جوان آنلاین: حسن حمزه، فعال رسانه در تلگرام نوشت:
تنش در روابط ترامپ-نتانیاهو بر سر مذاکرات با ایران
مطابق گزارش منتشرشده در وبسایت والا به قلم باراک راوید در ۱۶ آوریل ۲۰۲۵، مذاکرات مستقیم اخیر میان آمریکا و ایران موجب ایجاد تنشهایی در روابط میان بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ شده است. اگرچه هر دو بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای توافق دارند، اما در مورد روشهای رسیدن به این هدف اختلافنظر جدی وجود دارد. نتانیاهو به همراه رون درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، در اردوگاه تندروتر قرار دارند که معتقدند باید از ضعف کنونی ایران برای حمله نظامی به تأسیسات هستهای استفاده کرد. این گروه، که مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا و مایک والتز مشاور امنیت ملی نیز در آن حضور دارند، نگران است که مذاکرات کنونی به توافقی مشابه برجام ۲۰۱۵ منجر شود.
از سوی دیگر، در دولت ترامپ گروهی به رهبری معاون رئیسجمهور وَنس وجود دارد که طرفدار راهحل دیپلماتیک است. این گروه، که استیو ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ در مذاکرات با ایران و پیت گِست وزیر دفاع را نیز شامل میشود، نگران است که حمله نظامی به تأسیسات هستهای ایران، نظامیان آمریکایی در منطقه را در معرض خطر قرار دهد و موجب افزایش شدید قیمت نفت در زمانی حساس برای اقتصاد آمریکا شود.
طبق گزارش، نتانیاهو از اعلام مذاکرات مستقیم توسط ترامپ غافلگیر نشده بود، اما آشکارا از آن ناراضی به نظر میرسید. در دیدار با رئیسجمهور آمریکا، نتانیاهو «مدل لیبی» را مطرح کرد که اشاره به توافق سال ۲۰۰۳ دارد که طی آن لیبی تحت فشار بینالمللی موافقت کرد برنامه هستهای خود را کاملاً کنار بگذارد. با این حال، یک مقام آمریکایی در واکنش به این پیشنهاد اظهار داشت که مقایسه بین مورد لیبی و ایران نادرست است، زیرا برنامه هستهای ایران بسیار پیشرفتهتر است و گفت: «در لیبی، سانتریفیوژها هنوز در جعبهها بودند.»
آریان روز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، تأکید کرده است که ترامپ مصمم است اجازه ندهد ایران به سلاح هستهای دست یابد و گرچه گفتگوهای مستقیم و غیرمستقیم را تأیید کرده، اما تصریح نموده که مذاکرات نمیتواند بدون محدودیت زمانی ادامه یابد. تاکر کارلسون، شخصیت رسانهای نزدیک به ترامپ، از گروه طرفدار دیپلماسی حمایت میکند، در حالی که سناتورهای جمهوریخواه نزدیک به ترامپ مانند لیندزی گراهام و تام کاتن از طرفداران موضع سختگیرانهتر هستند. مارک دوبوویتز، مدیر بنیاد دفاع از دموکراسیها، نیز هشدار داده که ترامپ ممکن است «نسخه ای به روز شده از توافق اوباما» ارائه دهد. این گزارش روشن میسازد که علیرغم مذاکرات جاری، اختلافات عمیقی در دولت آمریکا وجود دارد و گروه قدرتمندی همچنان مدافع اقدام نظامی علیه ایران هستند.