جوان آنلاین: آتش گشودن متجاوزان در باریکه غزه به روی دیپلماتهای غربی، به شکلدهی موجی از انتقادات و واکنشهای تند از جمله تهدید به تحریم صهیونیستها منجر شد تا جایی که علاوه بر خشم دیپلماتیک، باعث شد اروپاییها بازنگری در توافق امنیتی با تلآویو را نیز روی میز بگذارند.
یک هیئت رسمی متشکل از دیپلماتهایی از حدود ۳۰کشور عربی و اروپایی از جمله فنلاند روز چهارشنبه در جریان بازدید از اطراف اردوگاه جنین در شمال کرانه باختری هدف تیراندازی نظامیان صهیونیست قرار گرفت. این اقدام برای اشغالگران گران تمام شد و علاوه بر اینکه به نشست روز پنجشنبه نمایندگان پارلمان فنلاند در مورد نحوه واکنش به اوضاع وخیم غزه منجر شد، واکنش «الینا والتونن» وزیر خارجه فنلاند را که پیشتر و همسو با «الکساندر استوب» رئیسجمهور و «پتری اورپو» نخست وزیر فنلاند در شبکههای اجتماعی پیامهایی در محکومیت اقدامات اسرائیل در نوار غزه منتشر کرده بود، به دنبال داشت. والتون، نهتنها نگرانی خود را از وضعیت جاری در غزه با سفر صهیونیستها مطرح کرد، بلکه خواستار دریافت توضیحات در مورد این حادثه شد که وی از آن با عنوان «جدی و شرمآور» یاد کرد. همچنین «آندرس آدلرکورتوتس» رئیس حزب مردم سوئد، از دولت هلسینکی خواست که اقدامات بیشتری در راستای بهرسمیت شناختن فلسطین انجام بدهد. آنتی لیندتمان، رئیس حزب سوسیال دموکرات فنلاند هم که اصلیترین حزب اپوزیسیون است، در پارلمان بر لزوم آمادگی هلسینکی برای به رسمیت شناختن فلسطین در ماه ژوئن تأکید کرد.
در تحریم تعلل نمیکنیم
دامنه خشم از اقدامات صهیونیستها به کشورهای اسکاندیناوی محدود نشد و دیگر کشورهای غربی را که همواره از نزدیکترین متحدان صهیونیستها بودهاند، در برگرفت. کریستوف لموئن، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه پنجشنبه گفت: «سطح رنج مردم غزه غیرقابل تحمل است. حجم کمکهای غذایی به غزه که اسرائیل اجازه ورود آنها را داده، بسیار کم و ناکافی است.» وی در عین حال که خواستار توقف تجاوز صهیونیستها به غزه شد، هشدار داد: «هیچ چیزی از روی میز برداشته نشده و پاریس آماده است اقدامات شدیدتری از جمله تحریم علیه اسرائیل انجام دهد.» لموئن خاطرنشان کرد: «ما در مورد اتخاذ اقدامات بیشتر از جمله تحریمهای هدفمند تعلل نخواهیم کرد.» در لندن هم که چندی پیش منابع مطلع در دولت انگلیس از بررسی اعمال تحریم علیه دو وزیر ارشد کابینه رژیم صهیونیستی خبر داده بودند، دفتر نخستوزیر با انتشار بیانیهای اعلام کرد که کییر استارمر در گفتوگو با عبدالفتاح السیسی ضرورت رفع محدودیتها برای ارسال کمکهای انسانی به غزه را مورد تأکید قرار داده و خواستار افزایش تلاشها برای پایاندادن به وضعیت کنونی شده است. در این تماس، استامر از السیسی خواسته است از همه ظرفیتها برای کمک به آزادی علاء عبدالفتاح، شهروند انگلیسی زندانی در مصر استفاده شود. کانادا، دیگر کشور غربی است که علیه صهیونیستها موضع گرفت. در بیانیهای مشترک که اوایل این هفته از جانب بریتانیا، فرانسه و کانادا منتشر شد، آمده بود که عملیات نظامی گسترده اسرائیل در غزه نامتناسب بوده و جلوگیری از رسیدن کمکهای بشردوستانه ضروری به غیرنظامیان، فاجعهآمیز و غیرقابل قبول است.
بررسی پایبندی تلآویو به توافقات حقوقبشری
در ماههای اخیر، بسیاری از کشورهای عضو، از جمله ایرلند، اسپانیا، بلژیک و اسلوونی، خواستار تعلیق یا بازنگری فوری این توافقنامه شده بودند. در نشست اخیر شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا، هلند بهصورت رسمی خواستار فعال شدن سازوکار بررسی ماده دوم شد و این درخواست با حمایت گسترده دیپلماتها مواجه شد. توافقنامه همکاری اتحادیه اروپا با رژیم صهیونیستی که از سال ۲۰۰۰ لازمالاجرا شده، چارچوب اصلی همکاریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان دو طرف را تشکیل میدهد. با این حال، بند دوم این توافقنامه تأکید دارد که اجرای کامل آن منوط به پایبندی به اصول دموکراتیک و حقوق بشر از سوی طرفین است. انور العونی، سخنگوی ارشد کمیسیون اروپا، روز پنجشنبه در نشست خبری روزانه بر مبنای همین بند، در بروکسل اعلام کرد: «نماینده عالی اتحادیه در سیاست خارجی روند بازنگری را آغاز کرده و خدمات تخصصی کمیسیون اروپا با همکاری سرویس اقدام خارجی این اتحادیه، مأمور اجرای این بازبینی شدهاند.» وی افزود که در این مرحله، تمرکز بر ارزیابی میزان پایبندی طرف اسرائیلی به تعهدات مندرج در توافقنامه، بهویژه در حوزه حقوق بشر و اصول بنیادین مشارکت است.
نتانیاهو، رئیساراذل
به دنبال انتقاد انگلیس، فرانسه و کانادا از رفتار اسرائیل در غزه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل این کشورها را به قرار گرفتن «در موضع اشتباه» متهم کرد و سران این سه کشور را به «جانبداری از قاتلان دستهجمعی، متجاوزان، قاتلان نوزادان و آدمربایان» متهم کرد. او انگشت اتهام را به سمت، استارمر، امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه و مارک کارنی، نخستوزیر کانادا گرفت و آنها را به تمایل به ماندن حماس در قدرت متهم کرد و گفت که این گروه با بیانیه آنها جسورتر شده است. این در حالی است که ایهود اولمرت نخستوزیر سابق این رژیم، پیشتر صفات مشابهی را متوجه تلآویو و کابینه وی کرده بود. او اخیراً در مصاحبهای با بیبیسی، دولت فعلی اسرائیل را «یک گروه از اراذل و اوباش» توصیف کرد و نتانیاهو را رئیس یک باند از اراذل و اوباش دانست. اولمرت در آن مصاحبه استدلال کرده بود که آنچه اسرائیل در غزه انجام میدهد «نزدیک به جنایت جنگی» است.