
در شهری با قدمت تاریخی و سابقه ۶ هزار ساله که جزو بزرگترین شهرهای استان اردبیل است و پتانسیل بالایی برای توسعه شهری و شکوفایی اقتصادی دارد، پروژه های عمرانی یکی پس از دیگری کلید می خورد و پولهای میلیونی صرفشان می شود اما نیمه راه مهر غیرکارشناسی می خورند و تعطیل می شوند. طرح ها یکی پس از دیگری مصوب می شود اما در سایه سوء مدیریت و عدم بررسی های درست قبل از شروع کار و دور باطل زدن مسئولان شهری و گاهی استانی، نصف و نیمه اجرا شده و نهایتا به ویرانی محکوم می شوند. انگارقرار نیست حس مسئولیت در وجود سرپرست های مشکین شهر که بر صندلی ریاست تکیه داده اند و حوصله مدیریت هم ندارند بیدار شود. البته اینکه بسیاری از ادارات مختلف این شهرستان حتی فرمانداری! توسط سرپرست اداره می شود نه مدیر یا رییس، خود جای سوال بسیار دارد!
تخریب مثل آب خوردن!
ماجرا از آنجا شروع شد که حدود ۳ سال پیش، به بهانه کاهش ترافیک در یکی از مناطق مشکین شهر( میدان سبلان)، مسئولان این شهر اقدام به ساخت روگذری به نام "پل هفت تیر" در این منطقه کردند. پلی که باجدیت مراحل ساخت آن آغاز شد و اهالی مشکین شهر که سالها شاهد تعلل در انجام پروژه های عمرانی مختلف بودند از سرعت عمل در شروع این پروژه و فاصله زمانی کوتاه بین اعلام خبر و انجام عملیات اجرایی شوکه شدند! هرچند از همان ابتدا بر سر اینکه این منطقه مسکونی نیاز به ایجاد چنین پلی ندارد و اصلا وضعیت ترافیک این منطقه در حدی نیست که بخواهد هزینه های زیادی را صرفش کرد، اعتراضات بسیاری وجود داشت و از سوی مردم منطقه نامه نگاری های بسیاری به فرمانداری و شهرداری و حتی استانداری انجام شد، اما ظاهرا شهردار وقت و دیگر مسئولان شهر بنا به دلایل شاید نامشخصی اصرار بر اتمام این پروژه داشتند تا آنجا که برای ساخت بیش از ۷۵ درصد آن در حدود ۷۰۰ میلیون تومان از محل بیت المال هزینه شد!
تا اینجا همه چیز مهر تایید بر تلاش مسئولان می زند اما موضوع اینجاست که پس از گذشت این مدت و رسیدن پروژه به پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی، شورای فنی و عمرانی استانداری به دلیل شیب تند و زاویه دید پل و ... این پروژه را از نظر تمام جوانب فنی رد کرده و استانداری دستور تخریب پل را صادر کرد!
از طرفی شورای ترافیک استان اردبیل نیز این پل را فاقد توجیح ترافیکی دانسته و یونس اسدی نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی هم مغایر بودن این سازه با مبلمان شهری و رعایت نشدن اصول فنی و موارد ترافیکی را از جمله عوامل اصلی برای اقدام به تخریب این پل عنوان کرد.
البته چند ماه پس از صدور حکم شورای فنی استانداری، شهردار وقت مشکین شهر در جلسه ساماندهي امور شهري اعلام کرده بود: با رايزنيهاي به عمل آمده مقرر شده است جلوي تخريب اين پل گرفته شده و با اصلاحاتي كه به صورت فني و مهندسي انجام خواهد شد معايب طرح برطرف می شود. وی همچنین گفته بود: اين پل داراي مصوبه اجرايي بوده و برخلاف ادعاي برخي از مسئولان در روند اجرايي آن مراحل قانوني نظير مشاورهها انتخاب پيمانكاران با صلاحيت و متخصص رعايت شده است.
هفت تير هنوز در انتظار تخريب است
به هر حال در سال ۸۹ در جلسه شورای فنی دستور تخریب صادر شد، هر چند هنوزبه طور شفاف زمان مشخصی تعیین نشده است! و برخلاف جدیت در ساخت پل، اقدام عملی در جهت تخریب آن انجام نمی شود.
چندی پیش جعفرزاده شهردار مشگین شهر با بیان اینکه مجوز تخریب پل داده شده ، انجام این اقدام را منوط به اجازه شورای تامین عنوان کرد و هنوز کسی نمی داند این اجازه کسب شده یا نه؟!
سوال اینجاست مسئولان شهری و استانی که اخیرا به طور مداوم دم از تخریب این پل می زنند در زمان تصمیم به ساخت آن مشغول چه کار واجب تری بودند که جای نظرات کارشناسانه و بررسی های مکان سنجی و امکان سنجی شان خالی ماند. قبل از اجرای عملیات ساخت آیا طرح و نقشه این سازه توسط شورای فنی استانداری و مسئولان مربوطه تایید نشده بود که الان باید حداقل ۳۰ میلیون تومان دیگر هم صرف اهمال کاری آقایان و تخریب این سازه نیمه تمام شود! مسئولیت برگرداندن هزینه های صرف شده از منبع بیت المال را چه کسی متقبل می شود؟!
البته فراموش نشود با توجه به اهمیت موضوع، خبرنگار جوان از طریق تماس مداوم با استانداری درصدد یافتن پاسخی برای ابهامات موجود در خصوص پروژه " پل هفت تیرمشکین شهر" برآمد، اما در زمین بی مسئولیتی و بی تفاوتی مسئولان گرفتار پاس کاری بین مدیر کل امور شهری استانداری و مدیر کل امور فنی و تلفنخانه و روابط عمومی این اداره کل شد و نهایتا در بازی شانه خالی کردن، از فرد پاسخگو خبری نشد!
بازار داغ ادعا!
مشکل مشکین شهری ها به همین جا ختم نمی شود، از این نوع بی مسئولیت ها و سوء مدیریت ها در این شهر زیاد به چشم می خورد. نمونه دیگری از طرح هایی که بدون مطالعه و بررسی پا در مرحله اجرا می گذارد و در نیمه راه توقف و شکستش به صراحت اعلام می شود، طرح پرورش ماهی در پشت سد سبلان است که انتقاد شدید و تند استاندار اردبیل را در پی داشته است.
به منظور جذب سرمایه گذار و رونق اقتصادی منطقه، از سوی شرکت آب منطقهاي و جهاد کشاورزي اردبیل بحث سرمایه گذاری و دعوت از فعالان بخش خصوصی برای پرورش ماهی در پشت سبلان مطرح و برای اجرای سریع آن وعده و وعیدهایی داده شد. وعده هایی که گویی از سر هیجان و بدون هیچ بررسی و تفکر و برنامه ای مطرح گردید و موضوع پرورش ماهی در پشت این سد به رسانه ها هم کشیده شد . در حالی که همه منتظر عملی شدن این طرح بودند، مسئولان مربوطه مدعي شدند که در پشت اين سد به عنوان تامين کننده آب شرب مشگينشهر نميتوان ماهي پرورش داد !
ادعایی که استاندار در مقابل آن تاب نیاورد و با انتقاد شدید از اقدام به انجام طرحهاي مطالعه نشده و بی مسئولیتی در مقابل تعهدات گفت: کسي به شرکت آب و جهاد فشاري نياورده بود که چنين طرحي را بپذيرند و به تحقق آن وعده و وعيد دهند، نميتوان بدون مطالعات سرمايهگذاران را سرگردان و بدبين کرد باید قبل از کلنگزني و رسانهاي شدن اين پروژه مطالعات دقيقي در مورد پرورش ماهي در پشت سد سبلان انجام ميشد.
اکبر نيکزاد اين ادعاها و رفتارها را بازي با سرمايهگذاران و فعالان بخش خصوصي اعلام کرد و افزود: سالهاست که دچار چنين بدبختيهايي شديم که برخي از مسئولان ما بدون مطالعه و پيشبينيهاي اوليه اقدام به کاري ميکنند که در مرحله اجرا منکر آن ميشوند.