جوان آنلاین: اثری که هماینک در معرفی آن سخن میرود، روایتی از آغاز و انجام گروه انقلابی- مبارزاتی «فجر انقلاب» است. این پژوهش از سوی مریم صادقیپری انجام شده و بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی به انتشار آن همت گماشته است. مؤلف در دیباچه خویش بر این کتاب در باب موضوع آن نکات ذیل را از نظر دور نداشته است:
«برای تحلیل عملکرد گروه فجر انقلاب، باید شرایط زمانی و محدودیتهای ارتباطی آنان را مدنظر قرار داد. اگرچه اعضای این گروه بهطور فکری از امامخمینی و نهضت اسلامی ایشان پیروی میکردند، اما به دلیل فقدان ارتباط مستقیم با رهبر انقلاب، از مواضع دقیق ایشان پیرامون مبارزات مسلحانه آگاهی نداشتند. از اینرو، با الهام از فضای مبارزاتی آن دوران و تجربه سایر گروههای فعال، در کنار فعالیتهای تبلیغاتی، مشی مسلحانه را نیز در پیش گرفتند. با این حال باید تأکید کرد که این گروه، اقدام مسلحانه را نه بهعنوان یک راهبرد اصلی، بلکه بهعنوان یک تاکتیک در نظر میگرفت. اولویت اصلی آنها بر مبارزات فرهنگی و آگاهیبخشی قرار داشت و مبارزه مسلحانه، تنها ابزاری حاشیهای برای ضربه زدن به رژیم تلقی میشد. بیشتر فعالیتهای آنان، در زمینه فرهنگ و دین و تلاش برای بیداری سیاسی مردم بود. شهید سیدحمیدرضا فاطمی رهبر گروه، در بازجوییهای ساواک به صراحت ایدئولوژی خود را بیان کرده است. او در یکی از این بازجوییها میگوید: در عصر حاضر نیروهای مبارز نه به قصد تصاحب حکومت، بلکه به قصد آگاهی مردم از طریق تبلیغات و تهاجم به منظور نابود ساختن این فکر که طبقه حاکم فناناپذیر است و ارتش و پلیس آن ضربهناپذیر است، فعالیت میکنند و به هیچ وجه نباید انتظار داشت که عامه مردم به سرعت از لحاظ فکری تجهیز شوند. چه هر چه شناخت مردم عمیقتر باشد، به ثمر رسیدن انقلاب سریعتر خواهد بود... شهید فاطمی همچنین هدف اصلی گروه خود را تشکیل حکومت اسلامی معرفی کرده و در اینباره میگوید: هدف کلی ما ایجاد حکومت اسلامی بود که این حکومت را با نیروهای خارجی یا تصادمی با یک گروه نمیتوان بهدست آورد، بلکه در یک جریان طولانی در نتیجه تبلیغات و عملیات تهاجمی از طرفی افکار مردم را بر علیه حکومت فعلی آگاه و از جانب دیگر، آماده پذیرش اصول واقعی اسلام خواهد شد....
سخنان شهید فاطمی بهوضوح نشان میدهد که وی و گروه فجر انقلاب، بیش از هر چیز به آگاهی و بیداری سیاسی مردم اعتقاد داشتند. مبارزات مسلحانه برای آنان صرفاً یک تاکتیک برای شکستن اقتدار ظاهری رژیم و از میان برداشتن تصور شکستناپذیری آن بود. هدف نهایی آنان، تربیت جامعهای بود که آمادگی پذیرش حکومت اسلامی را داشته باشد و نه تنها براندازی رژیم حاکم. به علاوه این سخنان نشاندهنده تفکری است که برای موفقیت در مبارزه با رژیم شاهنشاهی، نیاز به یک جریان آگاهسازی و تربیت نیروهای آگاه و آماده است. به نظر شهید باقری، مبارزه مسلحانه هدفی دور است و باید ابتدا در مرحله تبلیغ و آگاهیبخشی، نیروهای فکری آماده شوند. او در جایی دیگر درباره اهداف گروه میگوید: آنچه به نظر من، [به عنوان]هدف گروه مطرح بود، همان تبلیغات در بین دانشجویان و سپس مبارزه مسلحانه [بود]که هدف دور بود و سپس چنانچه امکانپذیر شود، جامعهای که قوانین اسلام رعایت و دستورات قرآن اجرا شود و فساد از جامعه رخت بربندد و همگی خوشبخت باشند. با هدف نهایی براندازی رژیم مشروطه و برقراری حکومت اسلامی در کشور ایران بود... در کارنامه یکساله فعالیتهای این گروه، اقداماتی، چون آتشزدن مراکزی مانند کارخانه آبجوسازی شمس و بمبگذاری در دفتر مجله ستاره سینما به چشم میخورد. این اقدامات به دلیل ماهیت فسادآمیز این مراکز صورت گرفته بود که نشاندهنده عمق باور این گروه به لزوم مبارزه با فساد در جامعه و تغییرات اساسی در ساختار حکومتی بود....»