کد خبر: 1171862
تاریخ انتشار: ۲۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۱
روزنامه ایزوستیا چاپ روسیه در گزارشی با اشاره به واکنش قاطع تهران به موضع اخیر مسکو در قبال جزایر ایرانی، دیدگاه‌های تحلیلگران روس در این زمینه را منتشر کرده و از قول یکی از آنها نوشته است: جزایر ایرانی به مسکو ارتباط بسیار غیرمستقیمی دارد و مشخص نیست چگونه در بیانیه مشترک روسیه و شورای همکاری خلیج فارس درج شده است.
به گزارش جوان آنلاین به نقل از ایرنا، روزنامه ایزوستیا چاپ روسیه در گزارشی با اشاره به واکنش قاطع تهران به موضع اخیر مسکو در قبال جزایر ایرانی، دیدگاه‌های تحلیلگران روس در این زمینه را منتشر کرده و از قول یکی از آنها نوشته است: جزایر ایرانی به مسکو ارتباط بسیار غیرمستقیمی دارد و مشخص نیست چگونه در بیانیه مشترک روسیه و شورای همکاری خلیج فارس درج شده است.

احتمال صدور بیانیه رسمی از سوی روسیه
این روزنامه روس در این گزارش از قول واسیلی استانین گولونیا، پژوهشگر بخش خاورمیانه و پساشوروی انستیتو اطلاعات علمی درباره علوم اجتماعی روسیه نوشت:‌ روسیه در وضعیت مشابه با وضعیت چین ( به خاطر بیانیه ای در خصوص جزایر ایرانی ) در سال ۲۰۲۲ قرار گرفت. در آن زمان سفیر چین به وزارت امور خارجه ایران فراخوانده شد و معاون نخست وزیر چین برای توضیح عازم تهران شد.
این کارشناس سیاسی گفت: ایرانی ها با احضار سفیر روسیه، ابراز نارضایتی کردند، طرف روسی هم مد نظر قرار داد، به مرکز گزارش داد و می کوشد مسأله را حل کند. به احتمال زیاد ممکن است بیانیه ای از سوی شخصیت های رسمی اعلام شود.
این پژوهشگر روس معتقد است: این رویداد در سطح دیپلماتیک در حوزه روابط بین دو کشور پایان خواهد یافت.
این کارشناس گفت: با علم به سبک رفتار روسیه در روابط بین الملل و سبک رفتار ایران در روابط بین الملل معتقدم که به احتمال زیاد، این موضوع در کوتاه ترین زمان پایان خواهد یافت.

اهمیت تمامیت ارضی برای ایران
فرهاد ابراهیموف کارشناس باشگاه بین المللی مباحثه ای «والدای» نیز به روزنامه ایزوستیا گفت: فکر می کنم که مشکل پدید آمده روابط روسیه و ایران را دشوار نخواهد کرد. هرچند که ایرانی ها بسیار موشکافانه و دقیق نسبت به مسأله تمامیت ارضی خود برخورد می کنند، بخاطر اینکه این حوزه برای تهران به دلایل زیاد، از دلایل سیاسی گرفته تا ملاحظات دیگر، فوق العاده مهم است.
ابراهیموف گفت: در هر حال مشکل پدید آمده را به سرعت حل و فصل خواهند کرد، تفاهم بین طرفین وجود دارد، دیپلمات های دو کشور هم اکنون دارند روی این کار می کنند تا اختلاف نظرها را کم کنند.

معلوم نیست موضوع جزایر چگونه به بیانیه پایانی راه یافته است
این روزنامه روس در ادامه از قول آندری اُنتیکوف شرق شناس روس نوشت: مشخص نیست که موضوع جزایر در خلیج فارس چگونه به بیانیه پایانی گفت وگوی راهبردی روسیه و شورای همکاری خلیج فارس راه یافته است، چرا که ربط بسیار غیرمستقیمی به مسکو دارد.
اُنتیکوف در گفت و گو با روزنامه ایزوستیا در عین حال مدعی شد: در متن بیانیه هیچ چیز غیر طبیعی گفته نشده است که بتواند به نحوی ایران را آزرده خاطر کند (؟!)
این شرق شناس روس معتقد است: تیره شدن روابط بین دو کشور را تنها در صورتی می توان متصور شد که تهران بخواهد سیاست خود را اساسا تغییر بدهد، کاملا از مسکو و پکن روی گردان شود و نزدیک شدن به آمریکایی ها را آغاز کند اما هیچ گونه نشانه ای از این گونه پیشرفت در اوضاع وجود ندارد.

به احتمال زیاد، اشتباه رخ داده است
دانیلا کریلوف، پژوهشگر بخش خاورمیانه و پساشوروی انستیتو اطلاعات علمی درباره علوم اجتماعی آکادمی علوم روسیه نیز در این باره گفت: اطمینان دارم که در درگیری دیپلماتیک کنونی در خصوص این موضوع که این مناطق در تنگه هرمز به چه کسی تعلق دارند، از سوی دیپلمات های روسیه هیچ اقدام تحریک آمیزی انجام نگرفته است.
کریلوف خاطرنشان کرد: در اینجا به احتمال زیاد به نوعی اشتباه رخ داده است. به شدت تردید دارم که هدف دیپلمات ها آسیب زدن به روابط مسکو و تهران بوده باشد.
این کارشناس یادآور شد: همکاری با روسیه برای ایران نفع دارد، همان طور که همکاری با ایران برای روسیه نفع دارد.
این پژوهشگر روس معتقد است که دو کشور می توانند وقفه کوتاهی داشته باشند و بعدا در فضایی سازنده، دستیابی آنها به توافق ساده تر خواهد بود.
کریلوف خاطرنشان کرد: ایران در موضوع جزایر نشان داد که حتی اگر کشورهایی که شرکای راهبردی ایران محسوب می شوند اجازه اقدامات یا اظهاراتی را به خود بدهند که با موضع ایران اختلاف دارد، تهران می تواند سخت واکنش نشان دهد.

در پی ششمین نشست وزیران خارجه کشورهای همکاری خلیج فارس و روسیه تحت عنوان گفت‌وگوی راهبری بین مسکو و این کشورها در روز دوشنبه ۱۹ تیرماه، بیانیه مشترکی صادر شد که ۶ کشور عربی و روسیه در آن با اشاره به ادعای امارات درباره حاکمیت جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از آنچه تلاش‌های امارات برای حل این مسأله از طریق مذاکرات دوجانبه با ایران یا دادگاه بین المللی عنوان شد، اعلام حمایت کردند.

این موضوع اعتراض رسمی جمهوری اسلامی ایران به مسکو را در پی داشت و علاوه بر موضع‌گیری صریح وزیر امور خارجه و برخی مقامات، سفیر روسیه در تهران احضار و مراتب اعتراض کشورمان به مطالب مندرج در بیانیه مذکور به وی ابلاغ شد.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر دوشنبه با بیان اینکه درباره تمامیت ارضی ایران هیچ تعارفی نداریم، گفت: توضیحات مقامات روسیه را کافی ندانسته و تکرار این رویه را بر نمی‌تابیم.
حسین امیرعبداللهیان در نشست مشترک خبری با سید بدر بن حمد البوسعیدی وزیر خارجه عمان افزود: اخیرا بندی در یکی از بیانیه‌های شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران در خصوص جزایر سه گانه گنجانده شد، اما نشان دادیم که در خصوص تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران با هیچ طرفی تعارف نداریم.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در پی احضار سفیر روسیه به وزارت امور خارجه توضیحاتی از سوی مقامات روسیه داشتیم، ولی آن را کافی نمی‌دانیم و تکرار این رویه را از سوی روسیه یا هر طرفی در خصوص تمامیت ارضی ایران بر نمی‌تابیم.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار