کد خبر: 1296943
تعداد نظرات: ۱۷ نظر
تاریخ انتشار: ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
آخرین امید جمعیت زایمان دهه‌شصتی‌هاست امسال درحالی به استقبال هفته ملی جمعیت می‌رویم که تعداد موالید در کشورمان روی سراشیبی سقوط حرکت می‌کند و بعد از یک دوره کوتاه تجربه کاهش شیب کاهشی موالید، این‌بار با کاهش منفی ۷ درصدی موالید در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ مواجهیم. زنان ۳۵ تا ۴۹ ساله که متولدین سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۸ هستند، ۶۰ درصد ساختار سنی زنان متأهل کشور را تشکیل می‌دهند یعنی دهه شصتی‌ها آخرین فرصت باروری جمعیت کشور هستند. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری «هفته ملی جمعیت» در خصوص سیمای جمعیتی کشورمان با خبرنگاران گفت‌و‌گو کرد
زهرا چیذری

جوان آنلاین: امسال درحالی به استقبال هفته ملی جمعیت می‌رویم که تعداد موالید در کشورمان روی سراشیبی سقوط حرکت می‌کند و بعد از یک دوره کوتاه تجربه کاهش شیب کاهشی موالید، این‌بار با کاهش منفی ۷ درصدی موالید در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ مواجهیم. زنان ۳۵ تا ۴۹ ساله که متولدین سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۸ هستند، ۶۰ درصد ساختار سنی زنان متأهل کشور را تشکیل می‌دهند، یعنی دهه شصتی‌ها آخرین فرصت باروری جمعیت کشور هستند. 

بر این اساس با وجود رشد آمار زنان متأهل کشورمان با کاهش تعداد موالید روبه‌رو بوده‌ایم، به گونه‌ای که سال ۱۳۶۵ میزان ۲ میلیون موالید از ۱۰ میلیون زن متأهل گزارش شده و این در حالی است که تعداد موالید کشور از جمعیت ۱۶ میلیون نفری زنان متأهل در سال ۱۴۰۳، یک میلیون گزارش شده‌است. شیب کاهشی جمعیت در حالی روز به روز تندتر می‌شود که انگار دست اندرکاران امر حواسشان نیست «جمعیت» یک مبحث فرهنگی، اقتصادی و حتی امنیتی است. از همه مهم‌تر اینکه به تعبیر معاون وزیر بهداشت افزایش جمعیت به سختی انجام می‌شود، اما باید بدانیم که سقوط جمعیت به راحتی اتفاق می‌افتد!

۳۰ اردیبهشت ماه در تقویم کشورمان به عنوان روز ملی جمعیت نامگذاری شده‌است. روزی که حدود سال قبل رهبر معظم انقلاب در آن سیاست‌های کلی جمعیت را ابلاغ فرمودند. البته هشدار‌های کارشناسان درباره وضعیت جمعیت کشورمان و از دست رفتن سیمای جوانی جمعیت امری است که از سال‌ها قبل اتفاق افتاد به خصوص اینکه سیاست‌های تحدید جمعیت کشور در دهه ۷۰ در همان سال‌های نخست به بار نشست و بعد از آن با کاهش تاریخی آمار رشد جمعیت مواجه شدیم. در چنین شرایطی، اما با وجود ابلاغ اسناد بالا دستی همچون سیاست‌های ۱۴ بندی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری و همچنین سیاست‌های کلی خانواده که بخشی از آن به مسئله جمعیت و حمایت از خانواده‌ها برای فرزندآوری باز می‌گردد و همچنین به رغم تدوین و ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، شاهد آن هستیم فقدان عزمی جدی برای اجرای این اسناد و سیاست‌ها موجب‌شده تا امروز در شرایط سخت جمعیتی قرار بگیریم و مسئله جمعیت به یکی از چالش برانگیزترین مسائل نظام جمهوری اسلام ایران تبدیل شود، چراکه با روند کنونی نمی‌توان آینده روشنی را برای سیمای جمعیتی کشورمان ترسیم کرد. 

ادامه روند کاهش موالید 

علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری «هفته ملی جمعیت» در خصوص سیمای جمعیتی کشورمان اینگونه توضیح داد: «تعداد موالید کشور در سال گذشته حدود ۷ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش یافت و بیشترین کاهش تعداد موالید با نسبت ۴۷/۱۲ درصدی برای سال ۱۳۹۸ بوده‌است. بنابراین با توجه به آمار ارائه شده برای پنجره باز جمعیتی حدود کمتر از ۱۵ سال فرصت داریم.»

به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت گروه سنی ۲۵ تا ۳۹ سال، بیشترین سهم را در موالید دارد. طبق توضیحات رئیسی همچنین اگرچه سن فیزیولوژیک بارداری از ۱۵ تا ۴۹ سال علام می‌شود، اما سن مطلوب بارداری با سن فیزیولوژیک متفاوت است، به طوری که سن مطلوب بارداری زیر ۳۰ سال است. 

