جوان آنلاین: افزایش ۳۸ درصدی بهای برق مصرفی تمامی خانوارها در تمام پلکانهای مصرفی نه تنها اقدام مناسبی نیست بلکه موجب بیعدالتی و از بین رفتن منطق قیمتی در تعرفه برق خواهد شد. باید پلکان کممصرف تغییر قیمتی نداشته باشد و در ازای آن پرمصرفها چندین برابر تورم، شاهد رشد قیمتی باشند. این کار وزارت نیرو در افزایش یکسان تعرفهها به ضرر کسانی است که در چارچوب الگوی بهینه مصرف از برق استفاده میکنند. از آن طرف، به نفع کسانی است که مصرف بیرویه دارند.
ما جزو کشورهایی هستیم که یارانه بالایی در حوزه انرژی پرداخت میکنیم. اینکه انرژی با قیمت یارانهای و سرکوب شده به دست مصرفکننده نهایی میرسد، مشکلاتی را برایمان ایجاد کرده است. مهمترین مسئله این است که مردم متوجه اهمیت انرژی نیستند. این یک موضوع ساده و اثبات شده در علم اقتصاد است که وقتی بهای واقعی چیزی را پرداخت نکنیم، ارزش آن را متوجه نمیشویم.
به زعم کارشناسان، در نهایت باید به سمتی برویم که بهای واقعی انرژی از مصرفکنندگان دریافت شود، اما در شرایط فعلی که سطح درآمدها در کشور در سطح قابل قبولی نیست و مشکلات اقتصادی در میان است، واقعیسازی قیمت حاملهای انرژی عملاً امکانپذیر نیست.
اخیراً دولت طرحی را مبنی بر افزایش ۳۸ درصدی بهای برق مصرفی خانوارها در تمامی پلکانهای مصرف مطرح کرده است. این به معنای حذفبندی در لایحه بودجه سنوات قبل است که به موضوع تعرفهگذاری پلکانی میپرداخت.
در حالی دولت پیشنهاد افزایش بهای برق برای همه پلکانها را مطرح کرده که تقریباً همه کارشناسان در مورد مزیتهای تعرفهگذاری پلکانی برق متفقالقول هستند و اجرای این روش طی سالهای گذشته نتایج مثبت زیادی برای کشور داشته است.
به زعم بسیاری، اعمال روش تعرفهگذاری پلکانی طوری تعرفه برق را مشخص میکند که پرمصرفها از کمترین یارانه برخوردار میشوند و کسانی که در چارچوب الگو از برق استفاده میکنند، بیشترین بهره را از یارانه میبرند. این شرایط به عدالت نزدیک است و زمینه را برای کنترل مصرف فراهم میکند.
جعفر پورکبگانی، نماینده مجلس شورای اسلامی در باره حذف بند تعرفهگذاری پلکانی تعرفه برق در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به «جوان» میگوید: اینکه دولت قصد دارد بهای برق مصرفی تمام پلکانها را به میزان ۳۸ درصد افزایش دهد، مغایر با سیاستهای تشویقی- تنبیهی طرح تعرفهگذاری پلکانی است که سالهای قبل در دستور کار داشتیم.
وی ادامه میدهد: این روش درستی نیست که تمام پلکانهای مصرف برق به صورت یکسان افزایش بهای برق داشته باشند. تعرفهگذاری جدید که دولت بنا دارد در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به تصویب برساند، مخالف رویههایی است که قبلاً در این بخش اعلام کردهایم.
این نماینده مجلس میگوید: مخالف افزایش بهای برق مصرفی خانوارها به صورت برابر در همه پلکانهای مصرف هستم. دولت باید از روش تعرفهگذاری پلکانی بهره ببرد و متناسب با افزایش مصرف، بهای برق مصرفی خانوارها بالا برود.
وی ادامه میدهد: در شرایط فعلی، جامعه توان تحمل افزایش قیمت بهای برق مصرفی را به صورت برابر برای همه پلکانها ندارد. پلکانهای مصرفیای که در چارچوب الگو مصرف برق دارند، نباید دچار اضافه پرداخت شوند. این طبقات پلکانی که خوش مصرف بودهاند، باید تشویق شوند. افزایش بهای برق باید برای پلکانهای پرمصرف اتفاق بیفتد.
این نماینده مجلس در باره این نظر کارشناسان که باید پلکانهای اول که خوش مصرف هستند، هیچ افزایش قیمتی در بهای برق مصرفیشان نداشته باشند و در پلکانهای بعدی هر چقدر مصرف بالاتر میرود، بهای برق افزایش پیدا کند و در نهایت پرمصرفها چند برابر تورم افزایش قیمت را تجربه کنند، تأکید میکند: قبلاً هم به کرات گفتهام، در زمینه تعیین بهای برق مصرفی خانوارها باید به عدالت رفتار کنیم. هر چقدر روش اعمالی بتواند عدالت بیشتری را اعمال کند، بهتر است. این روش تعرفهگذاری پلکانی مفید است. به نحوی که کم مصرفها افزایش پرداختی ندارند، اما پرمصرفها چندین برابر تورم بهای برق مصرفیشان افزایش پیدا میکند.
پورکبگانی میافزاید: روش تعرفهگذاری پلکانی مبتنی بر سیاستهای تنبیه و تشویق است که میتواند برای کنترل مصرف و توزیع عادلانه یارانه برق مفید باشد. ما این روزها درگیر بودجه هستیم و بنده به کلیاتش رأی ندادم، زیرا مشکلاتی در آن میدیدم. در تلاش هستیم به مواردی که رسانهها و کارشناسان مطرح میکنند، رسیدگی کنیم.
وی ادامه میدهد: افزایش ۳۸ درصدی بهای برق مصرفی تمامی خانوارها در تمام پلکانهای مصرفی نه تنها اقدام مناسبی نیست بلکه موجب بیعدالتی و از بین رفتن منطق قیمتی در تعرفه برق خواهد شد. باید پلکان کممصرفها تغییر قیمتی نداشته باشد و در ازای آن پرمصرفها چندین برابر تورم، شاهد رشد قیمتی باشند. این کار وزارت نیرو در افزایش یکسان تعرفهها به ضرر کسانی است که در چارچوب الگوی بهینه مصرف از برق استفاده میکنند. از آن طرف، به نفع کسانی است که مصرف بیرویه دارند.