کد خبر: 1308148
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۹
وزارت نیرو این بار با «قطعی آب» مردم را غافلگیر کرد
پشتیبانی اداره آب و فاضلاب جوابی برای گلایه شهروندان ندارد کافی است با مرور رسانه‌ها به سخنان مسئولان آبفای استان تهران در شرایط فعلی مراجعه کنید، راهکار‌های آنها عبارت است از: صرفه‌جویی ۲۰‌درصدی، ناچاری برای اعمال سیاست‌های سختگیرانه، خط و نشان برای قطع ۲۴ساعته آب مشترکانی که اداره آب آنها را «بدمصرف» نامیده است، اعمال تعرفه‌های تصاعدی آب، تأکید بر استفاده از پمپ و مخزن ذخیره آب.
بهناز قاسمی

جوان آنلاین: ۲۲ساعت است آب در خیابان مالک‌اشتر، حدفاصل خیابان‌های خوش و قصرالدشت قطع شده است. یکی از شهروندان می‌گوید که «از دیشب هرچه با پشتیبانی اداره آب و فاضلاب تماس می‌گیریم، می‌گویند افت فشار آب است، اما یک قطره آب هم از شیر نمی‌آید. با بچه کوچک گرفتار شده‌ایم. با قطع شدن آب، امکان استفاده از کولر‌های آبی هم غیرممکن شده است» اینها فقط بخشی از گلایه شهروندان منطقه۱۰ تهران از قطعی طولانی آب است. قطعی‌های مکرر و طولانی‌مدت آب در استان تهران و کرج به‌ویژه در گرمای شدید تابستان، سبب گلایه‌مندی مردم شده است و این معضلات در حالی رخ می‌دهد که برنامه‌ای از مسئولان ارائه نمی‌شود. نسخه‌ای که آبفا برای مدیریت آب در تابستان پیچیده افت فشار آب است که مساوی است با قطعی آب، با این تفاوت که قطعی آب می‌تواند برنامه‌ریزی‌شده و زمان مشخص داشته باشد، اما افت فشار، به قطعی ۱۲ تا ۱۸ ساعته آب منجر می‌شود که تحمل آن برای خانواده‌ها در ایام گرم سال دشوار است. 

کمبود و قطعی آب گریبان ساکنان تهران و کرج را گرفت؛ زنگ خطری که از ۲۰ اسفند سال گذشته با تصاویر منتشره از سد کرج به صدا درآمده بود، متأسفانه در نخستین ماه تابستان باعث از دسترس خارج شدن سد کرج و در ادامه سد ماملو شد، هرچند شرکت آب و فاضلاب در ماه‌های گذشته مدام از بحران سد‌های پایتخت خبر داده و خواستار صرفه‌جویی مردم شده است، اما مردم در این ماه‌ها منتظر راهکار علمی و فنی مسئولان این سازمان بودند که محقق نشد. قطعی آب طولانی‌مدت طی هفته گذشته، بسیاری از ساکنان غرب تهران و کرج را غافلگیر کرد. این قطعی‌ها باعث شده است برخی ساکنان برای تأمین آب آشامیدنی به خرید مکرر آب معدنی روی آورند.

«۲۲ساعت است آب در خیابان مالک‌اشتر، حدفاصل خیابان‌های خوش و قصرالدشت قطع شده است. یکی از شهروندان می‌گوید که از دیشب هرچه با پشتیبانی اداره آب و فاضلاب تماس می‌گیریم، می‌گویند افت فشار آب است، اما یک قطره آب هم از شیر نمی‌آید. با بچه کوچک گرفتار شده‌ایم. با قطع شدن آب، امکان استفاده از کولر‌های آبی هم غیرممکن شده است» اینها فقط بخشی از گلایه شهروندان منطقه۱۰ تهران از قطعی طولانی آب است. 

شهروندان تهرانی و کرجی از عدم‌اطلاع‌رسانی شرکت آبفا گلایه دارند و می‌گویند: اگر نمی‌خواهند قطعی آب را اطلاع‌رسانی عمومی کنند، حداقل یک تانکر در محله‌ها بگذارند تا بتوانیم از این بحران عبور کنیم. 

آبفا: قطعی نداریم، فشار افت کرده است

کافی است با مرور رسانه‌ها به سخنان مسئولان آبفای استان تهران در شرایط فعلی مراجعه کنید، راهکار‌های آنها عبارت است از: صرفه‌جویی ۲۰‌درصدی، ناچاری برای اعمال سیاست‌های سختگیرانه، خط و نشان برای قطع ۲۴ساعته آب مشترکانی که اداره آب آنها را «بدمصرف» نامیده است، اعمال تعرفه‌های تصاعدی آب، تأکید بر استفاده از پمپ و مخزن ذخیره آب.

کسی منکر لزوم صرفه‌جویی یا حتی قطع آب مشترکان بدمصرف یا محاسبه تصاعدی هزینه آنها نیست، اما آنچه عجیب به نظر می‌رسد، عدم‌ارائه برنامه‌ای است که نشان دهد دقیقاً خود آبفا کجای حل این مسئله قرار دارد؟ 

با وجود ادامه‌دارشدن این بحران، مسئولان شرکت آب و فاضلاب استان تهران همچنان پاسخ‌های ناکافی و کلیشه‌ای ارائه می‌دهند، آنها علت اصلی قطعی‌ها را گرمای شدید هوا و افزایش مصرف آب اعلام کرده‌اند، اما هیچ اطلاعات دقیق و شفافی درباره اقدامات مدیریتی و برنامه‌ریزی‌های لازم برای کاهش این معضل در اختیار مردم قرار نمی‌دهند. این پاسخ‌های تکراری و بدون ارائه جزئیات، نه تنها نارضایتی شهروندان را کاهش نداده بلکه موجب افزایش بی‌اعتمادی به شرکت آبفا شده است. 

نسخه‌ای که وزارت نیرو و ذیل آن شرکت آبفا برای مدیریت مصرف آب برای ماه‌های گرم سال پیچیده است، کاهش افت فشار آب است که در ماه‌های گذشته نیز اطلاع‌رسانی شده است، اما افت فشار آب در حال حاضر در بسیاری از مناطق غرب استان تهران و کرج، به قطع طولانی‌مدت آب منجر شده است. آنچه مسئولان وزارت نیرو مدام تأکید داشتند، این بود که قطعی آب نداریم و با ژستی که حکایت از ترفند فنی داشت، تلاش می‌کردند افکار عمومی را اقناع کنند. آنها می‌گفتند، فقط فشار آب در لوله‌ها کاهش می‌یابد که با خرید پمپ و تانکر قابل حل است، اما آنچه این روز‌ها اتفاق افتاده از شکست همین نسخه فنی و دم‌دستی حکایت دارد. برخی مشترکان این مناطق که در ساختمان‌های دوطبقه ساکن هستند و پمپ و منبع آب هم دارند روزانه سه تا چهار ساعت آب در لوله‌های‌شان جاری است. ظاهراً این نسخه فنی نیز برای مدیریت مصرف آب کار ساز نبوده است. نکته قابل تأمل، کار قطعی آب از سوی آبفاست که بیش از واقعیت فعلی جامعه، افکار عمومی را گله‌مند کرده است. مسئولان این شرکت در رسانه ملی مدعی شدند قطعی برنامه‌ریزی‌شده آب نداریم، افت فشار آب شاید قطعی‌های مقطعی در برخی مناطق ایجاد کند! شاید این ادعا صحت داشته باشد، اما وجود آب در لوله‌ها می‌تواند این ادعا را تأیید کند. وقتی ساعت‌ها آب در لوله‌ها نیست و پمپ ساختمان‌ها به دلیل نبود آب داغ کرده و موتورشان سوخته چگونه می‌شود ادعای مسئولان این شرکت را باور کرد. آیا از نظر مسئولان قطعی ۱۲ ساعته آب، قطعی مقطعی آب معنی می‌شود؟ 

فقدان اطلاع‌رسانی دقیق و منظم به مردم باعث شده است شهروندان از زمان و میزان قطعی‌ها مطلع نباشند و امکان مدیریت مصرف در زمان‌های بحرانی را نداشته باشند. 

بی‌توجهی به مطالبات مردم کاهش اعتماد عمومی

این بی‌اعتمادی، بار روانی و اجتماعی قابل توجهی بر شهروندان وارد کرده است. شهروندان حق دارند بدانند قطعی آب به چه دلایلی اتفاق می‌افتد، چه مدت ادامه خواهد داشت و چه کسی مسئول رسیدگی به این بحران است. بحران قطعی آب در استان‌های تهران و کرج یک مشکل صرفاً فنی نیست، این یک چالش مدیریتی و زیست‌محیطی است که نیازمند توجه فوری و جدی مدیران، نهاد‌های دولتی و شرکت‌های مرتبط است. این موضوع نباید با بهانه‌هایی نظیر گرمای هوا یا مصرف بالا محدود و توجیه شود بلکه باید به عنوان یک اولویت مهم در دستور کار قرار گیرد. 

مسئولان و مدیران ذی‌ربط باید بدانند که نادیده گرفتن این معضل و عدم‌پاسخگویی شفاف، باعث آسیب به اعتماد عمومی خواهد شد. این مسئولیت بزرگ بر دوش آنهاست که هر چه سریع‌تر به حل این بحران بپردازند و حقوق مردم را رعایت کنند. 

در این خصوص مدیرعامل شرکت آبفای کشور معتقد است: با همراهی مردم می‌توانیم روز‌های سخت را پشت سر بگذاریم. برای جبران محدودیت‌های ناشی از افت فشار، به مشترکانی که فاقد مخزن و پمپ و در مجتمع‌های مسکونی چند طبقه ساکن هستند، توصیه می‌شود نسبت به نصب مخزن و بعد از آن پمپ در طبقه همکف یا طبقات زیرزمین اقدام کنند. 

به گزارش ایرنا، محسن اردکانی، وضعیت کنونی ذخایر سد‌ها و حتی سفره‌های زیرزمینی تأمین‌کننده آب تهران را به شدت متأثر از شرایط خشکسالی پنج سال اخیر و به ویژه سال آبی جاری دانست و خاطرنشان کرد: هم‌اکنون میزان ذخایر آبی موجود در سد‌های تهران به پایین‌ترین سطح رسیده و شرایط سفره‌های زیرزمینی نیز به گونه‌ای است که در صورت خارج‌شدن سد‌های تهران از مدار بهره‌برداری، این سفره‌ها برای تأمین آب شهروندان اکتفا نمی‌کند. 

وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته همه طرح‌ها و ظرفیت‌های تأمین آب برای استان تهران شناسایی، مطالعه، امکان‌سنجی، اجرا و به بهره‌برداری رسیده و تعداد انگشت‌شماری طرح و پروژه دیگر در حال اجراست، ادامه داد: ظرفیت قابل دسترس دیگری در اطراف تهران وجود ندارد که بتوان به راحتی از آن برای تأمین آب استفاده کرد، بنابراین در دسترس‌ترین راه برای تأمین پایدار آب تهران، مدیریت مصرف آب با به‌کارگیری روش‌های فنی و مهم‌تر از آن همراهی و همکاری مشترکان و شهروندان تهرانی است. زنگ خطر کم‌آبی سال‌هاست به صدا درآمده و این شرکت در سه سال اخیر به صورت مداوم و مستمر، چالش کم‌آبی را گوشزد و رفع این چالش را مستلزم عزم و همکاری جمعی و همگانی اعلام کرده است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار