کد خبر: 1305268
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۹
گفت‌وگوی «جوان» با مسعود دانشمند، فعال حوزه کشتیرانی و عضو اتاق بازرگانی ایران
کوچک‌ترین اقدام ایران در هرمز امریکا و اروپا را بیچاره می‌کند در همین چند روز پس از توقف جنگ تحمیلی امریکا و اسرائیل، تمام نفت خودمان را که روی آب بود، به‌طور کامل به چین فروختیم و پول نقد بدون تخفیف گرفتیم
بهناز قاسمی

جوان آنلاین: بعد از جنگ تحمیلی امریکا و اسرائیل، صادرات نفت ایران به سطحی رسیده که در هفت سال اخیر بی‌سابقه بوده است. در حالی که بازار جهانی انرژی زیر سایه تنش‌های ژئوپلتیک در نوسان است، ایران توانسته است با بهره‌گیری از فرصت‌های جدید و سیاست‌های متغیر امریکا، جایگاه خود را در بازار نفت تقویت کند.

مسعود دانشمند، فعال صنعت کشتیرانی در این خصوص می‌گوید: تحریم کشور‌ها در بلندمدت با شکست مواجه می‌شود، کما اینکه امریکا نیز در مواجهه با ایران شکست خورد، به طوری که بعد از توقف جنگ تحمیلی رژیم‌صهیونیستی و امریکا، ترامپ اعلام کرد تحریم‌های ایران را کاهش و به چین اجازه خرید نفت ایران را داد، از این رو در همین چند روز، تمام نفت خودمان را که روی آب بود به‌طور کامل به چین فروختیم و پول نقد بدون تخفیف گرفتیم. امریکا فهمید که اگر فشار به ایران خیلی زیاد شود، ما دست به کار‌های خطرناکی خواهیم زد. 

براساس گزارش‌های رسیده، افزایش صادرات نفت ایران به ۲/۲ میلیون بشکه در روز، آن‌هم در شرایطی که تحریم‌ها همچنان به‌طور رسمی پابرجاست، نشان‌دهنده توان تهران در احیای زیرساخت‌های انرژی و بهره‌گیری از کانال‌های غیررسمی برای صادرات است. 

این میزان از صادرات نه‌تنها رکورد سال‌های اخیر را پشت سر گذاشته، بلکه در حال نزدیک شدن به سطح ۴/ ۲ میلیون بشکه در روز است که پیش از اعمال فشار حداکثری نیز کمتر تجربه شده بود. 

فعالان حوزه نفت معتقدند تداوم روند افزایشی صادرات، بیش از هر چیز مدیون تقاضای بالای چین و توسعه ناوگان نفتکش‌هاست و با استفاده از روش‌هایی، ایران توانسته مسیر صادرات را باز نگه دارد. 

نفت‌های شناور در آستانه فروش

در کنار صادرات رسمی، انبوهی از نفت‌خام ایران طی ماه‌های اخیر به‌صورت ذخایر شناور در نزدیکی آب‌های مالزی و سنگاپور نگهداری می‌شد. این ذخایر که حدود ۱۲۰‌میلیون بشکه برآورد می‌شوند، اکنون در پی تعلیق تحریم‌های ثانویه چین از سوی امریکا، آماده عرضه به بازار هستند. این تصمیم سیاسی، ایران را در موقعیت طلایی فروش محموله‌هایی قرار داده است که مدت‌ها بدون مشتری مانده بودند. 

با تخفیف‌های قابل‌توجه، این ذخایر اکنون شانس بیشتری برای ورود به پالایشگاه‌های چینی دارند؛ مسئله‌ای که می‌تواند درآمد‌های نفتی ایران را در کوتاه‌مدت جهش دهد. 

بر اساس گزارش اویل پرایس، پس از اقدام تجاوزکارانه امریکا در حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، رئیس‌جمهور امریکا در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: چین اکنون می‌تواند به خرید نفت از ایران ادامه دهد. امیدواریم آنها مقدار زیادی نفت هم از امریکا خریداری کنند. 

این سخنان رئیس‌جمهور امریکا حاکی است این کشور در تحریم‌های سختگیرانه علیه ایران با شکست مواجه شده است و از طرفی هم این سیگنال را به چین مخابره کرد که امریکا می‌خواهد با شما همکاری کند و تمایلی به آسیب زدن به اقتصاد شما ندارد. 

دانشمند: جنگ اخیر با اسرائیل، تصویر ایران را در دنیا تغییر داد

مسعود دانشمند، فعال حوزه کشتیرانی و عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت‌و‌گو با «جوان» از رفع بخشی از تحریم‌های امریکا در فروش نفت ایران می‌گوید: جنگ اخیر با اسرائیل، تصویر ایران را در دنیا تغییر داد. تحریم کشور‌ها در بلندمدت با شکست مواجه می‌شود، کمااینکه امریکا نیز در مواجهه با ایران با شکست مواجه شد. به عنوان مثال کوبا ۴۰ تا ۵۰سال است تحریم است، کره‌شمالی چندین دهه است که تحریم است، کشور روسیه سه سال است که تحریم است، کشور خودمان چندین سال است تحریم است، آیا اقتصاد و حیات این کشور‌ها متوقف شده است؟ خیر. ایران نیز دراین سال‌های تحریم، توانست سرپا باشد. امریکا در جنگ تحمیلی اخیر به وضوح به شکست در سیاست‌های تحریمش اعتراف و اعلام کرد: «چین اکنون می‌تواند به خرید نفت از ایران ادامه دهد. امیدواریم آنها مقدار زیادی نفت هم از امریکا خریداری کنند.»

وی می‌افزاید: اگر در عبور و مرور کشتی‌های نفتی در تنگه هرمز مزاحمت ایجاد کنیم، اروپا و امریکا بیچاره خواهند شد، حتی کشور‌هایی که هیچ ربطی به جنگ ایران و اسرائیل ندارند هم از تداوم این جنگ خسارت خواهند دید. طبیعی است که پرآشوب شدن خاورمیانه در ادامه باعث افزایش شدید هزینه کشتیرانی و بیمه برای کشور‌ها خواهد شد. همانطور که ایران با فروش نفتش کالا‌های تولیدی سایر کشور‌ها را خریداری می‌کند با افزایش قیمت نفت، قطعاً فروش کالا‌ها نیز با مشکل مواجه می‌شود و اقتصاد سایر کشور‌ها زنجیروار به هم می‌خورد. 

عضو اتاق بازرگانی تأکید می‌کند: در همین چند روز پس از توقف جنگ، افزایش چشمگیر صادرات نفت و امکان عرضه نفت‌های ذخیره‌شده، نشانه‌ای از قدرت مانور تهران در عرصه انرژی است. با اتکا بر زیرساخت‌های مقاوم در برابر تحریم، تقویت روابط با چین و بهره‌گیری از فرصت‌های دیپلماتیک، ایران توانسته است جایگاه خود را تا حدی در بازار نفت احیا کند، هرچند ثبات این موقعیت به تحولات سیاسی و اقتصادی وابسته است، اما در شرایط فعلی، ایران بار دیگر به یکی از محور‌های تعیین‌کننده در نظم جهانی انرژی تبدیل شده است، به طوری که در همین مدت کوتاه تمام نفت خودمان را که روی آب بود، به‌طور کامل به چین فروختیم و پول نقد بدون تخفیف گرفتیم. درحال حاضر در بخش فروش نفت به چین مشکلی نداریم. 

دانشمند می‌گوید: در سال‌هایی که ایران تحت فشار‌های حاصل از تحریم‌های امریکا بود با به‌کارگیری اقتصاد مقاومتی و افزایش تاب‌آوری اقتصادی توانستیم بر مشکلات غلبه کنیم. در حال حاضر فقط محدودیت‌های fAtf مشکلاتی را برای تجار به‌وجود آورده است، زیرا به دلیل قطع ارتباط با سیستم بانکی جهانی نمی‌توانیم پول حاصل از فروش نفت را به کشور برگردانیم و به راحتی کالا خریداری کنیم. 

نگرانی در اردوگاه رقبای منطقه‌ای

به گزارش نبض‌صنعت، روند افزایشی صادرات ایران و احتمال ورود ناگهانی نفت ذخیره‌شده به بازار، زنگ هشدار را برای تولیدکنندگان بزرگ نفت در منطقه به صدا درآورده است. 

عربستان سعودی که همواره یکی از مدعیان اصلی در بازار انرژی آسیا بوده، اکنون با خطر از دست دادن بخشی از سهم خود در بازار چین مواجه است. 

روسیه نیز که پس از تحریم‌های غرب به‌شدت به صادرات انرژی به آسیا وابسته شده، از رقابت فزاینده با نفت ارزان ایران آسیب‌پذیر خواهد بود. قیمت‌گذاری تهاجمی ایران، با تخفیف‌هایی فراتر از استاندارد بازار، می‌تواند موازنه صادرات نفت به شرق آسیا را به ضرر مسکو تغییر دهد. 

پیامد‌های پنهان برای دلالان نفتی

در این میان، شبکه‌های واسطه‌ای فعال در تجارت نفت ایران که در سال‌های اخیر از تحریم‌ها سود قابل‌توجهی به دست آورده‌اند، اکنون با تهدید کاهش سودآوری مواجهند. 

حذف واسطه‌ها به‌واسطه روابط مستقیم میان ایران و پالایشگاه‌های مستقل چینی، می‌تواند حاشیه سود این شبکه‌ها را کاهش دهد. 

این تغییرات همچنین ساختار تجارت غیررسمی نفت را دستخوش تحول کرده و ممکن است به بازتوزیع نقش‌ها در زنجیره تأمین منجر شود؛ پدیده‌ای که در آینده می‌تواند پیامد‌های اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای به همراه داشته باشد. 

در شرایطی که ایران با تخفیف‌های قابل‌توجه، صادرات نفت به چین را افزایش داده است، پالایشگاه‌های مستقل چینی نیز با فرصت‌های بیشتری برای تأمین نفت ارزان مواجه شده‌اند. 

این پالایشگاه‌ها که بخش عمده نفت ایران را خریداری می‌کنند، اکنون با کاهش فشار‌های ناشی از تحریم، مسیر ساده‌تری برای واردات در پیش دارند. 

افزایش ظرفیت پالایشی در مناطق صنعتی چین، به‌ویژه در شاندونگ و دالیان نیز همراستا با سیاست واردات نفت ارزان از ایران حرکت و به تقویت موقعیت پکن در بازار انرژی کمک کرده است. 

آماری از فروش نفت در ماه جاری میلادی 

در بحبوحه فشار‌های تحریمی امریکا، چین واردات نفت‌خام از ایران را در ژوئن افزایش داد و پالایشگاه‌های مستقل چینی، نفت ایران را به میزان بیشتری خریدند.

به گزارش ایسنا، بر اساس داده‌های شرکت‌های ردیابی نفتکش، در بحبوحه واردات کلی بالا در هفته‌های اخیر که تحت تأثیر قیمت‌های پایین‌تر نفت در ماه‌های آوریل و می‌انجام شد، چین واردات نفت‌خام از ایران را در ماه میلادی جاری به‌طور قابل توجهی افزایش داد. طبق اطلاعات شرکت ورتکسا، واردات نفت چین از ایران، در فاصله اول تا ۲۰ ژوئن، به رکورد ۸/ ۱ میلیون بشکه در روز رسید. 

داده‌های کپلر نشان داد که واردات نفت چین از ایران، از اول تا ۲۷ ژوئن، به طور متوسط ۴۶/ ۱ میلیون بشکه در روز بوده که حدود ۵۰۰هزار بشکه در روز بیشتر از واردات تخمینی چین از ایران در ماه می‌است. صادرات بالاتر نفت ایران به چین، به دلیل بارگیری بالاتر نفت‌خام ایران در ماه می‌و خرید بیشتر پالایشگاه‌های مستقل چینی که به اصطلاح «تی‌پات» نامیده می‌شوند و نفت‌خام ارزان‌تر ایران را برای پرکردن ذخایر در اوج تقاضای تابستان خریداری کردند، روی داد. 

صادرات روزانه نفت ایران در هفته اول تجاوز نظامی رژیم‌صهیونیستی، ۴۴درصد افزایش یافت و تحلیلگران انتظار دارند واردات نفت چین از ایران طی هفته‌های آینده در سطح بالایی باقی بماند.

برچسب ها: امریکا ، اسرائیل ، ایران ، نفت
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار