کد خبر: 1234347
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
گزارش اختصاصی خبرنگار «جوان» از سفر دو روزه سرپرست وزارت خارجه
نقاط مشترک ما آنقدر زیاد است که اگر بخواهیم دنبال نقاط اختلاف بگردیم باید از ذره‌بین استفاده کنیم. تاریخ چند دهه گذشته نشان داد عراق بعد از رفتن دیکتاتور از این سرزمین پاک در این عرصه جدی است و ایران و عراق دو شریک پایدار هستند و باقی  خواهند ماند
آزاده‌سادات عطار

جوان آنلاین: سرپرست وزارت امور خارجه در جریان سفر به بغداد و اقلیم کردستان عراق، ضمن قدردانی از همدردی مردم و چهره‌های عراقی به دنبال شهادت مقامات ارشد ایرانی، در دیدار‌های پی‌درپی و منسجم بر ادامه برنامه‌های مبتنی بر منافع مشترک دو کشور تأکید کرد؛ رویکردی که نشانه تداوم سیاست همسایگی است. 
علی باقری روز پنج‌شنبه در رأس هیئتی وارد عراق شد تا مأموریتی را که آیت‌الله رئیسی، رئیس‌جمهور شهید قرار بود در هشتم خردادماه در قالب سفری سه‌روزه اجرایی کند، عملاً به اجرا برساند. قرار است پس از انتخابات ریاست جمهوری و در فرصت مقتضی، رئیس‌جمهور جدید ایران با مقامات عراقی دیدار داشته باشد، از این رو، سفر اخیر باقری با توجه به درک مشترک مقامات دو کشور از مسائل فی‌مابین از جمله تهدیدات‌های امنیتی، حائز اهمیت است و این مورد به طور مصداقی در پیشبرد توافقنامه مشترک امنیتی میان دو کشور به عنوان روندی که تضمین‌کننده صلح و ثبات در مجاورت مرز‌های مشترک است، خود را نشان خواهد داد. رایزنی با مقامات عالی‌رتبه عراق درباره موضوعات دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه اوضاع جاری در غزه و به منظور قدردانی از دولت و ملت عراق به دلیل مشارکت و ابراز همدردی با دولت و ملت ایران در پی شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه شهید و همراهان‌شان، محور اصلی دیدار‌های متعدد سرپرست وزارت خارجه با چهره‌های عراقی بود و طرف عراقی نیز به نوبه خود یک بار دیگر مراتب همدردی خود را از شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه فقید ایران ابراز کرد. باقری در فرودگاه بغداد با استقبال محمدحسین بحرالعلوم، معاون وزیر امور خارجه عراق برنامه دیدار‌های خود را آغاز کرد و در نخستین گام با ادای احترام به شهدای مقاومت با حضور در محل شهادت سردار قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و همراهان آن‌ها ملاقات‌های روز پنج‌شنبه را کلید زد. 

 ایران متجاوز را سرجای خود می‌نشاند
باقری‌کنی با حضور در کنفرانس خبری پس از دیدار با «فؤاد حسین» همتای عراقی خود، از ایران و عراق به عنوان دو رکن ثبات منطقه یاد کرد. در این نشست، طرفین بر تداوم روابط تهران- بغداد با نگاهی مبتنی بر «منافع مشترک» دو ملت با «سرنوشت مشترک» تأکید کردند. باقری گفت: «نقاط مشترک ما آنقدر زیاد است که اگر بخواهیم دنبال نقاط اختلاف بگردیم باید از ذره‌بین استفاده کنیم. تاریخ چند دهه گذشته نشان داد عراق بعد از رفتن دیکتاتور از این سرزمین پاک در این عرصه جدی است و ایران و عراق دو شریک پایدار هستند و باقی  خواهند ماند.» 
باقری در ادامه با تأکید بر اینکه آنچه در غزه رخ می‌دهد، نسل‌کشی است، خاطرنشان کرد: «ایران مثل عراق بر این نکته تأکید دارد باید هر چه زودتر نسل‌کشی و جنایت جنگی صهیونیست‌ها در غزه پایان یابد و کمک‌رسانی به مردم غزه بدون قید و شرط ساری و جاری شود و در این مسیر همبستگی و همکاری کشور‌های منطقه و مسلمان می‌تواند کمک‌کننده باشد.» وی در هشداری صریح و با اشاره به عملیات وعده صادق گفت: «ممکن است صهیونیست‌ها خطای دیگری مرتکب شوند. ایران در مقابل نابخردی رژیم صهیونیستی قاطعانه پاسخ داد و از حق دفاع مشروع خود استفاده و متجاوز را تنبیه کرد و سر جای خود نشاند. ایران در عملیات وعده صادق ثابت کرد از همه ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خود برای ثبات، صلح و امنیت منطقه استفاده خواهد کرد و اجازه نخواهد داد حتی صهیونیست‌های متجاوز ذره‌ای به ثبات و امنیت منطقه خلل وارد کنند. امریکایی‌ها نمی‌توانند از یک طرف به صهیونیست‌ها پیشرفته‌ترین سلاح‌ها را بدهند و از یک طرف دیگر با چهره‌ای صلح‌دوستانه بخواهند ابتکار سیاسی را در دست خود بگیرند.»
پیش‌ازظهر پنج‌شنبه، عبداللطیف رشید، رئیس‌جمهور عراق دیگر مقام عالی رتبه این کشور بود که باقری کنی این بار در پشت در‌های بسته با او ملاقات داشت. بعدازظهر پنج‌شنبه هم فائق زیدان رئیس شورای عالی قضایی عراق و محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر این کشور با سرپرست وزارت خارجه ایران دیدار کردند. در جریان دیدار باقری با السودانی به ویژه دو طرف بر پیگیری کمیته‌های مشترک دو کشور و اجرای تفاهمات امضا شده در حوزه‌های انرژی امنیت، آموزش و حمل‌ونقل تأکید کردند. باقری گفت که ایران از تلاش‌های عراق برای اجرای پروژه راه توسعه حمایت می‌کند و آمادگی ایران برای مشارکت در این پروژه را اعلام کرد. علی باقری پس از ملاقات با قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، مواضع قاطع جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه را تشریح کرد. با توجه به سابقه حمایت گسترده ایران از دولت، مردم و ارتش عراق در دوره هجوم تروریست‌های داعشی، یکی از برجسته‌ترین نشست‌های روز پنج‌شنبه باقری رقم خورد.
 او با تأکید بر اینکه رژیم صهیونیستی همچنان عامل بی‌ثباتی در منطقه است، افزود: «سیاست خارجی که شهید رئیسی با میدانداری شهید امیرعبداللهیان دنبال کرد بر مبنای این نگاه بود. سیاست همسایگی در این چارچوب بود که کشور‌های منطقه باید به دنبال تنش‌زدایی بین خودشان باشند. هر چه دولت‌های منطقه با هم در نزدیکی باشند، جایی برای حضور بیگانگان ایجاد نخواهد شد.»

 لبنان، جهنم بدون بازگشت صهیونیست‌ها
 سرپرست وزارت خارجه در ادامه، با بیان اینکه برخی از تسری جنگ از غزه به جنوب لبنان ابراز نگرانی می‌کنند، خاطرنشان کرد: «صهیونیست‌ها خاطرات خوبی از لبنان ندارند. آغاز روند شکست‌های این رژیم از لبنان شروع شد. در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۶ شکست‌های غیرقابل‌باوری را متحمل شدند و اگر صهیونیست‌ها عقل داشته باشند خود را از چاله غزه به چاه لبنان نمی‌اندازند.» باقری گفت: «لبنان جهنم بدون بازگشت برای صهیونیست‌ها خواهد بود. اگر صهیونیست‌ها عقل داشته باشند مجدداً لبنان را نخواهند آزمود.» وی گفت: «صهیونیست‌ها یک بار خطا کرده و به سفارت ایران در دمشق حمله کردند که پاسخی گرفتند که هیچ‌گاه فکر این را نمی‌کردند. آن‌ها باید بپذیرند موازنه قدرت قبل و بعد از ۷ اکتبر متفاوت شده است.» باقری بیان کرد: «صهیونیست‌ها با کشتار مردم غزه می‌خواهند به شرایط قبل از ۷ اکتبر برگردند ولی نمی‌توانند.» وی همچنین به نسل‌کشی صهیونیست‌ها در غزه هم اشاره کرد و گفت: «ما با یک واقعیت مواجیهم که هم صهیونیست‌ها جنایت می‌کنند و هم امریکایی‌ها از جنایت حمایت می‌کنند. امریکایی‌ها می‌خواهند واسطه‌گری سیاسی کنند، اگر راست می‌گویند باید جلوی حمایت تسلیحاتی خود از رژیم اسرائیل را بگیرند.» باقری ادامه داد: «اختلاف امریکا با ما این است که سهمی را که برای ما قائلند، قبول نداریم و برنمی‌تابیم.» وی گفت: «تحریم‌های امریکا، مجازات به خاطر این است که ایران سهم تحمیلی امریکا را نمی‌پذیرد و به دنبال استیفای حقوق خود است.»


 شکل‌گیری قدرتی بی‌بدیل ناشی از پیوندی ناگسستنی 
در پی سفر اخیر نچیروان بارزانی، رئیس حکومت اقلیم کردستان عراق و هیئت همراه، فضای دوستانه‌تری در روابط طرفین شکل گرفته است. در دومین روز از سفر، باقری در اربیل با مسعود بازرانی، رئیس حزب دموکرات کردستان در دفتر نخست وزیری ملاقات کرد. مسرور بارزانی، نخست‌وزیر اقلیم کردستان دیگر مقام اقلیم بود که سرپرست وزارت خارجه با او ملاقات داشت. دو مقام با حضور در کنفرانس خبری، ضمن تأکید بر ثبات در منطقه، اتفاق‌نظر خود را درباره توسعه روابط دو طرف و بهبود روابط بازرگانی بین ایران و عراق و اقلیم کردستان و بهبود ثبات سیاسی در منطقه اعلام کردند. باقری با تشکر از همدردی مردم و دولت اقلیم در پی سانحه سقوط بالگرد رئیس‌جمهور گفت: «چنین انتظاری هم از برادران در اقلیم می‌رفت، چون مناسبات ما برادرانه است و ریشه در تاریخ دارد. ما به این اذعان داریم که این پیوند ناگسستنی یک قدرت بی‌بدیل در منطقه ایجاد کرده که ثبات بخش و آرامش بخش برای منطقه است.» سرپرست وزارت خارجه ادامه داد: «این قدرت قطعاً باعث طمع دشمنان خواهد بود و آن‌ها نمی‌خواهند ثبات و آرامش ما را در ایران، عراق و منطقه ببینند، ولی هوشیاری رهبران و مقامات عالی ایران و عراق و به ویژه دوستان و برادران در اقلیم اجازه نخواهد داد دشمنان هیچ‌گونه روزنه و فرصتی برای سوءاستفاده پیدا کنند.» وی گفت: «بر تحکیم پیوند‌ها و همکاری‌های دوجانبه به ویژه در بعد اقتصادی تأکید داریم. در این جلسه درباره برخی موانع موجود پیش روی توسعه همکاری‌ها گفتگو کردیم و برادرانه و همدلانه در پی رفع این موانع خواهیم بود.»
سرپرست وزارت خارجه همچنین پشت در‌های بسته با نچیروان بارزانی در مقر وی ملاقات داشت. او در ادامه، وارد سلیمانیه شد و مورد استقبال قباد طالبانی، معاون نخست وزیر منطقه کردستان و عضو حزب اتحادیه میهنی و محمودیان سرکنسول ایران در سلیمانیه قرار گرفت.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار