جوان آنلاین: به گزارش «الف» به نقل از جماران، فرشاد مؤمنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در نشست هفتگی مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد با عنوان «دلار طلایی، دلار نفتی، دلار آغشته به خون، طرح بحثی درباره بازی نیکسونی در جنگ ۱۲روزه» با گرامیداشت یاد دکتر احمد توکلی خاطرنشان کرد: واقعیت آن است که دکتر احمد توکلی فراز و نشیبهای فکری و عملی بسیاری را از سر گذراند. او افتخار سخنگویی دولت مهندس میرحسین موسوی را داشت و وزیر کار نخستین دولت او بود. بهویژه از زمانی که تمرکز ویژهای بر علم اقتصاد و مطالعات اقتصادی پیدا کرد، انصاف آن است که نقشآفرینیهای ایشان، با توجه به غیرت دینی و ملیای که داشتند، شایسته تقدیر است. بسیار متأسفم که به محض اعلام خبر درگذشت ایشان، جریانهای رسانهای وابسته به مافیاها، با اتکا بر دروغی که از فرط تکرار برای بسیاری به یک باور قطعی تبدیل شده، به تخریب شخصیت وی پرداختند، آن هم با این ادعا که او از مدافعان سیاست تثبیت قیمتها بوده است.
در مجلس هفتم، هیچگاه طرحی با عنوان «تثبیت قیمتها» به تصویب نرسیده است
وی افزود: از منظر اقتصاد سیاسی، این موضوع از وجوه مختلف قابل تأمل است. واقعیت آن است که همه گرفتاریها و فلاکتهای کشور، ریشه در سیاستهای شوک درمانی دارد. اما امروز، افرادی همچون احمد توکلی و حسن سبحانی را به عنوان کسانی که جنایت جنگی کردند و مانع افزایش قیمتها شدند، مورد اتهام، سرکوب و خشونت رسانهای قرار میدهند. نکتهای که از منظر اخلاق حرفهای و دینی شایسته توجه است، آن است که اساس این ادعا دروغ است. در مجلس هفتم، هیچگاه طرحی با عنوان «تثبیت قیمتها» به تصویب نرسیده است. ماجرا، آنگونه که جریانهای منتفع از سیاستهای شوکدرمانی روایت میکنند، نبود بلکه در آن زمان، افرادی همچون توکلی و سبحانی در واکنش به تقاضای دولت وقت برای افزایش چشمگیر قیمت حاملهای انرژی، خواستار ارائه مستندات کارشناسی برای این تصمیم شدند. استدلال ایشان این بود که برای نمونه، شرکت نفت یک نهاد دولتی بسیار سودده است و باید منطق افزایش مداوم قیمتها مشخص شود.
مخالفت با گرانی بیضابطه، در کشور ما معادل «کفر ابلیس» شده است
این اقتصاددان ادامه داد: دولت وقت، به ویژه شرکت نفت، استدلالهایی ارائه کرد که حتی خود ارائهدهندگان آن نیز اذعان داشتند هیچ پایه و اساس معتبری ندارد. بر همین اساس، در مجلس هفتم مقرر شد دولت طی شش ماه، لایحهای به مجلس تقدیم کند که بر اساس آن، هیچگونه افزایش قیمت بدون توجیه کارشناسی انجام نشود، اما امروز، مافیاها به کمک جریانهای رسانهای و مزدورانشان، این اقدام را «کفر ابلیس» و معادل گناهی نابخشودنی جلوه میدهند. در کشوری که بزرگترین قربانی سیاستهای شوکدرمانی بوده، صرف اینکه چند اقتصاددان شریف گفتند دولت نباید به هر بهانهای برای پوشش دادن بیکفایتیهایش مردم را تنبیه کند، این افراد را تحت عنوان «عاملان تثبیت قیمت» مورد محکومیت و حمله قرار دادهاند.
شرافت حرفهای را با مزدبگیری بی چون و چرا معاوضه نکنید
مؤمنی تأکید کرد: من معتقدم کسانی که صرفاً مزدبگیر و مأمور به تخریب هستند و در راستای منافع پلیدشان، در قالب مقالات و تحلیلهای جهتدار علیه افرادی نظیر توکلی و سبحانی فعالیت میکنند باید به کفایت دستگاههای حکومتی واگذار شوند، هرچند همین دستگاهها نیز در تشخیص مصالح خود ناتوانند. دادستان کل کشور باید با این بیپرواییها و دروغگوییها برخورد قانونی کند، اما از منظر کارشناسی، به آنها که مزدوری میکنند، غفلت یا سوءتفاهم دارند، فقط میتوانم بگویم به مرگ احمد توکلی از دریچه ماجرایی که برای همه ما رخ خواهد داد نگاه کنند و شرافت حرفهای را به مزدوری بیچون و چرا ترجیح دهند و دنبالهرو حق و عدل باشند، نه تابع جنجالها و هیاهوهای مافیایی که از استمرار شوکدرمانی منتفع هستند.
توکلی با پرچم مبارزه با فساد، شرافت حرفهای خود را ثبت کرد
مؤمنی با بیان اینکه احمد توکلی به ویژه در دوره پایانی عمرش، با محور قرار دادن مبارزه با فساد، برگ زرینی از عمر خود به جا گذاشت، گفت: من از کاستیهای شیوه مبارزه او با فساد هم آگاه هستم، اما نفس به دست گرفتن چنین پرچمی در این مملکت که به صورت نظاموار بر گستره و عمق فسادها افزوده میشود، یک شرافت است و احمد توکلی از این ناحیه هم کم هزینه نداد، بنابراین اخلاق حرفهای این است که اگر نقدی میکنیم، نقدی اعتلابخش باشد. او در مقام یک دانشگاهی و سیاستورز، هم کمترین اشتهارها را به فساد داشت و هم در حد توانش، بیشترین اهتمام را به مبارزه با فساد داشت.