جوان آنلاین: نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو مدعی است که اسرائیل در جنگ با ایران دو تهدید وجودی را از میان برداشته است، تهدید نابودی از طریق سلاحهای هستهای و تهدید نابودی از طریق ۲۰ هزار موشک بالستیک؛ اما کارشناسان و تحلیلگران نظر دیگری در این باره دارند.
به گزارش فارس، رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ نیز مدعی است که برنامه هستهای ایران را نابود کرده است. ترامپ که تمام تلاش خود را برای کسب جایزه صلح نوبل انجام میدهد، به شدت مایل است تا خود را عامل برقراری آتشبس نشان دهد.
با این حال به گفته تحلیلگر وبگاه فرستپست، «ادعاهای جسورانه» ترامپ مبنی بر «نابودی کامل» سایتهای هستهای ایران و بازگرداندن برنامه هستهای این کشور به چند دهه قبل، اثبات نشدهاند.
ارزیابی اولیه و افشا شده از وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، نیز با ادعاهای ترامپ در تضاد است و این نهاد میگوید که این حملات تنها برنامه هستهای ایران را چند ماه عقب انداختهاند.
همچنین، گزارش ۲۹ ژوئن روزنامه واشنگتنپست که بر اساس شنود مکالمات سه مقام ایرانی تهیه شده، حاکی از آن است که این حملات به اندازهای که ادعا میشد مخرب نبودهاند. افزون بر این، روزنامه تهران تایمز گزارش داد که «هسته اصلی برنامه هستهای ایران همچنان عملیاتی است».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی رافائل گروسی نیز این مسائل را تأیید میکند. وی در ۲۹ ژوئن گفت که حملات آمریکا خسارات شدیدی وارد کردهاند، اما نابودی کاملی در کار نبوده و برنامه ایران میتواند ظرف چند ماه از سر گرفته شود. او با توصیف ایران بهعنوان کشوری «پیشرفته» در فناوری هستهای، اظهار داشت که ایران احتمالاً بخشی از اورانیوم غنیشده خود را جابهجا کرده است.
از سوی دیگر، تحلیلگر تأکید دارد مسئله تغییر حکومت ایران که بارها توسط مقامات اسرائیلی و آمریکایی مطرح شده، «اکنون عملاً از بین رفته» و نتانیاهو «از منظر استراتژیک شکست خورده است.»
علاوه بر این، کارشناس با اشاره به تفاوت درگیری با ایران و جنگ آمریکا با عراق نوشت: «ایران کشوری به وسعت ۱.۶۵ میلیون کیلومتر مربع است؛ بیش از سه برابر عراق و از این رو هرگونه تلاش برای تغییر حکومت بدون نبردهای زمینی خونین و استفاده گسترده از نیروی پیاده، محکوم به شکست است. در واقع، اسرائیل به تنهایی توانایی انجام عملیات زمینی طولانیمدت را ندارد.»
به عبارتی دیگر، مسئله ورود آمریکا به این عرصه مطرح میشود که با توجه به تجربه تلخ جنگ در عراق، آمریکاییها تمایلی به آن ندارند.
ایالات متحده آمریکا بیش از دو دهه پیش به همراهی تعدادی از متحدان خود تهاجم به عراق را آزاد کرد. در این حمله بخشهای بزرگی از زیرساختهای عراق با خاک یکسان شد و برخی منابع از جان باختن بالغ بر یک میلیون نفر به خاطر جنگ خبر میدهند.
واشنگتن با دو دلیل این جنگ را توجیه میکرد که هر دوی آنها در سالهای بعد رد شد. به گزارش دویچهوله، یکی از این بهانهها وجود سلاح کشتارجمعی در عراق بود که هیچگاه پیدا نشدند و بهانه دیگر ارتباط صدام حسین با شبکه القاعده و اسامه بنلادن بود که آن نیز دروغی بیش نبود، مسئلهای که در ذهن آمریکاییها باقی مانده و بسیاری را از جنگ فرسایشی در خاورمیانه بر حذر داشته است.
ترامپ نیز تمایلی به ورود به درگیریهای گسترده و طولانیمدت در غرب آسیا ندارد و ترجیح میدهد به مداخلههای پراکنده و موردی بسنده کند، چرا که از گرفتار شدن در یک «جنگ ابدی» دیگر هراس دارد. به گفته تحلیلگر، کابوسهای افغانستان و عراق هنوز ذهن آمریکا را رها نکردهاند و «روحیه ملی همچنان پایین به نظر میرسد.»
کارشناس افزود که اگر آمریکا به دلیل احتمال درگیری در جبهه اوکراین یا تایوان نتواند از اسرائیل حمایت کند، این رژیم در میدان تنها خواهد ماند. همچنین، جنگ اخیر نشان داد که حتی سامانههای پدافندی پیشرفته اسرائیل نیز نمیتوانند امنیت کامل را تضمین کنند و جدای از این، اسرائیل نمیتواند تهدیدهای نوظهور علیه خود از سوی ترکیه اسلامگرا را نادیده بگیرد.
تحلیلگر وبگاه رسانهای فرستپست در آخر تأکید میکند که «با عدم تحقق دو هدف راهبردی اصلی، یعنی نابودی کامل برنامه هستهای ایران و تغییر حکومت، اسرائیل و آمریکا عملاً به نقطه آغاز بازگشتهاند.»