جوان آنلاین: توجه ویژه به همگانی کردن ورزش توانیابان در سطح جامعه و فرهنگسازی و تغییر نگاه، خواسته اصلی جلیل کوهپایهزاده از رسانهها و مسئولان است.
نشست خبری رئیس فدراسیون جانبازان و توانیابان روز گذشته برگزار شد و دکتر کوهپایهزاده شفافسازی را دلیل اصلی حضورش مقابل اصحاب رسانه عنوان کرد.
دکتر جلیل کوهپایهزاده در ابتدای صحبتهایش از اهمیت فرهنگسازی و ورود توانیابان به جامعه گفت: «اهمیت فرهنگسازی در ورزش توانیابان بیشتر است. جامعه ما دچار کمتحرکی مزمن است و به ویژه توانیابان که فعالیتشان کمتر هم شده! توانیابان ۱۰درصد جامعه را تشکیل میدهند، اما مشکل فعالیت در جامعه را دارند. کیفیت زندگی آنها از زندگی افراد دیگر بالاتر است، اما جابهجایی در سطح شهر زندگی را برایشان سخت کرده است. در واقع مشکل تردد در خیابان و شهرها کیفیت زندگیشان را تحت تأثیر قرار داده است. این یک مطالبه عمومی از سوی جامعه معلولان است و وزارت ورزش تنها متولی این کار نیست.»
کوهپایهزاده در مورد تصویب طرحی صحبت کرد که اجرایش ورزش را متحول خواهد کرد: «طرح «ملی ورزش و مردم» در سال۱۴۰۲ در شورای عالی ورزش کشور در حضور شهید رئیسی تصویب شد ولی کسی از آن مطلع نیست! طرحی جامع و پاسخی است به کمتحرکی مردم. برای اجرای آن همه باید کمک کنند و نیاز به وفاق ملی است. تلاش میکنم این طرح به نتیجه برسد. همه فدراسیونهای ما مسئولیت همگانی و قهرمانی را همزمان دارند. از رسانهها خواهش میکنم نگاه همگانی را ترویج کنید. بیان این چالشها و تغییر نگرش در سطح جامعه برعهده رسانههاست. در زمینه حقوق معلولان نیاز به کار رسانهای داریم و فدراسیون بخشی از این وظیفه را برعهده دارد. آیا خیرین ورزش و تحرک اجتماعی به ساخت سالن ورزش نیز توجه میکنند؟ در این خصوص نیز باید فرهنگسازی شود.»
رئیس فدراسیون جانبازان در ادامه به نقش آیندهنگری و استفاده از تکنولوژی در پیشرفت ورزش اشاره کرد: «در جلسه ستاد بازیهای پاراآسیایی ناگویا شرایط اعزام ورزشکارانمان را بیان کردیم و پس از آن نگاه قویتری از وزیر ورزش دیدیم. این یک نگاه پیشرو است و کمیتهملی پاراالمپیک نیز روی بحث استعدادیابی و حمایت از تیمهای ملی کار میکند. نگاههای آیندهنگرانه را باید مدنظر قرار دهیم و مسیر حرکت را باید با یک رویکرد متفاوت ادامه دهیم. دنیای امروز مبتنی بر هوش مصنوعی در کنار هوش انسانی پیش میرود. این نگاه و آیندهنگری در رسانه نیز باید مطالبه شود. آیندهنگری بدون هوشمصنوعی، سواد رسانهای و تکنولوژی غیرممکن است. با این شیوه میتوانیم در سراسر کشور هر توانیابی را با هر درصد از معلولیت به مرحله استعدیابی برسانیم. اگر با این تکنولوژیها بتوانیم میزان استعدادیابی را چند برابر کنیم، تحول بزرگی رخ خواهد داد.»
او در تشریح فعالیتهای فدراسیون در بخش ورزش قهرمانی اظهار داشت: «۹رشته پاراالمپیکی و هشت رشته غیرپاراالمپیکی را تحت پوشش داریم و ۲۸ تیمملی در دو بخش بانوان و مردان فعال هستند. در اردیبهشتماه بیش از ۲هزار ملیپوش در اردوهای مختلف حضور داشتند، اتفاق بسیار خوبی برای ما افتاد و آن اینکه در المپیک دانشآموزی صربستان ۱۲ورزشکار توانیاب حضور داشتند و ۱۴مدال هم کسب کردند. در خرداد و تیرماه نیز پنج اعزام برونمرزی خواهیم داشت. توسعه ورزش بانوان را نیز باید جدی بگیریم. تلاش میکنیم تیم فوتبال پنجنفره بانوان را نیز تشکیل دهیم و همچنین مسابقات شنای بانوان را نیز برگزار خواهیم کرد. بحث آموزش را نیز مدنظر قرار دادیم؛ موضوعی که در ایران خیلی به آن توجه نمیشود. برنامههای ویژهای در این بخش داریم تا سطح مربیانمان را اتقا دهیم. وجود مربی تخصصی در کنار استعدادها رکن اصلی پیشرفت ورزش همگانی و قهرمانی است. از طرفی علمی کردن ورزش نیز به توجه نیاز دارد. باید دانش و اطلاعاتمان را ارتقا دهیم. دانش فنی و حضور افراد علمی در مجامع علمی لازمه این ارتقا و پیشرفت است.»
کوهپایهزاده با اعلام اینکه عدالت در ورزش باید رعایت شود افزود: «بعضاً احساس میشود در برخی طرحها باوری به ورزش توانیابان نیست. درحالی که آنها هم سهم خود را دارند. در عدالت ورزش جای ورزشکاران با معلولیتهای بالا کجاست؟ ورزش ایران تاکنون ۱۸۵مدال پاراالمپیک به دست آورده، اما از این همه مدال فقط دو مدال از سوی معلولان ذهنی کسب شده! برای این کار باید تغییر نگرش مسئولان، جامعه و حتی خیرین صورت گیرد. اگر این باور باشد هم عزمش هست و هم پولش.»
رئیس فدراسیون جانبازان از افزایش دوبرابری بودجه خبر داد: «وزارت ورزش بودجه ما را دو برابر کرده است. امسال اعزام به بازیهای پاراآسیایی جوانان با هفت تیم و کشورهای اسلامی با دو تیم را خواهیم داشت و همچنین مسابقات کسب سهمیه بازیهای پاراآسیایی ناگویا و پاراالمپیک لسآنجلس آغاز خواهد شد. توقع داریم کمیتهملی پاراالمپیک هم پشتیبانی بیشتری از ما داشته باشد. از طرفی کسب درآمد از کمپهای فدراسیون و استفاده از اسپانسرها را هم در دستورکار داریم تا سهم درآمدزاییمان را از ۲۰درصد به ۴۰درصد برسانیم.»
رئیس فدراسیون جانبازان و توانیابان در پاسخ به سؤالی در خصوص بازگشت ساره جوانمردی به تیمملی پاراتیراندازی گفت: «ساره جوانمردی به جز ورزش مسئولیت مدیریت خانواده را نیز برعهده دارد. من هم شنیدهام او نیز برای همراهی تیم علاقهمند است، حتی به او گفتم اگر در بازیهای ناگویا نیست در پاراالمپیک۲۰۲۸ حتماً حضور داشته باشد. حضورش کنار تیم انگیزه بچهها را بالا خواهد برد، البته او دینش را به ورزش ادا کرده و قدردانش هستیم، ولی این اختیار را به ورزشکارانمان میدهیم که در مورد آیندهشان تصمیمگیری کنند.»