جوان آنلاین: شایعهای در میان مردم پخش میشود و دروغ یا راست بودنش معلوم نیست. حتی وقتی واقعیت در رسانههای معتبر منتشر میشود نیز، کمتر کسی است که آن را باور کند! در واقع شایعه دروغ تأثیر بیشتری میگذارد و پاسخ به آن نمیتواند شایعه را به کلی از اذهان عمومی پاک کند. این روزها باغ کتاب درگیر همین مسئله شدهاست. یعنی یک نفر، چهار عکس را در شبکه اجتماعی خود منتشر کرده و نفرات دیگری نیز بدون گذاشتن آن خبر در ترازوی عدالت و راستیآزمایی آن، به این شایعه دامن زدهاند. آنها بدون اینکه بدانند چه آسیبی به جامعه و باور افراد وارد میکنند با اظهارنظرات غیرکارشناسانهشان افکار عمومی را به بازی گرفتهاند، اما سؤالی که مطرح میشود، این است که چرا باغ کتاب؟! یکی از معدود جاهایی که شرایط مناسب علمی، تفریحی و کتابخوانی را برای کودکان و نوجوانان فراهم کردهاست. باید مشخص شود که دست گذاشتن روی این یک مورد خاص، دلیلش چه میتواند باشد.
بر کسی پوشیده نیست که دیگر امروز، فضای مجازی بیش از شبکههای تلویزیونی، رادیویی و ماهوارهای، زمان و اوقات فراغت شهروندان را پر کردهاست. در چنین شرایطی وقتی یک دروغ در این فضا پخش میشود و توسط کاربران دیگر دست به دست میچرخد، احساسات و افکار عوام را درگیر میکند. بدتر اینکه پس از آن، انتشار حقیقت و هرگونه جواب از سوی مسئولان آنطور که باید و شاید تأثیر نمیگذارد. این یعنی در عمده موارد، شایعات در فضای مجازی از حقایقی که پس از آن منتشر میشود، برای عوام، باورپذیرتر است؛ موضوعی که تقصیر و گناه شایعهپراکنان را سنگینتر میکند، حتی اگر آنها فردا روز بیایند و به اشتباه خود نیز اعتراف کنند!
تأثیر مخرب شایعهها، اما به همین جا ختم نمیشود، چراکه حتی باعث انگیزهسوزی نیز میشود، یعنی همان انگیزهای که باغ کتاب را ایجاد کرده و کودکان و نوجوانان زیادی را به سمت باغ علم، باغ کودک و سایر بخشها دعوت کردهاست؛ جایی که موجب دانشاندوزی بچهها و تفریح سالم آنها شدهاست، اما بدون شک، شایعههای اینچنینی باعث میشود انگیزه ایجاد چنین فضاهایی در شهر کاهش پیدا کند و کمتر کسانی سراغ چنین پروژههایی بروند، این یعنی ضرر انتشار شایعات و نشر دادن آن به خود جامعه برمیگردد.
قفسهها پر از کتاب
پیگیریهای خبرنگار «جوان» نشان داده که هیچ قفسهای در باغ کتاب خالی نیست. البته این بدان معنا نیست که قفسههای باغ کتاب در هیچ لحظهای خالی نبودهاست. به گفته مسئولان باغ کتاب، هنگام نظافت قفسهها، انبارگردانی، آمادهکردن قفسهها برای کتابهای جدید و همچنین تغییر دکوراسیون، ممکن است که کتابها از داخل قفسه برداشته شود. شاید در همین هنگام بوده که یکی از کاربران فضای مجازی از قفسههای خالی عکس گرفته و آن را منتشر کردهاست. تصاویری که از قفسههای خالی باغ کتاب در فضای مجازی منتشر شده، مربوط به بخش سروستان میشود که کتابهای بزرگسالان در آن به مخاطب معرفی و عرضه میشود. این بخش در سمت چپ ورودی اصلی و در دسترسترین بخش باغ قرار دارد. مجموعهای از رمانها، کتابهای تاریخی، اطلسها و کتابهای مرجع دقیقاً همانجا به صف شدهاند و بازدیدکنندگان مشغول بررسی کتابهای این قفسهها هستند، اما معلوم نیست عکسهای گرفته شده چه زمانی و با چه هدفی منتشر شدهاست. اصلاً مگر باغ کتاب همین یک قفسه دو قفسه را دارد؟! مگر میشود قفسههای باغ کتاب خالی بماند و ۱۰ هزار بازدیدکنندهای که هر روز به آنجا میروند، آن را نبینند؟!
بهتر بود آن روزی که یک نفر دیده که قفسهای در باغ کتاب خالی از کتاب است، به سراغ مسئولان آنجا میرفت و ماجرا را از آنها جویا میشد. آن وقت یا پاسخ منطقی میشنید و نیازی به انتشار چنین عکسی نمیدید، یا قانع نمیشد و خبر شسته و رفتهای را در صفحه خود در شبکه اجتماعی منتشر میکرد. آن وقت شاید حتی نشریات، مجلات و روزنامهها را همراه خود میکرد و این موضوع تبدیل به سوژهای مهم میشد تا زودتر حل و فصل شود، اما بدون شک آن چیزی که رخ داده تنها از سر ناآگاهی یا شاید هم به دلیل گرفتن لایک و کامنت و بازدید باشد!
شایعهای که شایعه ساخت!
انتشار این شایعه اما، شایعات دیگری را نیز ساخت، مثلاً اینکه برخی قفسههای خالی از کتاب را به بدهی این مجموعه به ناشران ربط دادند! موضوعی که محمدحسن سعادتهندی، مدیر عامل باغ کتاب در رابطه با آن میگوید: «برخلاف شایعه مطرحشده، باغ کتاب به ناشران و مراکز پخش کتاب بدهی ندارد و به تازگی با آنها تسویه حساب شده است. در حال حاضر این مجموعه که بزرگترین مرکز کتاب کشور محسوب میشود، ارتباط خوبی با مجموعههای مرتبط با تأمین کتاب دارد و از چالشهایی که گاهی در مدیریتهای گذشته وجود داشت، عبور کردهاست.»
این مجموعه ۶۵ هزار مترمربعی در تمامی روزهای سال، میزبان مراجعهکنندگان خواهد بود، مراجعهکنندگانی که گفته میشود تعدادشان در هر روز به ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار نفر میرسد.