با وجود این، رئیسی درباره ساختار سنی زنان متأهل تصریح کرد: «زنان ۳۵ تا ۴۹ ساله که متولدین سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۸ هستند، ۶۰ درصد ساختار سنی زنان متأهل کشور را تشکیل می‌دهند و باید تدابیر ویژه‌ای برای تسهیل فرزندآوری این افراد در نظر گرفته شود.»

معاون بهداشتی وزارت بهداشت با اشاره به ساختار سنی زنان متأهل تأکید کرد: «میزان ۲ میلیون موالید از ۱۰ میلیون زن متأهل در سال ۱۳۶۵ گزارش شده و این در حالی است که تعداد موالید کشور از جمعیت ۱۶ میلیون نفری زنان متأهل در سال ۱۴۰۳، یک میلیون گزارش شده‌است. بنابراین تعداد زنان متأهل کشور کاهش نیافته، اما تعداد موالید کاهش یافته‌است.»

مبحث فرهنگی، اقتصادی و حتی امنیتی

جوانی جمعیت نیازمند توجه و هزینه است و به این راحتی‌ها میسر نمی‌شود. همچنانکه در دوران اجرای سیاست‌های تحدید جمعیت هم در کنار سیاست‌های تنبیهی مانند عدم صدور دفترچه بیمه درمانی برای فرزند چهارم، کار فرهنگی گسترده‌ای انجام شد. حالا هم باید با همین نگاه کار را پیش برد و برای مقابله با پیری جمعیت هزینه کرد. این در حالی است که به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، سهم سلامت از تولید خالص ملی حدود ۴درصد است، اما این در حالی است که سهم حوزه جوانی جمعیت کشور مجارستان از تولید ناخالص ملی این کشور حدود ۵ درصد است. 

رئیسی با بیان اینکه موضوع جوانی جمعیت از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: «نکته مهم و اساسی این است که «جمعیت» یک مبحث فرهنگی، اقتصادی و حتی امنیتی است. نگاه به موضوع جمعیت نباید به صورت خطی باشد و نگاه به این موضوع سیستمی است. باید بدانیم اقدامات در حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی می‌تواند بر جمعیت اثرگذار باشد.»

رئیسی با بیان اینکه معافیت مالیاتی از سیاست‌های افزایش جمعیت به حساب می‌آید، توضیح داد: «کشور مجارستان برای مادران دارای بیش از سه فرزند معافیت مالیاتی در نظر گرفته است و معافیت مالیاتی برای مادران دارای بیش از سه فرزند از سال گذشته در کشور ما نیز مصوب شده و اجرا می‌شود.»

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه وضعیت جمعیتی در کشور‌هایی نظیر ژاپن و کره‌جنوبی نیز مساعد نیست، توضیح داد: «افزایش جمعیت به سختی انجام می‌شود، اما باید بدانیم که سقوط جمعیت به راحتی اتفاق می‌افتد. کره جنوبی تا سال ۲۰۲۳ با سقوط جمعیت مواجه بوده، اما با اقداماتی توانسته تا حدودی از این موضوع جلوگیری کند. روند کاهش جمعیت در تمام دنیا وجود دارد.»

کاهش سرعت کاهش موالید با اجرای قانون جوانی جمعیت

آیا قانون جوانی جمعیت و اسناد بالادستی این حوزه اجرایی شده‌است؟ این سؤالی است که در مواجهه با آمار و اطلاعات جمعیتی با آن مواجه می‌شویم. 

اما معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره تأثیر اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده معتقد است: «با اجرای این قانون، سرعت کاهش موالید کمتر شده است.» وی برای اثبات حرفش به آمار استناد کرد و افزود: «بر اساس اطلاعات سازمان ثبت احوال، تعداد موالید سال گذشته ۹۷۹هزار و ۹۳۰ نفر است که حدود ۷ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش یافته‌است.»

رئیسی درباره افزایش تولد فرزندان سوم و بیشتر هم اینگونه توضیح داد: «اگرچه تعداد موالید کشور در سال گذشته کاهش یافته، اما تعداد زایمان‌های سوم، چهارم، پنجم و بیشتر افزایش یافته است. به طور مثال، زایمان سوم در سال گذشته به ۵/ ۱۸ درصد رسیده در حالی که در سال ۱۴۰۲ معادل ۸/ ۱۷ درصد بود.»

وی درباره میانگین سنی مردان و زنان به هنگام تولد اولین فرزند گفت: «میانگین سنی زنان و مردان به هنگام تولد اولین فرزند به ترتیب ۵/ ۲۷ و ۳/ ۳۲ است. بیشترین میانگین سنی زنان به هنگام اولین تولد برای تهران با میانگین سنی ۶/ ۳۰ است و کمترین میانگین سنی برای سیستان و بلوچستان با میانگین سنی ۶/ ۲۲ است. همچنین بیشترین میانگین سنی به هنگام اولین تولد برای مردان برای استان تهران با عدد ۸/ ۳۴ و کمترین با میانگین ۱/ ۲۷ برای سیستان و بلوچستان است.»

دیگر عوامل کاهش جمعیت 

رئیسی در اشاره‌ای به دیگر عوامل کاهش جمعیت، با بیان اینکه آمار ازدواج حدود ۲ درصد کمتر شده، گفت: «استان سمنان در صدر استان‌های با کمترین میزان ازدواج و استان تهران نیز در صدر استان‌های با بیشترین میزان ازدواج قرار دارد.»

به گفته وی میانگین سن ازدواج برای زنان و مردان به ترتیب ۲۴ و ۳/ ۲۸ است و این در حالی است که فاصله تولد فرزند اول با زمان ازدواج حدود ۵/ ۴ سال است. از نگاه معاون بهداشت، وزارت بهداشت در حوزه اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده پیشتاز است. وی تصریح کرد: «اقدامات وزارت بهداشت در زمینه اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به طور مثال شامل برگزاری چهار جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت با حضور نمایندگان مجلس، تشکیل ۹ کمیته در دولت چهاردهم و رصد مستمر ۶۴ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی در حوزه جمعیت و TFR می‌شود.»

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
1
20
بعد از هزاران میلیارد تومان(قانون جوان سازی)رسیدیم به نقطه خیلی عقب تر از سطر.
این روند تا نابودی کامل ایران زمین ادامه خواهد داشت.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۷
کاهش جمعیت ایران، اتفاقا کاملا به صلاح مردم هست، کشور امکانات پایه حتی در حد آب‌ و برق و گاز برای جمعیت فعلی را هم ندارد و تورم سه رقمی دائمی شده و آينده به مراتب تیره تری هم در پیش هست. واقعا جمعیت ایران باید حداکثر نصف جمعیت کنونی باشد.
یک ایرانی که ازتمام اخباربااطلاع است چون بامردم زن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
0
8
انقدرافغان برای زایمان اوردیدمجانیمیزان وپولنمیدم زن ایرانی برای یک زایمانملیونها بایدبپردازد
ایرانی بیچاره نمیتونه ازدواج کنه
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
0
9
اکثریت مردم امیدی به آینده ندارند ! در قرن بیست و یکم دغدغه ملت نان و آب و درمان و دارو است
نا۶
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
0
10
گویا مسولین می‌خواهند جمعيت افغان را جایگزین جمعیت ایران کنند که متاسفانه تا الان خوب پیش رفته‌اند،افسوس صد افسوس...
محمد کاظم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
0
10
البته که هدف اصلی نابودی نسل ایرانی است که از سال ها پیش کلید خورده و با موفقیت در حال پیشروی است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۷
نسل ایرانی اگر کاهش پیدا کند، هیچ ایرادی ندارد. جمعیت چه مشکلی را حل می‌کند وقتی کشور فقیر و بدبخت هست؟
جمشید نوری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
0
5
سالهاپیش یک جوان دهه شصتی دررابطه با وبال بودنشان برای حاکمیت نکته ایرا تذکرمیدادکه هیچ مسئولی عملادلسوزی برایشان ندارد وفقط مرگهای وسیع این نسل درآینده نزدیک برایشان برای تهیه قبورمشغله فکریشان است
جمشید نوری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
1
6
طبق معمول نگاه ابزاری به مردم متاسفانه نسل جوان خر نمیشه
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
2
6
چرا کسی ک سی پنج‌ سال سن داره باسه فرزند از خدمت سربازی معاف نمیکنید
مسعود فرخی سیس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
1
8
با سلام خسته نباشید
من هم اکنون 37 سال سن دارم از سال 96 ازدواج کردم
ولی هنوز فرزندی ندارم
چرا؟
چون با این وضعیتی که برای مملکت درست کردن اصلا و ابدا آینده ای برای فرزند وجود ندارد
یه نفر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
0
3
چه نظری دوست داری بدم خوب...
کیا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
1
4
د به دلیل کاهش جمعیت کشورمون.هر کشوری داره جرات میکنه که ایران رو تهدید بکنه.
مسوولان دیر یا زود نتایج سیاست‌های علط خود را خواهید دید.
مهران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
1
4
سلام وقت بخیر دهه شصتی نسل سوخته اند باید شرایطی فراهم کنیم تا ازدواج کنند،متاسفانه مسائل متعددی روبرو هستند ریشه یابی شوند و حمایت شون بکنیم.
تت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
0
3
بزرگترین ظلم فقیر با شی بچه بیاری من الان 30سالمه برا 12میلیون 5صبح می رم 7بعدظهر می یام مجرد هستم هیچ امیدی به آینده ندارم روزی یک بسته سیگار می کشم باز آرام نمی شم با 100نفر آدم نفهم هم با تو محیط
مسعود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
0
4
با سلام بر هموطنان و همسفران عزیز
برای فرزند آوری اول دو نفر یک آقا و یک خانم باید با هم ازدواج کنن
که چون گزینه اول فراهم نیست پس فرزند آوری هم پایین خواهد بود
چرا دو نفر نمیتوانند با هم ازدواج ؟؟؟؟
جلال
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۵
0
3
شما را قسم میدهم که به مردم ایران رحم کنید و اینقدر دم از افزایش جمعیت نزنید، جمعیت مناسب برای کشور کم آب و نیمه بیابانی ایران ۳۵ تا ۴۰ میلیون نفر است و بیشتر از این ظلم به مردم و محیط زیست است
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار