم است نگاه و نظر کشاورزان به این موضوع است. پرویز موسی‌نژاد با بیان اینکه آمار دقیقی از تعداد صنایع تبدیلی فعال استان در دست نیست، به ایسنا گفته: «متأسفانه یکی از ضعف‌هایی که در بخش صنایع تبدیلی کشاورزی وجود دارد این است که پایشی در زمینه فعالیت و عدم فعالیت صنایع وجود نداشته و آمار استان از این حیث دچار نقص است.» با این حال باز هم این مسئول از ارائه آمار و ارقام دست نمی‌کشد و ادامه می‌دهد: «تعداد مجوز‌های صادره در بخش صنایع تبدیلی تا پایان سال ۹۷ در استان برابر ۲ هزار و ۶۹۱ واحد است و مجموع ظرفیت اسمی کل واحد‌های استان در سال ۹۷ رقمی معادل ۹ میلیون و ۲۸۷ هزار و ۳۰۴ تن است.»
به هرحال در کنار این اعداد و ارقام، مرکبات شمالی‌ها روی درخت مانده و با اولین سرما حتماً ضررهایشان چند برابر خواهد شد. میوه‌هایی که نه کشاورز از آن سودی می‌برد و نه مصرف کننده.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار