نویسنده: شیوا نوروزی
صدور مجوز لباس اسلامي بانوان بسکتباليست خبري خوشحالکننده براي بسکتبال و ورزش ايران است، خبري که اميدواريم به جاي استفادههاي سياسي - انتخاباتي به پيشرفت روزافزون بسکتبال بانوان کشورمان منجر شود و بيمهريها به ورزش زنان پايان يابد. سالهاست که جاي خالي دختران بسکتباليست مسلمان ايراني در عرصه بينالمللي احساس ميشد و سالها بود که حرف از تأييد پوشش اسلامي زده ميشد، اما فدراسيون جهاني بسکتبال برخلاف ساير فدراسيونهاي جهاني در مقابل اين خواسته بحق بانوان مسلمان مقاومت ميکرد، اما در نهايت با پيگيريهاي ايران و برگزاري يک ديدار نمادين ولي مهم، سران فيبا سرانجام مجبور به عقبنشيني از مواضع گذشته خود شدند.
موافقت فيبا با استفاده بانوان از پوشش سر خبري خوشحالکننده است که سالها منتظر شنيدن آن بوديم. طي اين سالها که دختران ايراني به جرم پايبندي به ارزشهاي ديني خود اجازه حضور در ميادين بينالمللي را نداشتند تنها به اين اميد دست از بسکتبال نکشيدند که روزي سران فيبا دست از نگاههاي تبعيضآميز خود بکشند. خوشبختانه روزهاي گوشهنشيني بسکتباليستهاي مستعدمان به پايان رسيده و از ابتداي ماه اکتبر به بعد ديگر هيچ منعي براي اعزامهاي بينالمللي آنها وجود نخواهد داشت. در حالي که برخيها تصور ميکنند گرفتن نظر مثبت فدراسيون جهاني پايان کار است، ولي بهتر است هرچه زودتر دست از اين تصورات اشتباه و مهلک برداريم، چراکه تأييد پوشش اسلامي در واقع آغاز راه محسوب ميشود. سران فيبا سالها تلاش کردند حجاب اسلامي را مانعي بر سر راه بسکتبال جلوه دهند، اما پيگيري برخي کشورهاي مسلمان و ايران و برگزاري ديدار نمادين در تهران آنها را وادار به پذيرش پوشش بانوان مسلمان کرد. بايد ششدانگ حواسمان به اين موضوع باشد، حالا که آنها از موضع خود کوتاه آمدهاند منتظر حضور دختران محجبه در آوردگاههاي مختلف هستند تا هم عملکردشان را زير ذرهبين داشته باشند و هم در صورت امکان به لباس تأييد شده، ايراد بگيرند. دقيقاً به همين دليل است که نبايد همه چيز را تمام شده انگاشت.
برنامهريزي و نگاه حرفهاي حلقههاي گمشده ورزش بانوان ايران است که شامل اغلب رشتهها ميشود. با توجه به اينکه بسکتبال کشورمان در بخش بانوان تجربهاي از حضور در رقابتهاي برونمرزي ندارد بايد با برنامهريزي و بهره گرفتن از دانش مربيان خارجي اين خلأ را پر کرد. اگرچه در به کارگيري مربيان خارجي نيز با محدوديتهايي مواجه هستيم، ولي با اين حال از ميان گزينههاي موجود بايد بهترينها را انتخاب کرد تا تواناييهاي دختران بسکتباليستمان هرچه زودتر به عرصه نمايش درآيد. بهرغم اينکه تعلل فدراسيون جهاني در پذيرش حق بانوان مسلمان فرصتهاي زيادي را از مليپوشان کشورمان گرفته است، اما ديگر بهانهاي براي درجا زدن، عقب بودن از بسکتبال روز دنيا، بيتفاوتي به بانوان اين رشته و اعزام نشدن به رقابتهاي برونمرزي وجود ندارد. همانطور که اشاره شد کوتاه آمدن فيبا بار مسئوليت ورزش ايران را سنگينتر از قبل کرده است. کمتوجهي به ورزش بانوان همواره يکي از انتقادهاي ورزشکاران زن کشورمان بوده است.
با اينکه در ساير رشتهها پوشش اسلامي سالها قبل به تأييد جهاني رسيده و محدوديتي براي حضور در رقابتهاي خارجي وجود ندارد، ولي با اين وجود عدم رسيدگي و بيبرنامگي ورزشکاران زن ايراني را از رسيدن به جايگاه واقعيشان بازداشته است. تنها چند فدراسيون هستند که براي ارتقا بانوان مليپوش خود برنامه دارند و تبعيض جنسيتي را مدنظر قرار نميدهند. تکواندو بهترين نمونهاي است که ميتوان به آن اشاره کرد، تکواندويي که نتيجه ارزش قائل شدن بهبانوان را در المپيک ريو گرفت و اولين مدال تاريخ ورزش بانوان ايران به نام اين رشته ثبت شد. در حالي که رشتههايي چون فوتبال، فوتسال، تيراندازي و کاراته از بيتوجهي، کمبود بودجه، نبود امکانات کافي و تبعيض به شدت رنج ميبرند و صداي اعتراضشان را نيز کسي نميشنود. در شرايطي که با اندکي توجه و تغيير نگرش ميتوان اعتلاي ورزش بانوان را در کوتاهترين زمان ممکن مشاهده کرد. ورزشکاران زن ايراني پس از انقلاب اسلامي با حجاب اسلامي در تورنمنتهاي معتبر حضوري فعال داشته و همواره خار چشم دشمنان و بيگانگان بودهاند. اگر هنوز درخشش بانوان ايران در اين عرصه يکي از دغدغههاي مسئولان ارشد ورزش به شمار ميرود دختران بسکتباليست همچون سايرين منتظر نگاه ويژه آنها و هموارشدن مسير پيشرفت هستند.