جوان آنلاین: مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اعلام «بیش از ۲۵هزار بیمار در صف پیوند عضو در کشور داریم.» گفت: سالانه ۶هزار عضو قابلاهدا، بهدلیل عدمرضایت خانوادهها به اهدای عضو، به خاک سپرده میشود.
کتایون نجفیزاده، مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان اظهار کرد: به لطف فتوای حضرت امام خمینی (ره) در سیویکم اردیبهشتماه سال ۱۳۶۸، موانع پیوند عضو در ایران برداشته شد و مدتی بعد این اقدام در کشور آغاز شد.
وی افزود: در زمان حاضر، ایران رتبه اول پیوند عضو در آسیا و رتبه سیویکم پیوند عضو را بین کشورهای جهان دارد.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اینکه اهدای عضو از افراد دچار مرگ مغزی انجام میشود، ادامه داد: پیوند عضو از فرد زنده نیز تنها در مواردی که نیاز به پیوند کلیه یا کبد وجود دارد، انجام میشود، البته در این زمینه نیز باید ژنتیک دهنده و گیرنده نزدیک به هم و سایز بدن مشابه یکدیگر باشد، زیرا در غیر این صورت طول عمر پیوند ممکن است کاهش یابد.
وی افزود: آگهیهایی که در فضای مجازی و خیابانها درباره فروش اعضای بدن مشاهده میشود، صحت ندارند و ممکن است کلاهبرداری باشند یا گاهی برخی افراد بهدنبال دریافت پول یا جلب ترحم دیگر افراد هستند که اقدام به انتشار چنین آگهیهایی میکنند.
وی با ارائه مثالی ادامه داد: آگهیهایی که درباره فروش قرنیه وجود دارد، کذب است، زیرا پیوند قرنیه از فرد زنده در سیستم درمانی به هیچ عنوان انجام نمیشود، چراکه برداشتن قرنیه باعث نابینا شدن فرد میشود.
نجفیزاده با بیان اینکه تمامی هزینه اهدای عضو و پیوند از سوی وزارت بهداشت تأمین میشود، تصریح کرد: این اقدام مثبت باعث شدهاست تمامی بیماران نیازمند عضو بهطور یکسان از پیوند بهرهمند شوند، این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دیگر، هزینه پیوند بهعهده گیرنده عضو است، ممکن است چنین سیاستهایی باعث شود افراد فقیرتر از دریافت عضو محروم بمانند.
وی با اشاره به اینکه گاهی ممکن است مردم مرگ مغزی را با کما اشتباه بگیرند، اما این دو مسئله با هم تفاوت دارند، توضیح داد: اگر ضربه به سر وارد شود، فشار داخل جمجمه بهشدت افزایش مییابد و رگهایی که از گردن وارد جمجمه شدهاند تا خونرسانی به مغز و ساقه مغز را انجام دهند، بسته میشوند، نتیجه این انسداد این است که سلولهای مغز و ساقه مغز میمیرند و عملکردشان از بین میرود، این در حالی است که در کما، ساختمان مغز سالم است ولی بهدرستی کار نمیکند، اما در مرگ مغزی، به دلیل تخریب سلولها، هیچ امکانی برای بازگشت وجود ندارد، بهطوری که اگر سه روز پس از مرگ مغزی، جمجمه را باز کنیم، تنها با یک ماده متعفن مواجه خواهیم شد و اثری از مغز در جمجمه نمیبینیم.
وی افزود: مواد سمی که از بافت مرده مغز ترشح میشوند، وارد رگها میشوند و در تمام بدن گسترش مییابند، بنابراین از چند دقیقه تا نهایتاً دو هفته پس از وقوع مرگ مغزی، ارگانهای بدن فرد از کار خواهند افتاد، بنابراین نگهداری یک فرد دچار مرگ مغزی ممکن نیست، در چنین شرایطی با استفاده از روشهای پزشکی و برقرار شدن جریان خون در بدن فرد دچار مرگ مغزی، شرایط فراهم میشود که اعضای بدن فردی که دچار مرگ مغزی شدهاست، فاسد نشود، اما به دلیل آن که عملکرد مغز از بین رفتهاست، فرد دیگر به زندگی برنمیگردد، ولی بدن فرد قابلیت برداشت اعضا برای اهدا به دیگر بیماران نیازمند عضو پیوندی را خواهد داشت.
نجفیزاده با بیان اینکه اگر اهدای عضو در ساعات اولیه انجام شود، تعداد اعضای بیشتری قابل برداشت و اهدا خواهند بود، خاطرنشان کرد: هرچقدر خانواده دیرتر رضایت بدهند، اعضای کمتری قابل استفاده خواهند بود.
وی با بیان اینکه برای انجام فرآیند اهدای عضو، نیاز به اخذ رضایت از خانواده فرد مرگ مغزی وجود دارد، تصریح کرد: در این صورت فرآیند مرگ مغزی برای اعضای خانواده فرد، توضیح داده میشود و در صورت اعلام رضایت خانواده، اقدام به جمعآوری و برداشتن اعضا میشود.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اظهار اینکه سالانه حدود ۳ هزار مرگ مغزی مناسب برای پیوند، در کشور رخ میدهد و در حدود هزار مورد اهدای عضو انجام میگیرد، گفت: خانواده ۲ هزار نفر از افرادی که سالانه دچار مرگ مغزی میشوند، به هر دلیل رضایت به اهدای عضو نمیدهند، این در حالی است که هر فرد مرگ مغزی هشت عضو قابل اهدا دارد که شامل قلب، دو کلیه، لوزالمعده، ریهها، روده، کبد و بافتهای بدن است.