جوان آنلاین: از خبرگزاری رویترز، شیکرو ایشیبا نخست وزیر ژاپن در سخنانی در مرکز نمایشگاهی «ماکوهاری مسه»، گفت: ما هماکنون با شدیدترین و پیچیدهترین وضعیت امنیتی از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون روبهرو هستیم.
به گزارش ایرنا، وی افزود: وضعیت اوکراین کنونی ممکن است فردا به آسیای شرقی کشیده شود.»
شیکرو ایشیبا با اشاره به اینکه فضای امنیتی جهان هر روز پیچیدهتر و به هم تنیدهتر میشود، گفت: در شرایط کنونی دفاع تنها توسط یک کشور حتی ایالات متحده، به تنهایی دشوار است و مقابله با این تهدیدات بدون همکاریهای بینالمللی امکانپذیر نیست.
وی در ادامه بر اهمیت تحکیم روابط و همکاری در زمینه تجهیزات نظامی با متحدان و کشورهای همسو تاکید کرد و افزود: ترویج انتقال فناوری، توسعه مشترک و تولید مشترک تجهیزات، کلید حفظ صلح و ثبات در جهان است.
گن ناتاکا وزیر دفاع ژاپن نیز در سخنانی در نمایشگاه بینالمللی تجهیزات امنیتی دفاعی این کشور (DSEI)، اظهار کرد: من صمیمانه امیدوارم که این نمایشگاه فرصت جدیدی برای همکاری و تبادل نظر بین هیاتها و شرکتهای ملی فراهم کند تا زمینهساز گسترش همکاریهای جدید دفاعی و گسترش نوآوری شود.
ژاپن روز چهارشنبه نمایشگاه بینالمللی تجهیزات امنیتی و دفاعی را در نزدیکی توکیو افتتاح کرد؛ رویدادی که یکی از بزرگترین نمایشگاههای تسلیحاتی تاریخ این کشور به شمار میرود و نشانهای از فاصلهگیری تدریجی توکیو از سیاستهای صلحطلبانه پس از جنگ جهانی دوم است.
در این رویداد که از روز گذشته (چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت) در مرکز نمایشگاهی «ماکوهاری مسه» آغاز و تا فردا (جمعه دوم خرداد) ادامه دارد، ۴۷۱ شرکت از ۳۳ کشور از جمله ۱۶۹ شرکت ژاپنی حضور دارند؛ آماری که نسبت به سال ۲۰۲۳ رشد ۲ برابری را نشان میدهد.
ژاپن از سال ۲۰۱۴ ممنوعیت صادرات تجهیزات نظامی را لغو کرده و در سالهای اخیر با تشویق ایالات متحده و شرکای اروپایی به توسعه همکاریهای بینالمللی دفاعی روی آورده است. طرحهایی مانند برنامه جهانی جنگنده نسل جدید (GCAP) با مشارکت انگلیس و ایتالیا از نمونههای بارز این تغییر راهبردی هستند.
کاتسویوکی نابتا مدیر بخش دفاعی - فضایی شرکت «صنایع سنگین میتسوبیشی» (MHI) نیز در اظهاراتی در حاشیه نمایشگاه بینالمللی تجهیزات امنیتی و دفاعی ژاپن، گفت: «با توجه به فضای امنیتی فزاینده و نامطمئن کنونی، معتقدم که واکنش ما نباید صرفا در سطح داخلی باشد، بلکه باید با نگاهی فراگیر و بینالمللی صورت گیرد.»
وی افزود: «ما خوشحالیم که این فرصت فراهم شده تا فناوریهای خود را به نمایش بگذاریم و به طیف وسیعتری از مخاطبان دست یابیم.»
جورج گلس سفیر آمریکا در توکیو نیز با تاکید بر اهمیت تولید مشترک تجهیزات دفاعی، اظهار کرد: «قدرت، از طریق ارتقای ظرفیتها و توانمندیهای این اتحاد به دست میآید؛ به این معنا که باید از مهارتها و تخصصهای متقابل خود در زمینه توسعه مشترک، تولید مشترک و پشتیبانی پایدار استفاده کنیم.»
همچنین ویلیام بلر مدیر منطقه آسیا و هند شرکت «لاکهید مارتین» آمریکا هم با اشاره به پیشینه طولانی این شرکت در همکاری با صنعت ژاپن، گفت: «سابقه فعالیت ما در اینجا به بیش از ۷۰ سال پیش بازمیگردد؛ همکاریهایی که عمدتا با بازیگران بزرگ و شناخته شده صنایع سنگین صورت گرفت، اما اکنون شاهد گسترش این تعاملات در سطوح مختلف صنعتی -- شرکتهای رده اول، رده دوم تا استارتاپها هستیم.»
ژاپن پس از شکست در جنگ جهانی دوم بر اساس اصل صلحطلبی مندرج در قانون اساسی خود، از داشتن ارتش رسمی و شرکت در درگیریهای نظامی خارجی منع شد. به همین دلیل تمرکز نیروهای نظامی ژاپن که به طور رسمی «نیروهای دفاع از خود» (JSDF) نامیده میشوند، عمدتا بر دفاع سرزمینی و کمکهای انساندوستانه بوده است.
اما از دهه ۲۰۱۰ به بعد در پی افزایش تهدیدات امنیتی منطقهای و فشارهای فزاینده از سوی متحدان غربی به ویژه ایالات متحده، ژاپن به تدریج در حال بازنگری در سیاستهای امنیتی و دفاعی خود شد.
در همین راستا شینزو آبه نخستوزیر سابق ژاپن در سال ۲۰۱۴ ممنوعیت تاریخی صادرات تجهیزات نظامی را لغو و مسیر را برای مشارکت در طرحهای بینالمللی دفاعی هموار ساخت. از آن زمان تاکنون، ژاپن کوشیده است علاوه بر تقویت توان نظامی داخلی، با کشورهای اروپایی و آمریکایی در توسعه و تولید جنگافزارهای پیشرفته همکاری کند.