سرویس ایران جوان آنلاین: عشایر استانهای مختلف کشور از جمله فارس، لرستان، چهارمحال بختیاری، کهکیلویه وبویراحمد و خراسانشمالی، همواره به عنوان یکی از مهمترین تولید کنندگان گوشت و لبنیات محصولات کشاورزی و صنایع دستی نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند. با این حال وجود برخی از مشکلات از قبیل نبود حمایتهای لازم از دامداری و دامپروری عشایر موجب شده تا اینروزها آنها در زمینه تولید گوشت قرمز با مشکلات بسیاری دست وپنجه نرم کنند، که به عنوان نمونه میتوان به مرگ ومیر دامهای آنها در جریان زایمان و بعد از آن بر اثر بیماری و بروز برخی از حوادث و فروش زودهنگام برهها برای تأمین مخارج اشاره کرد. مشکلاتی که با رفع آنها میتوان در تأمین دام مورد نیاز کشور به خودکفایی رسید. بر همین اساس جانشین رئیس بسیج عشایر کشور اعلام کرده: «بزودی طرحی را با عنوان افزایش بهرهوری دام عشایر در تمامی استانها اجرایی میکنیم.»
آمارها نشان میدهد با وجود تمام مشکلاتی که در حال حاضر موجب شده تا جامعه عشایری نتواند بهره کاملی از تولیدات خود ببرد، با این حال حدود ۳۵ درصد صنایع دستی و ۲۸ درصد دام کشور توسط عشایر مختلف کشور از جمله فارس، لرستان، چهارمحال بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد و خراسانشمالی تولید میشود. مسئول سازمان بسیج عشایر کشور با اشاره به نقش عشایر کشور در تولید ۲۸ درصد دام مورد نیاز میگوید: «اگر از جامعه عشایری حمایت بشود، تولیدات عشایری به چهار برابر خواهد رسید و عملاً میتوانیم از واردات انواع دام به کشور خودکفا شویم.» سردار نصرتاللهسیف با اشاره به نقش عشایر در ارزآوری ناشی از صادرات تولیدات آنها میافزاید: «سالانه ۵۰۰ میلیون دلار سهم تولیدات عشایری در ارزآوری به کشور است که از این میزان ۲۵۹ میلیون دلار در زمینه صادرات صنایع دستی است.» در حالی که نیمی از این رقم به صورت صادرات سنتی و چمدانی انجام میشود که درآمد آن برای کشور اندک است، اما اگر درست برنامهریزی شود، میتوان به صورت حرفهای سالانه ۲ میلیارد دلار صادرات صنایع دستی برای کشور انجام داد که ۳۵ درصد از این رقم از جامعه عشایر تأمین میشود.
طرح ویژه بسیچ عشایر برای رونق تولید گوشت
بررسیها نشان میدهد، نیاز سالانه کشور به گوشت قرمز ۹۰۰ هزار تن است، که حدود یک چهارم این مقدار یعنی حدود ۲۵۰ هزار تن در جامعه عشایری تولید میشود. این در حالی است که هر سال حدود ۱۵۰ هزار تن گوشت قرمز وارد میشود که اگر حمایتهای مؤثر از عشایر صورت بگیرد، میتوانند ۱۵۰ هزار تن دیگر گوشت تولید کنند و کشور را به خودکفایی در گوشت قرمز برسانند. رئیس سازمان بسیج عشایری کشور با اشاره به یکی از مهمترین مشکلات پیشروی عشایر میگوید: «در حال حاضر حدود ۴۰ درصد تولید دام یا تلف شده، یا سقط جنین میکند یا در معرض تولید و آبستن قرار نمیگیرند که باید با کارشناسان دامپزشکی از تولید در جامعه عشایر حمایت شود یا اگر دامدار عشایر به خاطر نیاز مالی مجبور میشود برهها را در وزن ۲۷ کیلو عرضه کند، اما اگر حمایت شوند میتوانند وزن برهها را به ۳۵ تا ۴۰ کیلوگرم افزایش دهند.» سردار سیف میافزاید: «اگر بتوان در کنار دامداری عشایر امتیاز دامپروری و نگهداری دام در فضای بسته را هم بدهیم و مرتع به صورت نوبتی در اختیار دامها قرار گیرد، میتوان تولید گوشت در جامعه عشایری را به راحتی دو برابر کرد.»
ظرفیت بالای گردشگری عشایر
تنوع در تولیدات دام وطیور، کشاورزی و تولیدات صنایع دستی در کنار طبیعت زیبا وبکر و انواع غذاهای سنتی از جمله ظرفیتهایی است که میتواند به رونق هرچه بیشتر زندگی و کسب و کار عشایر کمک زیادی کند. رئیس سازمان بسیج عشایری با تأیید این مهم میگوید: «زندگی در مناطق عشایری بسیار متنوع و زیباست که هم میتوان گردشگران داخلی و هم گردشگران خارجی را برای دیدار از مناطق عشایری و آشنایی با آداب و رسوم تولیدات و کارهای عشایر استفاده کرد که این کار باعث نشاط گردشگران و نیز ایجاد درآمد و بازار برای محصولات عشایری میشود.» سیف به تنوع خوراک و پوشاک در جامعه عشایری اشاره کرده و میافزاید: «جامعه عشایری تقریباً ۱۰۰درصد نیاز خود را تأمین میکند و اگر کسی بخواهد الگوی عملی اقتصاد مقاومتی و زندگی سالم را داشته باشد، کافی است یک ماه در جمع عشایر زندگی کند.»