جوان آنلاین: در ۱۲ روز جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، تعداد زیادی از خانهها فرو ریخت و خاطراتی زیر آوار، جا ماند، اما امید و همدلی از میان آوارها جوانه زد. در قدم اول، دولت با نگاهی مسئولانه و انسانی، از آسیبدیدگان حمایت کرد؛ از اسکان اضطراری گرفته تا برنامهریزی برای بازسازی واحدهای تخریبشده. حالا هم چند روزی است پویش مردمی «خانهات آباد» شکل گرفتهاست؛ پویشی که نهتنها دیوارهای فرو ریخته را بازسازی میکند، بلکه روح همبستگی ملی را برای بار دیگر زنده میسازد.
برای بار دیگر، پیوند میان مسئولیتپذیری نهادهای رسمی و مشارکت مردم به نمایش گذاشته شده؛ پیوندی که در روزهای سخت، چهره واقعی جامعه ایرانی را نشان میدهد. «خانهات آباد» تنها یک پویش نیست، بلکه نمادی است از بازگشت به زندگی، از ساختن دوباره، آن هم با دستانی که هرگز خالی از مهر نبودهاست.
رنگ عمل مسئولیتپذیری
از همان روزهای اول، دولت با نگاهی مسئولانه و انسانی، مجموعهای از اقدامات را برای حمایت از آسیبدیدگان و همچنین بازسازی واحدهای تخریب شده آغاز کرد. واحدهایی که البته تعدادشان هم کم نیست. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، با اعلام آخرین آمار از سوی سازمان مدیریت بحران کشور گفت: «بیش از ۳هزارو۵۰۰ واحد مسکونی در سراسر کشور دچار آسیب شده، که از این میان، ۳۳۲ واحد در تهران قرار دارند.»
طبق اعلام مهاجرانی، این آسیبها در سه دسته طبقهبندی شدهاند؛ خانههایی که بهطور کامل تخریب شدهاند و دیگر قابل سکونت نیستند، واحدهایی که نیازمند تعمیرات اساسی هستند تا دوباره قابل استفاده شوند و خانههایی که دچار آسیبهای جزئی شده و با تعمیرات سبک قابل بازگشت به چرخه زندگی هستند. در چنین شرایطی، دولت اسکان اضطراری آسیبدیدگان را در اولویت قرار داده است. برای این منظور، نهادهایی مانند شهرداری تهران و وزارت گردشگری با تمام ظرفیت پای کار آمدهاند. هتلهای وابسته به این نهادها، با همدلی و مسئولیتپذیری، خدمات اقامتی رایگان به خانوادههای آسیبدیده ارائه میدهند تا در روزهای سخت، دغدغهای بابت سرپناه نداشته باشند.
اتحادیه هتلداران کشور نیز با اقدامی تحسینبرانگیز، اعلام کرد که به آسیبدیدگانی که نیاز به اقامت طولانیتر دارند، ۲۰ تا ۵۰ درصد تخفیف ارائه خواهد داد. این تخفیفها نهتنها کمک مالی محسوب میشوند، بلکه نمادی از همبستگی صنفی و مشارکت اجتماعی در بازسازی زندگی مردم هستند.
پویشی برای آباد کردن خانهها
در کنار ارائه بستههای حمایتی دولت، نهادها و حتی اصناف، پویش مردمی «خانهات آباد» بهعنوان مکملی قدرتمند و انسانی، صحنهای از همبستگی ملی را به نمایش گذاشت. پویشی که نهتنها پاسخی به نیازهای فوری خانوادههای آسیبدیده، بلکه تجلی روحیه نوعدوستی و مسئولیتپذیری اجتماعی مردم ایران است.
محمدجواد عزتی وظیفهخواه، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلالاحمر، با اشاره به استقبال گسترده مردم، خیرین و نهادهای حامی گفت: «هموطنان عزیز همواره در صحنههای مختلف یاریگر یکدیگر بودهاند و امروز نیز با راهاندازی این پویش، فرصت دوبارهای برای همدلی و بازسازی خانههایی فراهم شده که در اثر جنگ ۱۲ روزه ویران شدهاند.» بدون شک این سخنان در امتداد اقدامات دولت است که معنا پیدا میکند؛ وقتی نهادهای رسمی با تأمین منابع مالی، تسهیل اقامت موقت و حذف عوارض ساخت، بستر بازسازی را فراهم کردهاند، حالا مردم نیز با مشارکت در این پویش، نقش مستقیم در ساختن دوباره خانهها ایفا میکنند.
برای تسهیل کمکرسانی، جمعیت هلالاحمر مسیرهای متعددی را برای واریز کمکهای نقدی اعلام کردهاست: «هموطنان گرامی میتوانند کمکهای نقدی خود را از طریق حساب جمعیت هلال احمر نزد بانک مرکزی به شماره ۴۱۰۱۰۳۴۷۴۱۹۹۹۹۹۸، شماره کارت ۶۳۶۷۹۵۷۰۷۸۷۵۸۳۳۶ و شماره شبا IR۷۰۰۱۰۰۰۰۴۱۰۱۰۳۴۷۴۱۹۹۹۹۹۸ و همچنین حساب این جمعیت نزد بانک ملی به شماره ۹۹۹۹۹، شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۵۴۴۹۹۹۹۹۹ و شماره شبا IR۷۷۰۱۷۰۰۰۰۰۰۰۱۹۹۹۹۹۹۹۹۰۰۳ یا از طریق شمارهگیری کد دستوری #۳*۱۱۲* واریز کرده و به این پویش ملی بپیوندند.»
رئیس سازمان داوطلبان همچنین تأکید کرده که تمامی مبالغ جمعآوریشده بهصورت شفاف و مستقیم صرف احداث و بازسازی منازل آسیبدیده خواهد شد. جمعیت هلالاحمر بهعنوان امانتدار و نماینده مشارکتکنندگان، مسئول نظارت بر هزینهکرد کمکهاست و تا تکمیل فرآیند بازسازی، این پویش ادامه خواهد داشت.
آنطور که اعلامشده، این پویش در پاسخ به درخواستهای مکرر مردم نوعدوست و خیرین نیکاندیش کشور شکل گرفته؛ مردمی که بارها در بحرانهای طبیعی و انسانی نشان دادهاند که همدلی، بخشی از هویت ایرانی است. حالا با راهاندازی این طرح توسط جمعیت هلالاحمر، بستری فراهم شده تا کمکهای نقدی به خانوادههای آسیبدیده از حملات رژیم صهیونیستی بهصورت شفاف و مستقیم صرف بازسازی خانهها شود.
روایتهایی از دل مردم
اینبار هم مردم نشان دادند که همدلی فقط یک واژه نیست، بلکه رفتاری است که در سختترین لحظات، معنا پیدا میکند. مردمی که میخواستند در بازسازی خانههای آسیبدیده و کمک به هموطنانشان نقش داشته باشند، حالا هر کدامشان، از طریق پویش «خانهات آباد»، به اندازه توانشان، سهمی ایفا خواهند کرد.
خانم جوانی که ساکن شهرری و خانهدار است، در رابطه با پیوستن به پویش خانهات آباد میگوید: «وقتی دیدم خانه همسایهام خراب شده، قلبم لرزید. در این دنیا، مال زیادی ندارم، اما با گوشی پسرم وارد سامانه «خانهات آباد» شدم و مبلغی را واریز کردم تا شاید کمک من هم در این جریان راه افتاده مؤثر باشد. بعد از آن انگار کمی دلم آرام شد. این پویش، فرصتی به من داد که احساس کنم هنوز هم میتوانم کاری انجام دهم، حتی اگر دستم خالی باشد.»
مرد میانسالی که کارگر ساختمانی است و در کرج سکونت دارد نیز، با دستانی پینهبسته و نگاهی پر از دغدغه میگوید: «من خودم در بخش ساختوساز کار میکنم. وقتی شنیدم پویش «خانهات آباد» راه افتاده، با چند تا از بچههای کارگاه تصمیم گرفتیم بخشی از حقوقمان را کنار بگذاریم. ما شاید نتوانیم خانهای برای هموطنانمان بسازیم، اما میتوانیم آجر اولش را بگذاریم. این کمکها که فقط واریز پول نیست، یک جور دلگرمی برای آنهایی است که در این جنگ وحشیانه، عزیزانشان و خانهشان را از دست دادند.»
همچنین خانم معلمی بازنشسته که ساکن تبریز است، در رابطه با پیوستن خود به پویش خانهات آباد اینگونه توضیح میدهد: «سالها درس همدلی دادم، حالا وقتش است خودم به آن عمل کنم. از همان روز اول، با دیدن تصاویر خانههای ویرانشده، بغض کردم. از وقتی فهمیدم میشود از طریق سامانه به آنهایی که خانهشان در این جنگ تخریب شده، کمک کرد، با دخترم تماس گرفتم و خواستم از طریق کارت بانکیام به شمارههای اعلام شده، مبلغی را واریز کند.»