کد خبر: 1156252
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۲۰
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه دلارزدایی یکی از سیاست‌های مهم بوده که نسبت به آن حساس هستیم، گفت: از ابتدای سال تا به امروز بالغ بر ۱۱‌میلیاردو۸۴۰‌میلیون دلار ارز تخصیص یافته که ۶‌میلیاردو۷۳۸‌میلیون دلار آن تأمین و به حساب افراد واریز شده است.

طبق گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد آسیب‌شناسی سازوکار تأمین و تخصیص نیاز‌های ارزی واحد‌های تولیدی کشور به تشریح اقدامات بانک مرکزی در این خصوص پرداخت و گفت: امسال در ۵/۱ ماه گذشته از ۱۱‌میلیاردو۸۴۰‌میلیون دلار تخصیص‌یافته ۶‌میلیاردو۷۳۸‌میلیون دلار تأمین و به حساب افراد ریخته شده است، در حالی که در سال گذشته در همین بازه ۱۰‌میلیاردو ۷۳۴‌میلیون دلار ارز تخصیص و ۵‌میلیارد دلار تأمین ارز صورت گرفته بود، لذا امسال یک‌میلیاردو۷۰۰‌میلیون دلار بیشتر از سال قبل، تأمین ارز صورت گرفته است.
تشکیل کمیته تخصیص و تأمین ارز در بانک مرکزی
رئیس کل بانک مرکزی افزود: در خصوص ارز در جلسه قبلی که خدمت شما رسیدم قول‌هایی دادم که اقدامات ویژه‌ای صورت گیرد. اولین مسئله اسکناس ارز بود که اکنون کلاً فروش ارز در صرافی‌ها به صورت اسکناس متوقف و منوط به ایجاد یک حساب ارزی در بانک‌ها شده است، بنابراین هر فردی که از صرافی بخواهد ارز خریداری کند، باید یک حساب ارزی باز کند و ارز خریداری‌شده به حساب بانکی وی واریز‌شود.
وی در ادامه در خصوص تأمین ارز واردات گفت: از لحاظ تأمین ارز تا به حال تلاش کرده‌ایم نیاز‌های ارزی کشور تأمین شود. این ارز باید توسط صرافی‌ها و بانک‌ها تأمین شود که با کمی تأخیر انجام می‌شود که به دنبال حل این مشکل هستیم. فرزین تصریح کرد: در بانک مرکزی کمیته تخصیص و تأمین ارز را تشکیل دادیم و در آن برآورد کردیم که منابع ارزی مورد نیاز برای هر بخش و هر دستگاه چقدر است و تعهد بانک مرکزی نیز در قبال دستگاه‌ها مشخص است. اکنون دقیقاً مشخص است که وزارت صنعت، معدن و تجارت چقدر می‌تواند تا پایان سال ثبت سفارش کند و تعهد ارزی بانک مرکزی به آن چقدر است. همچنین به دنبال این هستیم که در هر فصل تعهد بانک مرکزی به هر کدام از دستگاه‌ها برای تأمین ارز مشخص شود تا هیچ کس بیشتر از میزان تعیین‌شده ثبت سفارش نکند.
کاهش ثبت سفارش‌های غیرواقعی با الزام به مسدودسازی ریالی
فرزین در خصوص الزام مسدود‌سازی ریالی برای ثبت سفارش ارزی گفت: از آنجا که برخی افراد بدون نیاز ارزی نسبت به ثبت سفارش اقدام می‌کردند، ما الزام کردیم ۵ درصد ریالی منابع را نزد بانک مرکزی مسدود کنند تا واقعی بودن نیاز آن‌ها مشخص شود و میزان ثبت سفارش‌های غیرواقعی کاهش پیدا کند. وی ادامه داد: اخیراً کمیته‌ای در بانک مرکزی تشکیل شده است تا به بررسی تخلفات پولی و ارزی بپردازد. ما در این حوزه سه تخلف داریم؛ اول صادرکنندگانی که رفع تعهد نکرده‌اند، یعنی ارز خود را نیاورده‌اند، دوم کسانی که در سامانه نیما معامله غیرشفاف داشتند و سوم افرادی که در بازار غیررسمی ارز خریداری کرده‌اند که این کار مساوی با قاچاق محسوب می‌شود و شرکت‌هایی که این کار را انجام می‌دهند، مشمول قانون پولشویی خواهند شد. فرزین تأکید کرد: اگر این تخلفات ثابت شود، حساب ریالی و ارزی آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد و نسبت به آن‌ها تصمیم‌گیری می‌شود و قوه قضائیه نیز برای جلوگیری از تخلفات بیشتر با بانک مرکزی همراهی می‌کند.
رئیس شورای پول و اعتبار در ادامه اظهار کرد: در گزارش‌هایی که ارائه شد، به وضوح مشهود است ارز تخصیص‌یافته و تأمین‌شده در مقایسه با سال گذشته افزایش داشته است، خصوصاً در کالا‌های اساسی و در حوزه دارو نیز این روند وجود دارد. به عنوان مثال تعهد ماهانه در حوزه دارو ۳۰۰‌میلیون دلار بوده که تا ۱۷اردیبهشت ماه ۴۷۰‌میلیون دلار تخصیص یافته است، هر چند بین تأمین و تخصیص فاصله‌ای وجود دارد که دلیل آن تأمین ارز از طریق تراستی‌هاست که حل خواهد شد.
برگزاری اجلاس ACU به تحقق دلارزدایی کمک می‌کند
رئیس کل بانک مرکزی افزود: دلارزدایی یکی از سیاست‌های مهم بوده که نسبت به آن حساس هستیم. در همین راستا اجلاس ACU با حضور ۹کشور عضو و همچنین دعوت از رؤسای بانک مرکزی چند کشور منطقه و حوزه آسیاپاسیفیک به زودی برگزار خواهد شد که به تحقق این امر کمک می‌کند. در واقع معامله پایاپای و نه با دلار، ایجاد پیمان پولی دوجانبه که با چند کشور در حال نهایی شدن است و پیمان پولی چندجانبه، سه محور اصلی اجلاس بین‌المللی یاد شده است که به تحقق دلارزدایی کمک می‌کند.
نرخ تورم کاهش خواهد یافت
رئیس کل بانک مرکزی افزود: متأسفانه برخی در فضای مجازی به گونه‌ای در رابطه با تورم صحبت می‌کنند که گویا قرار است این روند افزایش یابد. اعداد و ارقام این موضوع را تأیید نمی‌کنند، زیرا منابع ارزی و کنترل نقدینگی وضعیت خوبی دارد. باید یادآور شد تورم TPI به ۹/۱ درصد کاهش یافته و با این وضعیت نرخ تورم نیز کاهش خواهد یافت و در این راستا از سیاست‌های پولی، مالی و ارزی استفاده خواهیم کرد، خصوصاً اگر مدیریت ارز به شدت اجرایی شود، نرخ تورم کاهش خوبی خواهد یافت.
فرزین در پایان بیان کرد: بسته‌هایی برای مهار تورم و تحقق نرخ رشد و مدیریت نرخ ارز از سوی دولت تدوین شده است. در هر دو بسته تلاش خواهیم کرد به گونه‌ای حرکت کنیم که تورم مهار شود و رشد تولید آسیب نبیند. این موضوع بسیار سخت است، اما دولت مصمم است وعده‌های خود را در این حوزه محقق و فرمایشات رهبر معظم انقلاب را اجرایی کند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار