
به گزارش ايرنا، علي شمخاني در مصاحبه با روزنامه لوموند و در پاسخ به اين سوال كه پس از حمله امريكا به سوريه در روز هفتم آوريل، آيا ايران هراسي ندارد كه ارتش امريكا در منطقه خاورميانه فعالتر از قبل شود، اظهاركرد: از جمله دلايل پيروزي دونالد ترامپ رئيسجمهوري امريكا در انتخابات اين كشور، انتقاد او از جنگهايي بود كه ايالات متحده در گذشته در افغانستان و عراق به راه انداخت، جنگهايي كه هزينه زيادي بر دوش اين كشور گذاشت.
وي ادامه داد: امروز متحدان منطقهاي امريكا بدشان نميآيد اين كشور همچنان در باتلاق فرو رود. حال بايد ديد كه آيا آنها خطاهاي گذشته خود را تكرار ميكنند يا خير. علاوه براين امريكا و متحدانشان شش سال است كه در سوريه فعال هستند.
ايران قرباني سلاحهاي شيميايي غربي
نماينده رهبر معظم انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي همچنين در پاسخ به سؤالي در خصوص استفاده از تسليحات شيميايي در خانشيخون پاسخ داد: من خود شاهد بودم كه در جبهه جنگ ايران و عراق عليه رزمندگان و شهروندان ايراني، حمله شيميايي انجام شد. كشورهاي اروپايي چنين سلاحهايي را به عراق دادند و از طرفي هرگز مسئوليت خود را در اين زمينه به رسميت نشناختند. ما معتقديم كه توليدِ چنين سلاحهايي، نگهداري و استفاده از آنها، گناهي نابخشودني است، فرقي ندارد كه كدام بازيگر صحنه جنگ آن را استفاده كرده باشد يا ميزان آن چقدر باشد. وي افزود: با اين حال، ما معتقديم كه دولت دمشق چنين حملهاي را در خان شيخون انجام نداده است. ما خواستار هيئت حقيقتياب مستقل هستيم. در عين حال، ما حمله امريكا را كه به اين بهانه در گرفت محكوم ميكنيم، ايالات متحده، نميتواند همزمان شاكي، قاضي و مجري حكم باشد. دبير شوراي عالي امنيت ملي سپس ادامه داد: هر دو طرف درگير به استفاده از سلاحهاي شيميايي در اين جنگ، متهم شدهاند. دولت سوريه انبار سلاحهاي شيميايي خود را در سال 2013 تحويل داد و تحقيقات «سازمان منع سلاحهاي شيميايي» نيز آن را تأييد كرد.
مداخلات خارجي تأثيري بر قدرت اسد ندارد
وي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار روزنامه لوموند كه پرسيد امروز روابط امريكا و روسيه به پايينترين حد خود رسيده است. آيا اين در جهت منافع ايران است، يادآور شد: روابط ما با روسيه مستقل از وجود يا فقدان ارتباطات ميان آنها و ايالات متحده است. ما با روسيه در درياي خزر هم مرز و همسايه هستيم، ما حتي از پيش از انقلاب با اين كشور روابط خوبي داشتهايم.
نماينده رهبر معظم انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي ادامه داد: امروز هم با اين كشور در زمينههاي اقتصادي، هستهاي و گردشگري همكاري داريم. همكاريهاي ما با اين كشور تا زمان حضور و فعاليت جنبشهاي تروريستي -كه از برخي كشورهاي منطقه الهام گرفتهاند- بيشتر هم خواهد شد.
شمخاني در پاسخ به سوالي ديگر در خصوص سوريه، اظهار كرد: مداخلات خارجي تأثيري بر قدرت بشار اسد در سوريه ندارد. اكثريت مردم سوريه از او حمايت ميكنند و سرنوشت مردم اين كشور در دست خود آنان است.
شمخاني در پاسخ به سوال خبرنگار لوموند كه پرسيد، بشار اسد تأييد كرده كه ميخواهد كل خاك كشور را پس بگيرد، گفت: او ميخواهد با تروريسم بجنگد. داعش، جبهه النصره و متحدانش، بخشي از خاك سوريه را در كنترل دارند. حتي اگر يك روستا در دست آنها باشد قابل پذيرش نيست. تروريستها وقتي براي مذاكره به آستانه آمدند كه در حلب شكست قطعي خوردند. بدون قدرت داشتن روي زمين كه مذاكره ممكن نيست.
اشتباه راهبردي تروريستها
وي در ادامه به اين سوال كه آيا همچنان مخالفان مسلح را كه در آستانه مذاكره ميكند «تروريست» ميناميد، پاسخ داد: ببينيد، قبل و بعد از آزادي حلب موضوع فرق ميكند. آنها زماني عقب نشستند كه متقاعد شدند شكست خوردهاند. اگر از جنگ دست بكشند، اگر ارسال سلاح توسط دولتهاي خارجي به آنها متوقف شود، اگر آنها پيوندهاي خود را با القاعده متوقف كنند، و خواستههاي خود را يك چارچوب سياسي مطرح كنند، در اين صورت ما آنان را تروريست نميدانيم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي اضافه كرد: درباره ايالات متحده و كشورهاي غربي نيز موضوع به همين ترتيب است. حدود دو سال پيش، نخستين شرط آنان در مذاكرات اين بود كه بشار اسد بايد از قدرت كنار بكشد. اين اشتباهي راهبردي بود و آنان نيز اين شرط را كنار گذاشتند.
شمخاني در پاسخ به سؤالي در خصوص انتقال ساكنان چهار شهر شيعه و سني كه در محاصره شورشيان و دولت بودند، نيز گفت: سالها بود كه ما ميخواستيم مردمان تحت محاصره در اين شهرها را نجات دهيم. روز 15 آوريل، هنگام يكي از اين انتقالها نيز اتفاق ناخوشايندي افتاد، يك حمله تروريستي رخ داد كه حدود 120 نفر را كشتند. اين انتقال البته تفكيك سرزميني و آمايش جمعيتي نيست، بلكه راهحلي موقتي است و فكر نميكنم در مناطق ديگر قابل انجام باشد.
ترامپ درك صحيحي از روابط بينالملل ندارد
دبير شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به اين سوال كه بخشهايي از دولت ايران از انتخاب آقاي ترامپ به رياستجمهوري استقبال كردند. آنها بر اين باور بودند كه با شخصي كه بازرگان و اهل بده و بستان است ميتوان كار كرد. هنوز هم چنين صداهايي در ايران وجود دارد، پاسخ داد: رئيسجمهور كنوني امريكا همه امور را با منطق اقتصادي ميفهمد و درك صحيحي از روابط بينالملل ندارد. طي اين مدت، كارهاي او و حرفهايش نيز مدام متناقض بوده است. در زمينه مسائل خاورميانه نه ما قصدي براي مذاكره با امريكا داريم نه تمايل و ضرورتي ميبينيم. اما در پي تنش نيز نيستيم چون آن را به زيان ثبات در منطقه ميدانيم.
شمخاني در پاسخ به اين سوال كه دولت ترامپ اعلام كرد كه به موضوع توافق هستهاي ايران باز نخواهد گشت. آيا نگران نيستيد كه او با وضع تحريمهاي تازه و مأيوسكردن سرمايهگذاران خارجي، از تأثيرات اين توافق بكاهد، گفت: ايران با پيگيري دستور حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب، نوعي «اقتصاد مقاومتي» را طراحي كرده است كه مبتني بر داشتههاي داخلي است. وي اضافه كرد: ما آگاهيم كه ايالات متحده در حال پيش بردن جنگي اقتصادي عليه ايران است. اما امروز آنها در مقابل شرايط تازهاي قرار گرفتهاند: اروپاييها ديگر علاقهاي به همراهي با امريكاييها ندارند.