جوان آنلاین: رهبران کشورهای عربی در اجلاس سران عرب در بغداد، تجاوزات روزانه رژیم صهیونیستی، کشتار و تخریب در غزه و همچنین خطر آوارگی فلسطینیها را به شدت محکوم و بر ضرورت حلوفصل جامع مسئله فلسطین و حمایت از بازسازی غزه تأکید کردند. همزمان با این محکومیت اسرائیل حمله گستردهای به غزه انجام داد.
رهبران اتحادیه عرب روز شنبه در سیوچهارمین نشست خود در شهر بغداد پایتخت عراق گردهم آمدند تا درباره چالشهای اساسی غرب آسیا، به ویژه بحران فلسطین رایزنی و تبادلنظر کنند. این اجلاس با شعار «گفتوگو و همبستگی و توسعه» با هدف یافتن راهحلهای مشترک برای مسائل منطقهای برگزار شد. علاوه بر سران کشورهای عرب، شماری از رؤسای سازمانهای منطقهای و بینالمللی، در رأس آنها آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به همراه پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا و شخصیتهای برجسته بینالمللی در این اجلاس شرکت داشتند.
بنابر گزارش شبکه المیادین، محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق در ابتدای این اجلاس خطاب به حضار گفت: «چشم ملتهای عربی به شما است و از ما انتظار گامهای عملی و واقعی دارند. ما از راهحلها بر اساس گفتوگو و تفاهم استقبال کردیم. حل بحرانهای منطقه از طریق دستیابی ملت فلسطین به حقوق کامل خود و توقف تجاوزها حاصل میشود.» السودانی افزود: مخالف کوچ اجباری ملت فلسطین بوده و هستیم. نسلکشی مردم غزه به مرحله وحشتناکی رسیده و در طول تاریخ بیسابقه است. ما خواهان اقدامات جدی و مسئولانه از سوی کشورهای عربی برای نجات غزه هستیم. نخستوزیر عراق در بخش دیگری از سخنان خود درباره لبنان گفت: «از آتشبس لبنان و آنچه منجر به ایجاد ثبات در این کشور برادر عربی میشود، حمایت میکنیم.»
آنتونیو گوترش نیز در سخنرانی خود تأکید کرد: «اسرا باید آزاد شوند و جنگ در نوار غزه متوقف شود. ما کوچ دادن اجباری مردم این منطقه را نمیپذیریم. ما نسبت به گسترش عملیات اسرائیل در این منطقه نگران هستیم.»
«نواف سلام» نخستوزیر لبنان در سخنرانی خود در اجلاس سران عرب با اشاره به تداوم نقض حاکمیت لبنان توسط رژیم صهیونیستی، از جامعه بینالمللی خواست این رژیم را مجبور به خروج از خاک لبنان کند. سلام همچنین هرگونه طرح برای آواره کردن یا اسکان فلسطینیها در لبنان را قاطعانه رد کرد و از کشورهای دوست خواست به آوارگان سوری در لبنان کمک کنند تا شرایط زندگی شرافتمندانهای در کشور خود داشته باشند.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز از عادی شدن کشتار کودکان و غیرنظامیان در فلسطین در مقابل چشمان جهانیان ابراز تأسف کرد. حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی نیز در این نشست با تأکید بر اهمیت مسئله فلسطین به عنوان قلب تپنده این سازمان، ابراز امیدواری کرد که تصمیمات این اجلاس در راستای تضمین حقوق ملت فلسطین اجرایی شود.
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر نیز با بیان اینکه مسئله فلسطین در خطرناکترین و حساسترین مراحل خود قرار دارد، تأکید کرد که ملت فلسطین در معرض جنایات سازمانیافته و اقدامات وحشیانهای قرار دارند که هدف آن پایان دادن به حضور آنها در نوار غزه است. السیسی استفاده از گرسنگی و محرومیت به عنوان سلاحی علیه ساکنان غزه را محکوم و تأکید کرد که تنها راه برونرفت از چرخه خشونت در خاورمیانه، تشکیل کشور مستقل فلسطین است.
جعفر حسان، نخستوزیر اردن نیز بر لزوم همکاری با شرکا برای حمایت از طرح بازسازی غزه و اجازه ورود کمکهای بشردوستانه تأکید کرد و حل جامع مسئله فلسطین را کلید آینده، امنیت و ثبات منطقه دانست. نخستوزیر اردن همچنین بر حمایت کشورش از لبنان در راستای تقویت ثبات و نهادهای دولتی و همچنین بر لزوم اتحاد کشورهای عربی برای حل بحرانها در یمن، سودان و سایر کشورها تأکید کرد.
محمود عباس، رئیستشکیلات خودگردان فلسطین نیز با بیان اینکه عملیات کشتار و آوارهسازی در پیش گرفته شده توسط رژیم صهیونیستی بخشی از پروژه تضعیف راهکار دو دولتی است، گفت: مسئله فلسطین در معرض خطرات وجودی قرار دارد. عباس تأکید کرد که چشمانداز او مبتنی بر آتشبس فراگیر و توقف اقدامات یکجانبه از جمله شهرکسازی و آوارهسازی و همچنین آغاز روند سیاسی در یک بازه زمانی مشخص برای اجرای راهکار دو دولتی است.
از سوی دیگر، وزرای خارجه کشورهای عرب قاره آفریقا نیز در سخنان خود در جریان اجلاس سران عرب با محکوم کردن تجاوزات اسرائیل به غزه، خواستار توقف فوری آتشبس و بازگشت به میز مذاکرات شده و تأکید کردند که فجایع انسانی در غزه، نقض قوانین بینالمللی و چالش برای تمام عرفهای انسانی و اخلاقی است.
امریکا توافق با حماس را به سطل زباله انداخت
دولت ترامپ در توافق با جنبش مقاومت اسلامی، وعده داد که آزادی اسیر دوتابعیتی امریکایی - صهیونیست زمینهساز توقف درگیری و ارسال کمکهای بشردوستانه به باریکه غزه خواهد بود. در پی سفر رئیسجمهور امریکا به منطقه و بازگشت وی به امریکا، نهتنها این وعده محقق نشد بلکه اشغالگران عملیات دیگری را در غزه آغاز کردند و این اقدام به زعم یکی از مقامات ارشد حماس، نقض توافق و انداختن آن به سطل زباله است.
ارتش رژیم صهیونیستی طی ۲۴ ساعت با حملات گسترده، ضمن تقویت نیروهای خود در مناطقی از نوار غزه، بخشی از عملیاتی را با عنوان «ارابههای گدعون» آغاز کرد. دیروز، آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اشغالگر در بیانیهای، ضمن تأیید اجرای این عملیات، گفت: «ما حملات گسترده و جابهجایی نیروها را برای تصرف اماکن راهبردی در داخل نوار غزه آغاز کردهایم.» ادرعی تأکید کرد: «اقدام ما به عنوان بخشی از مرحله آغازین عملیات «ارابههای گدعون» برای دستیابی به تمام اهداف جنگ از جمله آزادی سربازان ربوده شده و نابودی حماس انجام میشود.» او افزود: «نیروهای ارتش اسرائیل در فرماندهی جنوبی به عملیات خود برای حفاظت از شهروندان اسرائیل و دستیابی به اهداف جنگ ادامه خواهند داد.» تازهترین تعرض اشغالگران به باریکه غزه در شرایطی صورت میگیرد که پایان دادن به جنگ غزه، یکی از مهمترین وعدههای دونالد ترامپ در عرصه سیاست خارجی بود که در پی آزادی عیدان الکساندر اسیر دوتابعیتی صهیونیست - امریکایی، بیش از پیش برجسته شد. حماس دوشنبه گذشته الکساندر را آزاد کرد و این اقدام یک روز پیش از ورود ترامپ به منطقه انجام شد و حماس اعلام کرد که آزادی این اسیر دوتابعیتی، در نتیجه تماسها با دولت امریکا و تلاش واسطهها برای توقف درگیری، بازگشایی گذرگاهها و ارسال کمکهای انساندوستانه به غزه بودهاست. ترامپ که چند روز گذشته را در منطقه سپری کرد، نه تنها در جریان این سفر در جهت پایان جنگ اقدام درخورتوجهی صورت نداد بلکه روز پنجشنبه بار دیگر طرح مدنظر خود برای «آزادسازی غزه» را مطرح کرد و گفت: «میخواهم غزه منطقهای آزاد باشد، اگر لازم باشد، امریکا آن را اداره خواهد کرد.» حالا به دنبال بازگشت وی به امریکا، دور دیگری از وحشیگریهای صهیونیستها آغاز شده است.
آشکار شدن همدستی امریکا با صهیونیستها
جنبش حماس هشدار داد در صورت اجرا نشدن مواردی که درباره آن صحبت شده بهویژه ورود کمکها، روند مذاکرات تبادل اسرا با اخلال روبهرو خواهد شد. «باسم نعیم» یکی از رهبران ارشد حماس طی گفتوگویی به این موضوع و نقش استیو ویتکاف، فرستاده ویژه امریکا در منطقه اشاره کرد و گفت: «ویتکاف وعده داده بود که اگر ما عیدان الکساندر را آزاد کنیم، رئیسجمهور امریکا، بیانیهای را صادر خواهد کرد که در آن از حماس به خاطر این اقدام تشکر میکند و اسرائیل را ملزم به گشودن مرزها در روز بعد از آزادی وی میکند و اجازه ورود کمکهای انسانی به غزه را میدهد و خواهان آتشبس فوری و انجام مذاکرات برای پایان جنگ میشود.» نعیم اضافه کرد: «او هیچ یک از این کارها را نکرد. آنها توافق را زیر پا گذاشتند. آنها توافق را در سطل زباله انداختند.» دفتر اطلاعرسانی دولت غزه روز شنبه با صدور بیانیهای اظهارات ترامپ درباره نوار غزه را اتلاف وقت و همسو با سیاستهای تداوم قحطی و نسلکشی دانست که رژیم صهیونیستی مرتکب میشود. این نهاد، در ادامه نیز نسبت به وقتکشی عامدانه و سیستماتیک رژیم صهیونیستی در انتقال کمکهای بشردوستانه هشدار داد و ترامپ را مسئول مستقیم تداوم قحطی برای فلسطینیها و مسدود بودن گذرگاهها دانست. دفتر اطلاعرسانی تأکید کرد: «جلوگیری از ارسال کمکهای بشردوستانه و بازگشایی گذرگاهها نتیجه مستقیم همدستی آشکار میان رژیم اشغالگر صهیونیستی و برخی از کشورهای حامی نسلکشی و در رأس آنها امریکا است. ما در کنار رژیم اشغالگر، ترامپ را مسئول مستقیم استمرار قحطی، گرسنگی، محاصره گذرگاهها و وقتکشی در ارسال مواد غذایی و امدادرسانیها میدانیم.» در بخشی از این بیانیه آمده است: «رژیم اشغالگر از ۷۷ روز قبل تاکنون به صورت پیوسته گذرگاهها را مسدود نگه داشته و مانع ارسال کمکهای غذایی و آذوقه و کالاهای ضروری میشود و این سیاست سیستماتیک گرسنگی دادن، بر اساس قوانین بینالمللی انسانی و اساسنامه رم، یک جنایت جنگی تمام عیار است.»
برنامه ترامپ برای انتقال ساکنان غزه به لیبی
جنایات صهیونیستها در شرایطی ادامه دارد که دیروز یک منبع مسئول در حماس اعلام کرد که مذاکرات غیرمستقیم میان این جنبش و رژیم صهیونیستی، با میانجیگری قطر، در شهر دوحه آغاز شده است. یک منبع مسئول در جنبش حماس نیز در گفتوگو با «العربیالجدید»، ضمن تأیید برگزاری جلسهای فوری میان هیئتی از این جنبش و میانجی قطری در دوحه، به تشریح جزئیات مذاکرات پرداخت. به گفته این منبع، پیشنهاد حاضر شامل توافقی موقت برای بیش از دو ماه است که در خلال آن، مذاکرات برای پایان کامل جنگ با شرایط مشخص، ادامه خواهد یافت. این منبع تأکید کرد که ضمانتهای ارائه شده در این دور از مذاکرات، جدیتر از قبل بوده و شامل تعهدات شفافی از سوی امریکا برای تضمین اجرای توافق نهایی است. همچنین، شبکه خبری انبیسی به نقل از پنج فرد مطلع گزارش داد، دولت ترامپ، در حال کار روی طرحی به منظور انتقال دائمی بالغ بر یک میلیون فلسطینی از نوار غزه به لیبی بوده و با مقامات لیبیایی بر سر این طرح مذاکره کرده است. به نوشته این رسانه امریکایی، دو فردی که از این برنامهها اطلاع مستقیم داشتهاند و یک مقام سابق امریکایی گفتند جدیت واشینگتن در بررسی این طرح به حدی بوده که با رهبران لیبیایی درباره آن بحث و مذاکره کرده است. این سه منبع تصریح کردند طبق این طرح، دولت واشینگتن در ازای منتقل کردن فلسطینیهای غزه به لیبی، میلیاردها دلار از پولهای این کشور را که بیش از یک دهه قبل مسدود کرده بودند، به صورت بالقوه آزاد خواهد کرد. آنها خاطرنشان کردند هنوز توافق نهایی بر سر این طرح منعقد نشده و رژیم صهیونیستی نیز از این مذاکرات دولت ایالات متحده اطلاع پیدا کرده است.