کد خبر: 641335
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۲
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد :
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد با اشاره به طرح نظارت نوروزي بر اصناف، گفت: در جريان اجراي طرح يك‌ هزار و 170 پرونده تخلف تشكيل و منجر به مجازات نقدي متخلفان به ارزش هفت میلیارد و 550 میلیون ریال شد.

مسعود زارع ‌در اين باره اظهار داشت: طرح نظارت بر فعالیت اصناف استان یزد از دهم اسفندماه آغاز شد و تا 15 فروردین ماه ادامه داشت به نحوی که در این مدت 21 هزار و 600 مورد بازرسی از بازار استان انجام شد که منجر به تشکیل يك‌هزار و 170 پرونده تخلف و جریمه متخلفان به ارزش 7 میلیارد و 550 میلیون ریال شد.

وي بیشترین تخلفات انجام شده در این ایام را گران‌فروشی و عدم نصب اتیکت قیمت کالا اعلام و تاكيد كرد:  کلیه واحدهای صنفی موظف هستند که قیمت کالا را روی آن درج کنند و عدم درج قیمت کالا، تخلف محسوب می‌شود و قابل پیگرد است.

زارع اعلام کرد: بیشترین تخلفات اتفاق افتاده در بازار شب عید به ترتیب مربوط به فروشندگان مواد غذایی و میوه و تره بار بوده است به طوری که به عنوان نمونه در مورد شکایات مربوط به فروش شیرینی و آجیل در اين مدت 174 پرونده تشکیل شد که ارزش ریالی میزان جریمه متخلفان اين بخش 670 میلیون ریال بود.

وی افزود: در حوزه مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم مرغ هم 104 پرونده در این ایام تشکیل شد و متخلفان به پرداخت 120 میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شدند.

اين مقام مسئول با اشاره به شكايات بسياري از شهورندان در مورد عرضه پوشاك، عنوان كرد: در زمینه پوشاک نیز با تشکیل تیم خاص و گشت‌های مشترک بازرسی، از واحدهای عرضه پوشاک بازديد انجام شد و در نهایت 132 پرونده به ارزش ریالی 870 میلیون ریال تشکیل شد.

وی همچنين اظهار داشت: با توجه به افزایش مصرف شوینده‌ها برای خانه تکانی شب عيد، نظارت در اين بخش نيز مورد توجه بود به طوري كه 12 پرونده تخلف ناشی از گران‌فروشی و درج نکردن قیمت در واحدهای صنفی مواد شوینده استان تشکیل و به جریمه 56 میلیون ریالی متخلفان منجر شد.

زارع گفت: قبل از اجراي طرح نوروزي، هماهنگی لازم با اتحادیه‌های صنفی به خصوص اتحادیه‌های فعال و پرکار در آستانه نوروز برای نظارت بهتر بر بازار انجام و دستور العمل‌های طرح نظارتی و نرخ نامه کالا و خدمات به آنها ابلاغ شده بود.

زارع خاطرنشان كرد: حتی این ابلاغیه‌ها در بین مسافران نیز توزیع شده بود تا آنها نیز از حقوق خود مطلع باشند و در صورت مشاهده تخلف بتوانند موارد را گزارش کنند.

وی بیان كرد: کشیک نوروزی سامانه 124 نیز به صورت فعال از ساعت 7:00 صبح تا 8:00 شب آماده رسیدگی به شکایات مردمی ‌‌بود و این شکایات در مدت 24 ساعت و براساس اولویت، بررسی و رسیدگی می‌شدند و بازرسان تعزیرات حکومتی و اتحادیه‌های صنفی و اتاق اصناف نیز در این مورد همکاری لازم را داشتند.

به گفته این مسئول، همچنين در آستانه نوروز سه هزار جلد بروشور تبلیغاتی برای راهنمایی مسافران در رابطه با نحوه بیان شکایات و تخلفات صنفی و اطلاع‌رسانی در مورد نحوه انعکاس این تخلفات و نیز آشنایی مسافران با حقوق‌شان و همچنین دو هزار جلد کارت تقویم با آرم سامانه 124 در بین مسافران نوروزی توزیع شد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها