تقارن روز ۳۰ آبان ماه که بهپاس رشادتهای سپهبد شهید قاسم سلیمانی روز قهرمان ملی نامگذاری شده است، با آغاز هفته بسیج، یادآور نقش بلامنازع بسیج در بنبست شکنیها از مسیر حرکت انقلاب و فرصتسازی برای تجلی و نهادینه شدن ارزشهای انقلاب نهتنها در جامعه ایران، بلکه برای امت اسلامی و حتی بشریت است، همانگونه که سردار سلیمانی به عنوان الگویی جامع و کامل از یک بسیجی در همه این عرصهها درخشیده است.
در تاریخ ۳۰ آبان ۱۳۹۶ رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به نامه فاتحانه سرلشکر قاسم سلیمانی درباره پایان سیطره داعش، با تجلیل از مجاهدتهای وی و مجموعه جبهه مقاومت اسلامی، تأکید کردند «این تنها ضربه به گروه ستمگر و روسیاه داعش نبود؛ ضربه سختتر به سیاست خباثت آلودی بود که ایجاد جنگ داخلی در منطقه و نابودی مقاومت ضد صهیونیستی و تضعیف دولتهای مستقل را به وسیله رؤسای شقی این گروه گمراه هدف گرفته بود؛ ضربه بود به دولتهای قبلی و کنونی امریکا و رژیمهای وابسته به آن در این منطقه که این گروه را به وجود آوردند و همه گونه پشتیبانی کردند تا سلطه نحس خود را در منطقه غرب آسیا بگسترانند و رژیم غاصب صهیونیست را بر آن مسلط سازند. شما با متلاشی ساختن این توده سرطانی و مهلک، نهفقط به کشورهای منطقه و به جهان اسلام بلکه به همه ملتها و به بشریت خدمتی بزرگ کردید.»
کارنامه شهید سلیمانی در طول دوران انقلاب را میتوان نماد بارزی از نقش قهرمانان بسیج در بنبست شکنیها در مسیر حرکت انقلاب اسلامی و گرهگشایی از مشکلات مردم، فرصتسازی برای اعتلای کشور و حتی رشد اسلام در جهان دانست، چراکه اگر حضور و عمل بسیجی وار سردار سلیمانی در دهه ۹۰ در جایگاه فرمانده نیروی قدس در مقابله با گروهک تکفیری صهیونیستی داعش در سوریه و عراق نبود، اکنون این گروهک دستساخته استکبار بر منطقه مسلط و نقشه منطقه را مطابق خواست قدرتهای سلطه و برای هدم اسلام تغییر داده بود؛ اما تلاشها و مجاهدتهای سردار با محوریت و همراهی بسیجیان جهان اسلام این آرزوی سلطه گران را به محاق برد و ماهیت جنایتکارانه تروریستهای تکفیری و حامیانش را آشکار کرد، بهگونهای که تاب تحمل این قهرمان بزرگ تاریخ را نداشته و به زعم خود با به شهادت رسانیدن او تصور کردند که میتوانند شعلههای مقاومت را خاموش کنند، اما این درک را نداشته و ندارند که کارکرد شهید سلیمانی کمتر از سردار سلیمانی نیست.
با نگاهی به روند تحولات کشور در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نقش بنبست شکنانه حضور قهرمانان بسیج را در بسیاری از فرازهای تاریخ انقلاب میتوان دید که این حضور در کنار رفع چالشها و مشکلات وداع تهدیدها، فرصتهای ذیقیمتی را نیز برای رشد و تعالی انقلاب ایجاد کرده است که مهمترین آنها عبارتاند از:
۱- نقش بارز مردم در مبارزه با رژیم ستمشاهی با لبیک به فراخوان حضرت امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب، اولین حرکت سازمانیافته مردمی بود که در آن زمان اگرچه عنوان بسیج را نداشت، اما الهامبخش و مقوم همه حرکتهایی بود که در سالهای پس از پیروزی انقلاب زمینهساز شد و اعتلای کشور شد.
۲- خنثیسازی توطئه تجزیه قومی دشمنان برای تجزیه ایران که در قالب فتنههای خلقهای کرد، ترک، بلوچ و ترکمن در سالهای اولیه انقلاب با حمایت قدرتهای سلطه و میدانداری گروهکهای مارکسیستی، منافقین و سلطنتطلبان آغاز و در برخی از استانها نظیر کردستان بیش از ۱۱ سال به طول انجامید، در زمره بارزترین و فراگیرترین نقش بنبست شکنانه بسیج بود که در آن قابلیت بسیج در بهرهگیری و سازماندهی اقوام و اقشار مختلف در کنار هم آشکار شد.
۳- نقش تعیینکننده بسیج در جنگ تحمیلی که شکلگیری یگانهای رزمی سپاه متکی به آن بود فراگیرترین عرصه حضور میدانی بسیج بود. در میدان جنگ تحمیلی بار اصلی جنگ بر دوش بسیج مردمی در کنار یگانهای سپاه و ارتش بود و بسیج مردمی اصلیترین نقش را در شکست رژیم متجاوز بعثی حاکم بر عراق داشت.
۴- نقش بسیج در شکست تحریم اقتصادی، تسلیحاتی و صنعتی دشمنان از آن عرصههایی است که کمتر به آن پرداختهشده است، اگر حضور تلاشگران مردمی در عرصه جهاد سازندگی، جهاد خودکفایی در نیروهای مسلح و صنایع دفاعی باروحیه و تفکر بسیجی همچون شهید تهرانی مقدمها نبود، هیچگاه قدرت و توان نظامی ایران در تولید تسلیحات دفاعی به این شکوفایی و عزت بخشی نبود. این حضور در عرصه سازندگی هم باعث شد که بسیاری از پروژههای عظیم کشور نظیر فازهای پروژه پارس جنوبی که دشمنان با تحریم ایران از ساخت آن جلوگیری کرده بودند، به ثمر بنشیند.
۵- مقابله با بلایای طبیعی یکی دیگر از عرصههای بنبست شکنانه بسیج بود. این حضور که در مقابله با آثار و پیامدهای زلزلههای مهیب و سیلابهای ویرانگر بسیار بارز بود که در همه این میادین قهرمانانی نظیر سردار سلیمانی نقش اصلی را در سازماندهی و بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی در مقابله با این بلایا ایفا کردند و با حضور میدانی بموقع از شکل بسیاری از بحرانها که نتیجه طبیعی اینگونه حوادث است، پیشگیری کردند.
۶- عرصههای علمی و صنعتی و پزشکی از دیگر بسترهای حضور بنبستشکنانه بسیج بود، این حضور سبب شد که در عرصههای حساسی، چون نانو فناوری، هستهای و تولید واکسن کشور به نصابهای ارزشمندی دست یابد.
۷- مقابله با جنگ نرم دشمنان و خنثیسازی فتنههای اجتماعی نظیر فتنههای سالهای ۱۳۷۸، ۱۳۸۸ و ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱ جلوه دیگری از بنبست شکنیهای بسیج است و اگر نبود حضور میدانی و مردمی بسیج امکان مهار آن توسط نیروهای انتظامی و امنیتی وجود نداشت که مصداق بارز آن حماسه ۹ دی ۱۳۸۸ مردم ایران است. این نقش به ویژه در فتنه زن زندگی آزادی که این روزها نتانیاهو داعیهدار آن شده و قصد تکرار آن را دارد قابلیتهای بسیج در مقابله با جنگ نرم دشمنان را اثبات کرد.
۸-، اما نقش بسیج جهان اسلام در مقابله با فتنه مشترک امریکایی- صهیونی علیه مردم مظلوم فلسطین و لبنان، قابلیت و ظرفیت بسیج را نهتنها از مرزهای جغرافیای کشور بیرون برده و اکنون عرصهای جهانی یافته است، بلکه سبب تحتالشعاع قرار دادن اختلافات هزار و چهارصدساله میان فرق اسلامیشده است. اینکه حزبالله و شیعیان لبنان در عرض چند روز و در حمایت از مردم مظلوم و اهل سنت فلسطینی، هزاران شهید و مجروح تقدیم میکنند، فراز نوینی از حرکت نهضت اسلامی و نویدبخش تحقق وحدت جهان اسلام است که ذیل آن شکلگیری نفرت جهانی علیه صهیونیسم و افشای ماهیت دروغین لیبرال دموکراسی، ماهیت این جنگ غرب آسیا را که همانا مواجهه دو جبهه مقاومت و شرارت است آشکارتر میکند.