جوان آنلاین: در شرایطی که طبق قوانین بینالمللی، حمله و هدف قراردادن امدادگران و ماشینهای امدادی ممنوع است، در حمله ۱۲ روزه اسرائیل علیه کشورمان یک آمبولانس هلال احمر مورد حمله مستقیم قرار گرفت و پنج تن از امدادگران این جمعیت به شهادت رسیدند و ۳۰ نفر هم مجروح شدند. حالا رئیس کمیته ملی حقوق بشردوستانه کشورمان با ارسال نامههای رسمی جداگانه؛ از سران و رهبران جمعیتهای ملی صلیبسرخ و هلالاحمر خواست که نقض قواعد بینالمللی حقوق بشردوستانه و حمله به امدادگران توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کنند تا با حفظ همبستگی، مانع از تکرار این وقایع در سراسر دنیا شوند.
رژیم صهیونیستی در طول حیات منحوس خود بارها قوانین بین المللی و حقوق بشری را زیر پا گذاشته و غیر نظامیان، زنان و کودکان و امدادگران و خبرنگاران را مورد تهاجم قرار دادهاست. خودروهای امدادی به عنوان نماد کمکهای بشردوستانه باید از هرگونه حمله و تعرض مصون باشند. بر اساس کنوانسیونهای ژنو، حمله به امدادگران و وسایل نقلیه آنها یک عمل غیرقانونی و غیرانسانی محسوب میشود. با این حال، رژیم صهیونیستی نهتنها به این قوانین احترام نمیگذارد، بلکه به طور مکرر اقدام به حملات هوایی و زمینی علیه اهداف غیرنظامی میکند. حالا پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر از شکایت ایران به کمیته بینالمللی صلیب سرخ در پی حمله رژیم صهیونی به امدادگران هلال احمر خبر داد.
موشک روی سر بیماران
کولیوند با بیان اینکه در این مسیر هم پنج نفر از عزیزانمان شهید شدند، گفت: «در دنیا کنار بیمارستانها نوشته شدهاست «بوق زدن ممنوع»، اما متأسفانه آنها موشک زدند.»
رئیس جمعیت هلال تأکید میکند: «تمام نقض حقوق بشر را در قالب اعلام جرم و گزارش به کمیته صلیب سرخ و به دادستان دیوان کیفری بینالملل دادیم؛ آنها نیز این اقدامات را هم محکوم کردند و قول پیگیری دادند.»
درخواست از مجامع بینالمللی و جمعیتهای ملی
حالا جمعیت هلالاحمر و کمیته ملی حقوق بشر دوستانه، از مجامع بینالمللی و جمعیتهای ملی درخواست کردند تا نقض قوانین بینالمللی و حمله به امدادگران توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کنند.
در متن این پیام خطاب به رؤسای جمعیتهای ملی صلیبسرخ و هلالاحمر، تأکید شدهاست که در جریان حملات اخیر رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران، اصول بنیادین حقوق بینالملل بشردوستانه و ارزشهای اساسی نهضت بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر به شکل فاحش و مکرر نقض شدهاند، در این تجاوزات نهتنها مناطق غیرنظامی بلکه به شکلی بیسابقه و تکاندهنده، خودروهای امدادی و نیروهای داوطلب هلالاحمر که با نشانهای رسمی و شناختهشده در حال انجام مأموریتهای انسانی بودند، به طور مستقیم و عامدانه هدف قرار گرفتند.
در ادامه پیام آمدهاست: این اقدامات، نقض آشکار اصل مصونیت پرسنل و تجهیزات بشردوستانه، اصل بیطرفی و قاعده احترام به نشانهای حمایتی بینالمللی است و به وضوح جنایتی جنگی محسوب میشود، متأسفانه در این حملات پنج نفر از امدادگران فداکار ما به شهادت رسیدند و تجهیزات حیاتی، از جمله آمبولانسها و بالگردهای امدادی که به عنوان نمادهای حمایت و نجات جان انسانها شناخته میشوند، هدف قرار گرفته و تخریب شدند، این وقایع امنیت و کرامت فعالیتهای بشردوستانه را به شدت تهدید میکند.
این پیام میافزاید: ما اعتقاد راسخ داریم که سکوت و بیعملی در برابر چنین نقضهای جدی، زمینه را برای تکرار این جنایات در نقاط دیگر جهان فراهم میکند و اعتماد به نهادهای بشردوستانه را به خطر میاندازد، از این رو از رؤسای این نهادها درخواست میشود «تا این اقدامات غیرانسانی را به طور رسمی و قاطع محکوم و موضعی شفاف و صریح در حمایت از حقوق بشردوستانه اعلام کنید»، «در قالب بیانیهای مشترک، خواستار رسیدگی فوری و بینالمللی به این جنایات، به ویژه هدفگیری امدادگران، تخریب مراکز درمانی و تجهیزات امدادی شوید» و «از فدراسیون بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر و کمیته بینالمللی صلیب سرخ درخواست کنید که پیگیریهای حقوقی و پاسخگویی جدی علیه عاملان این نقضها را به عمل آورند و از اصول و ارزشهای والای نهضت بینالمللی دفاع کنند.»
وسان کاسارد، رئیس نمایندگی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در ایران هم در گفتوگویی با ایرنا بر ضرورت پایبندی همه طرفها به حقوق بینالمللی بشردوستانه تأکید کرد و با اشاره به اینکه جنگ اخیر زندگی هزاران غیرنظامی را در هم شکست، از فداکاری نیروهای امدادگر هلالاحمر تقدیر کرد و نسبت به تکرار حملات علیه مراکز درمانی و امدادی هشدار داد. وی تصریح کرد: «من در طول مخاصمات همراه همکارانم بودم، ما شاهد تخریب خانهها، مردمی که آواره شدند و عزیزان خود را از دست دادند، بودهایم که در پس هر یک، لطمات عاطفی سنگینی نهفته است. تمرکز اصلی کمیته بینالمللی صلیبسرخ در جریان جنگها، بر آثار انسانی مخاصمات به ویژه بر غیرنظامیان است. این مخاصمه مسلحانه زندگی غیرنظامیان را به شدت تحتتأثیر قرار داد؛ بسیاری کشته شدند، تعداد بیشتری زخمی و صدها خانواده بیخانمان شدند. آثار انسانی این جنگ پیامدهای روانی آن را نیز شامل میشود که فراتر از خود درگیریهاست. ما نیاز فوری غیرنظامیان گرفتار در این جنگ به آرامش را درک میکنیم و امیدواریم که آتشبس ثباتی را که به دنبالش هستند، به همراه بیاورد.»
کاسارد افزود: «کشته شدن همکاران هلالاحمر ایران در جریان این مخاصمه مسلحانه برای همگی ما در کمیته بینالمللی صلیبسرخ بسیار دردناک است و قلب ما همراه با خانوادهها و عزیزانشان است که چنین ضایعه بزرگی را متحمل شدند.»
رئیس نمایندگی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در ایران با تأکید بر اینکه در جریان این دور از تشدید مخاصمه، کمیته بینالمللی صلیب سرخ با نگرانی فراوان شاهد حملاتی بود که منجر به تلفات گسترده در میان غیرنظامیان شد، افزود: «این حملات تأسیسات پزشکی، آمبولانسها و کارکنان و داوطلبان جمعیت ملی هلال احمر را تحتتأثیر قرار داد، کمیته بینالمللی صلیب سرخ تأکید میکند که کارکنان درمانی و امدادگران باید طبق حقوق بینالمللی بشردوستانه مورد حفاظت قرار گیرند و از تمامی طرفها میخواهد که به این قوانین پایبند باشند.»
وی با تأکید براینکه هر جانی که در میان تیمهای بشردوستانه و درمانی از دست میرود، فاجعهای برای خانوادهها و جوامع رقم میزند و مسیری حیاتی برای نجات مجروحان و بیماران را قطع میکند، ادامه داد: «متأسفانه چنین تلفاتی دیگر یک رویداد نادر نیست و ما شاهدیم که داوطلبان صلیبسرخ و هلالاحمر در خط مقدم مخاصمات در تمام مناطق جهان آسیب میبینند و حتی کشته میشوند.»
کاسارد البته درباره موضعگیری و محکومیت این حملات اینگونه طبق روال معمول در سازمانهای بینالمللی اینگونه اظهارنظر کرد و گفت: «به جای محکوم کردن علنی، ما بهطور دوجانبه و محرمانه با طرفهای مخاصمه گفتوگو میکنیم و مسئولیتشان را در رعایت حقوق بینالمللی بشردوستانه به آنها یادآور میشویم. تمامی طرفها در هر مخاصمه مسلحانهای باید همیشه تمامی اقدامات ممکن را برای حفاظت از غیرنظامیان و تأسیسات غیرنظامی از جمله تأسیسات درمانی انجام دهند.»