جوان آنلاین: معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس جمعه ۹ آذر ماه در ژنو درباره موضوعات دو جانبه، منطقهای و بینالمللی نشست خواهند داشت. گفته شده مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزارت خارجه که در مذاکرات برجام نیز حضور داشت، سرپرستی تیم ایرانی را در این نشست به عهده دارد.
این نشست در شرایطی برگزار میشود که اخیرا شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای ضد ایرانی را تصویب کرد که از سوی فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا ارائه شده بود. براساس این قطعنامه شورای حکام مدعی شده است با وجود تعاملات متعدد آژانس با ایران از سال ۲۰۱۹ تاکنون مسائل پادمانی حل نشده باقی مانده و این موضوع توانایی آژانس را برای راستی آزمایی این موضوعات تضعیف کرده است.
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفتوگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتوگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت در این دور از گفتوگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
با این وجود یکی از سوالات مطرح دلایل و انگیزه اروپاییها از تصویب قطعنامه ضد ایرانی دقیقا یک هفته پیش از برگزاری این نشست چه بوده است؟ آیا اروپاییها در نظر دارند تا از این طریق فشار بیشتری را اعمال کنند یا با توجه به تغییرات بینالمللی مسیر گفتوگوها را هموار کنند؟
اگر به سمت تغییر و تحول نظام بینالملل نرویم، گیر میافتیم
«علی بیگدلی» کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از گفتوگوهای آینده معاونان وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی در ژنو اظهار کرد: با توجه به شرایط اقتصادی که در داخل کشور وجود دارد و همچنین وضعیت تنشزای منطقه آن هم در شرایطی که در آمریکا «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آینده این کشور انتخاب شده است، نشان میدهد که نظام بینالملل در آستانه تغییر و تحول است و اگر به سمت این تغییر نرویم و در گذشته زمان بگذرانیم، گیر میافتیم.
وی تصریح کرد: بنابراین تصور میکنم این گفتوگوها فکر خوبی است برای اینکه سیاست انعطاف پذیری را افزایش داده و وارد بازی شویم. در واقع قدمهای صلحآمیزتری در جهت مسائل منطقهای و بینالمللی برداشته میشود ضمن اینکه خبرهایی هم منبی بر دستیابی به توافق آتشبس میان حزبالله و اسرائیل منتشر شده است.
چرخه سیاست کشور به سمت یک نوع سیاست انعطافپذیر، درست و پذیرفتنی حرکت میکند
این کارشناس مسائل اروپا با اشاره به تحولات اخیر داخلی نیز بیان کرد: از سوی دیگر مثلثی شکل گرفته که در رأس آن علی لاریجانی قرار دارد که از او بهعنوان یک سیاستمدار میانهرو یاد میشود و در قاعده این مثلث تخت روانچی و ایروانی (سفیر ایران در سازمان ملل) حضور دارند، در واقع شرایط منطقه و همچنین سفر علی لاریجانی به لبنان بهعنوان فرستاده ویژه رهبری در مجموع نشان میدهد که چرخه سیاست ما به سمت یک نوع سیاست انعطاف پذیر، درست و پذیرفتنی حرکت میکند و این پیام خوبی برای آینده هستهای ایران است.
بیگدلی خاطرنشان کرد: در حقیقت وضعیت سیاست آینده ما با توجه به تغییرات بینالمللی و متناسب با آن پیش میرود و این موضوع بیانگر آن است که سیاستهای گذشته نتوانسته ما را به هدفهایمان برساند.