جوان آنلاین: رئیسجمهور کشورمان فردا دوشنبه در رأس هیئت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی و بنا به دعوت رئیسجمهور آذربایجان به این کشور سفر خواهد کرد.
سه روز پیش مهدی سنایی معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور در شبکه اجتماعی ایکس درباره این سفر نوشته بود: دکتر پزشکیان به دعوت رئیسجمهور آذربایجان هشتم اردیبهشت برای انجام سفری رسمی عازم باکو خواهد شد. برنامههای متعددی پیشبینی شده و امید میرود شاهد فصل جدیدی از گسترش همکاریها میان دو کشور برادر با پیوندهای عمیق تاریخی، در همه عرصهها از جمله بازرگانی و استانهای مرزی باشیم.
این اولین سفر دکتر پزشکیان به جمهوری آذریایجان و طبعاً از اهمیت ویژهای برخوردار است. چه آنکه بعضاً طی سالهای گذشته برخی جریانهای فرامنطقهای کوشیدهاند با ایجاد حاشیه بین دو کشور اسلامی، بر روابط آنها تأثیر بگذارند و مانع از نزدیکی این دو کشور مسلمان همسایه شوند. اما رئیسجمهور چند روز پیش در جلسه هماهنگیهای این سفر با اشاره به پیشینه دیرین و اشتراکات فرهنگی، تاریخی و اعتقادی میان مردم دو کشور گفته بود: جمهوری آذربایجان و ایران پارههای یک پیکرند و مردم دو سوی مرز منافع متقابل گستردهای با یکدیگر دارند که بر بستر علایق و دوستیهای عمیق هزاران ساله استوار شده است. زمینهها و ظرفیتهای تعاملات میان دو کشور و دو ملت بسیار گسترده، عمیق و متنوع است و با تداوم روند فعلی ترمیم روابط فیمابین، در زمانی کوتاه شاهد شکوفایی این ظرفیتها و ارتقای سریع و جدی سطح روابط و همکاریها خواهیم بود.
تحلیلگران و صاحبنظران سیاسی ضمن استقبال از تقویت روابط بین دوکشور، این سیاست را در راستای استراتژی همسایگی ایران ارزیابی میکنند که میتواند دستاوردهای ارزندهای برای دو کشور داشته باشد.
چشم خوبانداز روابط تهران- باکو
عضو کمیسیون امنیت ملی، سفر رئیسجمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان را در توسعه و تحکیم روابط دو کشور مهم ارزیابی کرد و گفت: با توجه به موقعیت حساس منطقه، ظرفیتهای منطقهای و همکاریهای بلند مدت همسایگان، تقویت روابط تهران- باکو میتواند دستاوردهای خوبی در حوزه اقتصاد برای دو کشور به همراه داشته باشد.
ابوالفضل ظهره وند در مورد اهمیت سفر مسعود پزشکیان به جمهوری آذربایجان، گفت:در سفر رئیس دولت چهاردهم به باکو توسعه روابط با همسایگان به صورت عملی در دستور کار قرار دارد و این سفر میتواند در راستای برقراری تبادلات مرزی استانهای همجوار به بهبود بیش از پیش روابط و مناسبات اقتصادی دو کشور منجر شود.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه باید سعی کنیم موانع توسعه روابط دو کشور برطرف شود، گفت: البته باید دانست که جمهوری اسلامی نسبت به برخی اقدامات دولت جمهوری آذربایجان از جمله حضور صهیونیستها در این کشور حساس است و نزدیکی تهران - باکو میتواند توطئههای رژیم غاصب صهیونیستی در منطقه را خنثی کند. ظهرهوند با اشاره به کریدور شمال جنوب و نقش آن در توسعه روابط ایران و کشورهای آسیای میانه، بیان داشت: تقویت این گذرگاه راهبردی میتواند برای ایران و جمهوری آذربایجان گشایشهایی در حوزه اقتصادی و تجارت داشته باشد و در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی نقش مهمی ایفا کند البته حوزه شانگهای هم از ظرفیت بالایی برخوردار است و میشود در چارچوب این پیمان منطقهای و همچنین بریکس و همکاریهای آسیایی به خوبی از ظرفیت روابط تهران- باکو برای دو کشور استفاده کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اضافه کرد: عزم و اراده ایران و دولت چهاردهم بر آن است که همکاریهای خود را در زمینههای مختلف با دیگر کشورها به ویژه کشورهای همسایه و منطقه توسعه دهد و طبیعی است هرچه سطح همکاریها میان کشورهای منطقه افزایش پیدا کند منجر به ایجاد امنیت اقتصادی و سیاسی در منطقه خواهد شد.
توجه ویژه دولت چهاردهم به ارتباط با همسایگان
علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت چهاردهم توجه ویژهای به ارتباط با همسایگان دارد، گفت: سفر رئیسجمهور به باکو گامی برای توسعه و تقویت روابط دوجانبه در سایه امنیت پایدار است.
بروجردی در گفتوگو با ایرنا با تأکید بر اینکه دولت چهاردهم توجه ویژهای در زمینه ارتباط با همسایگان دارد، تأکید کرد: آذربایجان با توجه به سوابق تاریخی و پیوندهای همسایگی و مذهبی و زمینههای گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری یکی از کشورهای مهم هدف در تقویت روابط با کشورهای همسایه است بنابراین سفر رئیسجمهور به این کشور، بسیار مهم و در روابط دو کشور تاثیرگذار است.
وی با اشاره به اینکه سفر رئیسجمهور کشورمان قطعا به نفع دو کشور خواهد بود، بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش میکند روابط خودش را در همه ابعاد با همسایگان تقویت کند زیرا همسایگان در مشکلات میتوانند کمک و همراه خوبی برای کمک به حل مشکلات باشند.
نماینده مردم لارستان در مجلس در عین حال تصریح کرد: باز کردن پای دشمنان اسلام و جنایتکاران به منطقه سیاست نادرستی است که نمیتواند به امنیت منطقه کمک کند، چون اولین اولویت در همکاریها ایجاد یک امنیت پایدار است که در سایه آن امکان گسترش همهجانبه همکاریها بین کشورها به وجود خواهد آمد. بروجردی با بیان اینکه سفر رئیسجمهور به جمهوری آذربایجان در ادامه مسیر احیای روابط دو کشور در سالهای اخیر انجام خواهد شد اظهار داشت: امیدواریم شاهد یک همکاری جدید و همه جانبه بین جمهوری اسلامی ایران و کشور جمهوری آذربایجان باشیم. بروجردی با بیان اینکه این سفر میتواند مسیر تازهای را برای گسترش مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان فراهم کند ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر این اصل پایبند بوده است که روابط خود با همسایگان را بر اساس منافع مشترک جلو ببرد و در این بین سفر به آذربایجان میتواند گامی در این جهت باشد.
رابطهای ریشه دارتر از چارچوبهای رسمی
همچنین فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در یاداشتی درمورد سفر دکتر پزشکیان به باکو نوشت: رابطه میان ایران و جمهوری آذربایجان ریشهدارتر از چهارچوبهای رسمی و دیپلماتیک است. خاطرههای تاریخی مشترک و آیینهای نزدیک، ارزشهای دینی همسو و شبکههای اجتماعی خویشاوندانه میان مردم دو کشور، به خودی خود بستری برای تفاهم و همافزایی فراهم میکند. چنین پیوندهایی در مقاطع حساس، میتواند به نیرویی برای عبور از سوءتفاهمها و تثبیت همکاریهای پایدار میان دولتها تبدیل شود. مهاجرانی در ادامه آورده است:در مجموع سفر آقای دکتر پزشکیان به جمهوری آذربایجان را باید گامی عملی و حسابشده در مسیر تقویت روابط دوجانبه، تثبیت ثبات منطقهای و همسایگی و نیز بهرهبرداری از ظرفیتهای مشترک دو کشور دانست؛ ظرفیتی که میتواند در خدمت صلح، امنیت و توسعه پایدار در قفقاز جنوبی قرار بگیرد.
نمای نزدیک
علیاف: خواهان روابط خوب با ایران هستیم
الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان با تأکید بر اینکه خواهان روابط خوب با همه همسایگان خود، از جمله ایران هستیم، گفت که منتظر سفر دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران به آذربایجان هستیم.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری آپای جمهوری آذربایجان، الهام علیاف ۲۰ فروردین در سخنرانی خود در مجمع بینالمللی که با عنوان ««مواجهه با نظم نوین جهانی» به میزبانی دانشگاه «ADA» جمهوری آذربایجان برگزار شد، گفت: ما منتظر سفر رئیسجمهور پزشکیان به آذربایجان در ماه جاری هستیم. این سفر را از نظر گسترش روابط دوجانبه و توسعه منطقهای در آینده بسیار مهم میدانیم، بنابراین میخواهیم با همه همسایگان خود از جمله ایران روابط خوبی داشته باشیم. علیاف گفت که همچنین «بخش قابلتوجهی از دستور کار اقتصادی و حملونقل وجود دارد، چراکه ما درباره کریدور میانی گفتوگو کردیم».